06 oktober 2009

Sårbara

Security Command Center i New York City, Nedre Manhattan, öppnades i november 2008 och visades för pressen idag. Det största rummet har en vägg fylld med videoskärmar som visar kartor, tid, fasta kameror och alla 9-1-1 samtal.
Man har blivit lovad 24 miljoner dollar för att utöka systemet för att inkludera Centrala Manhattan.
Bevakningskameror, nummerplåtsläsare, kemiska-biologiska-radioaktiva censorer har funnits på plats under de senaste åren men nu kan de uppgraderas och bevakningen av attraktiva terroristmål som Empire State Building och Penn Station kommer att förbättras.

Att förhindra rena bombattentat är deras främsta mål men samtidigt inser regeringen att det kanske största hotet mot landet kommer från cyberspace.
Pentagons datasystem får 360 miljoner sökningar per dag, och ett av de större kraftbolagen har medgett att deras nätverk får upp till 70.000 sökningar per dag.

För det mesta är dessa undersökningar av regeringen och infrastrukturnät godartade; många orsakar besvär och några är kriminella. Men de farligaste är de som syftar till spioneri eller förändringar eller sabotage av data.
Angriparna kan vara terrorister som planerar att sabotera den amerikanska kulturen och ekonomin, eller nationer/stater som vill lägga in skadliga programkoder till elnätet, som skulle kunna aktiveras efter veckor eller år.
Dricksvatten, avloppssystem, telefonlinjer, banker, flygtrafik, regeringssystem, allt är beroende av elnätet, och att förlora det i flera veckor skulle störta landet in i 1800-talet.
Att helt skydda nätet och andra kritiska datasystem är problem som fortfarande väntar på en lösning.
-------
Den stora översvämningen i norra Georgia för ett par veckor sedan var verkligen en tankeställare även för de av oss, som har ägnat sig åt en mer eller mindre självförsörjande livsstil under många år. De viktigaste skillnaderna mellan att välja en sådan livsstil och få den påtvingad genom händelser man inte kan styra, handlar om planering och förberedelse.

De globala finansiella, politiska och ekonomiska händelserna det senaste året har väckt ett intresse för hur olika scenarier kan påverka vår överlevnad. Ett stort antal web-platser har uppstått och bloggar ägnas åt "beredskapsmentalitet". Det som beskrivs kallar jag för det mesta Hollywood-fantasier.
Manus för vissa av dessa scenarier innebär ibland ett "bug out -alternativ"... Av en eller annan anledning väljer man att fly från ett område påverkat av en katastrof och söker sin tillflykt på annan plats. Det finns goda skäl att välja en sådant alternativ när det uppstår kaos och ett allvarligt haveri i ett tätbefolkat område.

Jag skulle dock vilja hävda att om man väljer "Bug Out" bör det om möjligt genomföras innan en SHTF (shit-hit-the-fan) situation uppstår.
För det första, i stället för att visualisera världsfred, föreställ er att vara instängd i en mil-lång parkeringsplats av desperata bilister som förbränner värdefullt/ oersättligt bränsle i väntan på att krypa 10 meter innan de stannar igen. Det trafikkaos som uppstår i samband med en sådan situation är ofta resultatet av att vägarna stängs antingen genom naturliga hinder eller av människan orsakade händelser.

Alla de bekvämligheter vi tar för givet i en stad; elström, vatten, telefon, TV, flyg, banker, reningsverk och vägnät slogs ut under en veckas tid för några tusen människor. Broar och vägar spolades bort och det hindrade ytterligare många tusen från att förflytta sig och ändå är denna översvämning en droppe i havet jämfört med vad som skulle hända om tex. hela amerikanska östkusten blev utan elström.



1 Kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Dom power black outs som inträffade över hela världen för några år sedan, bl a i USA, Italien och Sverige var kanske bara en sorts test inför framtiden? Tänk om det inträffar fast mer coordinerat. Kanske då man tänker passa på att införa NWO?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.