31 augusti 2009

Vems barn är det?

En domstol i Holland har stoppat Laura Dekkers planer på att segla jorden runt på egen hand. Man har också placerat henne under "bevakning" av barnavårdsmyndigheter och en psykolog.

Flickan är född på en segelbåt och har levt ombord i 7 år. Hon hade en egen båt när hon var sex år och har seglat ensam sedan hon var 10.

Många som skriver om detta anser att en trettonåring inte är vuxen nog och att det är riktigt av myndigheterna att stoppa henne. Men det är egentligen inte vad det handlar om.
Detta är ett typexempel på vilken makt regeringar har över vårt privatliv och nästan ingen reflekterar över det. Vems barn är det? Vem äger oss och våra barn ?
Domstolen i Holland omyndigförklarar Lauras föräldrar. Ser ingen faran med det!

Regeringar, inte bara i Holland, bestämmer vilka vaccineringar våra barn ska ha, hur de ska fraktas i en bil, vad de ska ha på huvudet när de cyklar och hur mycket de får väga. De bestämmer vad vi ska äta, hur vi ska tänka, vad vi får säga och vad vi ska tycka om eller inte.

Under mina år på haven, när jag inte hade något annat hem än vår segelbåt , träffade jag en del familjer som levde heltid på båtar. De undervisade sina barn ombord, barnen lärde sig olika språk och ansvar mycket tidigt och var vida överlägsna landkrabbors barn i alla avseenden, (kanske utom när det gällde videospel)
Några få ungdomar hade också egen båt och kompisseglade med sina föräldrar. En grabb minns jag särskilt, Thomas Tangvald som redan som 12- åring seglade för eget roder.


Vad gäller Laura Dekker och hennes planer kan jag sätta min sista dollar på att hennes pappa inte kommer att vara långt borta med sin båt under hennes världsomsegling och om det är så att Laura inte klarar strapatserna kan resan avslutas när som helst. Ingen ska inbilla sig att hon kommer att vara ensam därute på de sju haven. Hon kan "kliva av" när som helst.

11 Kommentarer:

Zwinto sa...

Jättefint att barn får segla själva och jättefint att föräldrar lär sina barn att ta ansvar och annat jättefint. Men när det skiter sig nån stans ute på atlanten så kommer samma ansvarstagande föräldrar att skrika på räddningsaktioner, sätta andras liv i fara och kosta en sjuhelsikes massa pengar, och sedan gråta ut i media. När tjejen är 18 kan hon segla vart hon vill ensam och då har hon hunnit få några års erafrenhet, lite mer styrka och kunskap. Allt måste inte ske precis exakt nu.

Anonym sa...

Jag tycker, liksom du, att statens makt över individen bör begränsas. Men de flesta håller nog med om att underåriga enligt lag inte bör få dricka alkohol, ha sex eller gifta sig
oavsett vad föräldrarna tycker. Är det då särskilt kontroversiellt att staten vill stoppa en 13-årings ensamsegling runt jorden?

/S

Berit sa...

Det verkar som föräldrar bara ska vara baby-maskiner!

Jag får det intrycket att många som kommenterar ser regeringen som den som egentligen har det överskuggande ansvaret för allt och alla. Man ska tacksamt ta emot den minimala frihet och ynkliga rätt till självbestämmande som regeringen i sin godhet tilldelar oss. Samtidigt gör man det lätt för sig eftersom man inte behöver stå för något beslut själv.

Det är svårt att föra en diskussion när man utgår från olika premisser.
Visst, det är lagstadgad ålder för de aktiviteter du räknar upp, /S, men principiellt anser jag att de allra flesta föräldrar bör vara kapabla att bestämma även det för sina barn.

Anonym sa...

Hjälp, hon kan ju inte vara riktigt klok!
Ska föräldrar vara tvungna att bestämma om deras barn ska få dricka sprit eller inte?

LP sa...

Det är intressant att notera att Holland (Nederländerna) annars har rykte om sig att vara ett av de mest liberala länderna i Europa. Ett land där individen själva skall få bestämma så mycket som möjligt över sitt liv, sin död och allt däremellan.

Fallet beskriver hur staten vill ta kontroll över individen då denne blir "för" frisläppt.

Intressant är också att samtidigt som detta pågår, tillåter Nederländerna att föräldrar behandlar/låter bli att behandla sina barn på ett långt mera farligt sätt än den nu aktuella familjen gör, allt i (den missriktade) toleransens namn.

Tricket som familjen missat heter religion och etnicitet - hade de hänvisat till en specifik religion och eller ett särdrag i sin kulturella tradition, kanske att det är en viktig initiationsrit flickan skall genomgå, hade de nog rott iland (om uttrycket ursäktas) det.

Friheten gäller uppenbarligen inte för alla Holländare, vissa grupper har nära nog frikort för att utöva sina skadliga och samhällsfarliga stolligheter, medan enskilda infödda indvider bevakas minutiöst.

Det är en ding ding värld...

Anonym sa...

Ingen fara... Låt kickan segla. Däremot se också till att INGEN kommer att räddar henne om något skiter sig.

Ulrika sa...

"Ingen fara... Låt kickan segla. Däremot se också till att INGEN kommer att räddar henne om något skiter sig."

Spelar det nån roll VEM som ger sig ut på såna stolleprov? Varför skulle inga resurser sättas in för att rädda "kickan" när alla resurser sätts n för att rädda t.ex. en VOR-båt?

Anonym sa...

Jag ser generellt inte något problem med att myndigheter tar över ansvaret när det gäller sådana här beslut. Myndigheter tar ju över ansvaret för barn vars föräldrar inte klarar av sitt föräldraskap (t.ex. pga missbruk eller psykisk sjukdom) varje dag. Mycket möjligt att tjejen kan segla runt jorden själv rent praktiskt, men det verkar ändå mycket omdömeslöst att släppa iväg en 13-åring på en sådan resa. Sannolikheten att hon är mogen för den rent mentala påfrestningen är rätt liten, kanske rentav obefintlig, även om den naturligtvis existerar. Så man kan ju rent spontant undra om inte både en och två skruvar trillat ur föräldrarnas huvuden här. All heder åt de holländska myndigheterna i det fallet, tycker jag.

Berit sa...

Anser du dig vara kapabel att bedöma vad som är omdömeslöst när det gäller andra än dig själv och dina egna barn?
Kan du bedöma om jag ska låta mina barn klättra i träd, gå över gatan (det kan ju komma en bil) simma över Engelska kanalen, hoppa fallskärm....

Anonym sa...

The male manakin finds a female — any female — to
show to. He proceeds to dance in a sexually provocative manner that entails thrusting tail movements and a low, squatting
stance (sound familiar?).

Berit sa...

Anonym,
why do you comment only on old postings?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.