02 augusti 2009

Obamaekonomi

Obama och hans anhang tror att regeringen kan ta pengar från ett område, överföra det till ett annat och på så sätt skapa tillväxt.
För några månader sedan skrev jag om ett förslag till stimuleringsprogram, som man kallar "Cash for Clunkers". (kontanter för skrotbilen)

"Flera idéer har presenterats men två av dem har verkligen tilldragit sig [AUTO] branschens uppmärksamma. En plan är att göra inköpet av nya bilar avdragsgillt. Den andra är att ge rabatter till amerikanerna med gamla bilar så att de kan köpa nya. Ett program som kallas " cash for clunkers"

Man anslog 1 miljard för att ge folk upp till 4,500 dollar om de byter ut sin gamla bil mot en ny med bättre bränsleekonomi.

Den gamla bilen måste vara i körbart skick, skattad och försäkrad och nyare än 25 år. Det nya fordonet får inte kosta mer än 45,000 dollar och inte dra mer än 18 miles per gallon. Undantaget pick-up bilar som bara behöver förbättras med 1 mile per gallon för att ändå rabatteras med 3,500 dollar. Alla inbytta bilar ska skrotas.
I hela detta program talar man bara om den bränslebesparing som görs vad gäller bensin per mil. Ingen nämner de energikostnader som ingår i att bygga en ny bil eller skrota en gammal.

Man beräknade att de avsatta pengarna skulle räcka fram till november i år, men kan man tänka sig, programmet är en sådan succé att pengarna tog slut på fyra (4) dagar!

Om man ger bort 4,500 dollar kommer folk att stå i kö för att få dem, man behöver inte vara ekonomiskt geni för att räkna ut det. Budgeten för tre till fyra månader tog slut på fyra dagar och det är samma människor som påstår att de kan balansera budgeten för ett sjukförsäkringsprogram.
Man har nu planer på att starta sedelpressarna och ösa in ytterligare 2 miljarder.
Bilförsäljarna har dragit igång en stor annonskampanj, lovat sina kunder och nu är pengarna slut.

De människor som äger bilar som inte är värda mer än 4,500 dollar, (och för att affären ska vara mer lönsam bör bilen vara värd ännu mindre,) de har i allmänhet inte pengar på banken för att betala mellanskillnaden till en ny bil. Alltså måste de låna pengar och sätta sig i skuld.

Eftersom den gamla, men körbara bilen, måste skrotas ska bilhandlarna byta ut oljan i bilen mot en saltlösning och köra den tills den skär innan den kan transporteras till bilskroten.
60% av skrothandlarnas inkomst har tidigare kommit från återanvända motorer och växellådor.
Hela programmet har orsakat brist på gamla bilar vilket trissat upp priset på dessa samt också gör att begagnade reservdelar blivit dyrare. Detta drabbar naturligtvis den del av befolkningen som har minst med pengar.
Bilhandlare som säljer begagnade bilar kan inte heller konkurrera med dessa subventioner utan stänger butikerna.

Tänk om man i stället sänkt skatten för oss alla. Men det är klart, då skulle folk själva kunna bestämma vad de vill använda sina pengar till och det går ju inte.


3 Kommentarer:

Anonym sa...

Samma projekt har genomförst i Sverige, vet bara inte om man var tvungen att köra söder motorn.

Snart ska ni väl börja ta emot miljoner av muslimer med, även det en lysande politik...

/David

Berit sa...

Här är en video med Glenn Beck som förklarar hur regeringen Cars.gov har rätt till allt som finns på din privata dator om du loggar in på deras sida.

Knute sa...

Zonka skriver:

Låt för Guds skull bli att besöka denna webbplats (Cars.gov), och låt bli att trycka acceptera deras “privacy and security”.

http://danzon.kimcm.dk/index.php/2009/08/01/amerikansk-vanvid/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.