05 augusti 2009

Förfalskad "terror-video"

Ungerns socialistiske justitieminister presenterade nyligen för världspressen en sensationell video om en högerextrem bombfabrik. Idén var att misstänkliggöra det nationalistiska uppstickarpartiet Jobbik. Skuld genom association.

Men nu har bomben exploderat rakt i ansiktet på regeringen, videon visade sig ha en kuslig likhet med en video som några kemistuderande gjort för ett par år sedan. Statsministern skyndade sig att ge sitt stöd till justitieministern, och trots att videon avslöjats som ett falsarium sitter båda kvar. Val nästa år... väljarnas dom kommer att bli hård. Som tur är finns ett alternativ, det pålitligt demokratiska högerliberala partiet Fidesz.

Att den sittande regeringen har sina rötter i kommunistpartiet märktes inte minst på polisens brutalitet hösten 2006, de värsta oroligheterna sedan revolten mot Sovjetunionen 1956.

Många människor stödjer nationalistpartier i Europa eftersom de ger uttryck för motståndet mot invasionen av islam. Men Jobbik hör inte hemma i det sällskapet, för dem verkar judar och zigenare vara ett större problem. Den nyvalda EU-parlamentarikern Krisztina Morvai har sagt saker som "vi ska ta tillbaka vårt land" (från judarna). Så nog ger Jobbik obehagliga associationer.

Ungerska judar har all rätt att vara stolta ungrare, de har tillhört nationen i tusen år och varit med om att bygga den. Grundaren av den ungerska staten, kung István I, antog kristendomen men garanterade lika rättigheter för judendomen. Däremot har islam aldrig varit populärt, inte efter erfarenheten av 150 års turkisk ockupation.

Tidigare inlägg om Ungern: Budapest on the Globalization Express

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.