04 augusti 2009

Mer om bilar

Alla vänsterpratmakare på TV talade sig varma i går om "Cash for Clunkers"-progarmmet och vilken fantastisk succé det är.
Är de verkligen så dumma eller har de betalt för att försöka få Obamas idéer att likna utdelningen av fem bröd och två fiskar?

Hela idén om att folk köper nya bilar om man förstör de gamla brukar kallas "the broken window fallacy".

En fransk ekonom Frederic Bastiat illustrerar det så här.
En pojke i stan slår sönder en fönsterruta till en affär. Först tycker folket att det är förfärligt att affärsägaren måste lägga ut en stor summa pengar för att få en ny ruta men sedan tycker man att det är bra därför att det skapar arbete för glasmästaren. Ingen tänker på att affärsinnehavaren i stället kunde ha använt pengarna till att köpa mat eller skor eller en bok.

Regeringen tror att man kan stoppa lågkonjunkturen genom att krossa fönsterrutor.

Tänk om jag stod utanför Hennes& Mauritz och rånade folk och sedan gav 100 kronor till alla som går in i affären om de lovar att köpa jeans och slänga sina gamla. Försäljningen av jeans skulle naturligtvis skjuta i höjden men bara den delen av försäljningen.

Samma sak skulle hända om jag rånade folk vid IKEA och gav bort 1000 kr till alla som kunde tänka sig att köpa en ny säng, om de lovade att bränna upp den gamla. Försäljningen av sängar skulle öka enormt.
Om det sedan framgick att ägarna av H&M och IKEA hade bidragit med stora summor pengar för att få mig vald till president skulle det säkert bli enorma protester.
Så varför protesterar man inte när Obama överför en massa pengar till bilindustrin?
Pengar som folk nu använder för att köpa bil kunde de i stället ha lagt på studier, en ny gräsklippare, en frysbox...

En annan bra liknelse om vad som pågår kallas Anarchic Hand Syndrome och vad det betyder får ni räkna ut själva.


Tack, The Whited Sepulchre

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Folk som kör bilar värda max 4500 dollar har i allmänhet inte stålar att köpa en ny bil. Så, dom lånar - till nåt dom inte har råd med ... känns det igen?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.