13 januari 2010

San Francisco 1905

Här är en fantastisk video från SanFrancisco och LRC , ett intressant exempel från en tid då amerikanen hade mycket mer frihet än han har nu..

Bilar, spårvagnar, fotgängare, hästskjutsar och ryttare allt i en salig röra. Alla tycks förflytta sig utan problem i vad vi nu skulle kalla kaos. Detta är klart och tydligt en era när mycket mer individuell frihet existerade men ändå med den ordning och reda som är nödvändig för att det ska flyta. Vid den här tiden behövde men inte ens körkort.
Försök tänka er in i alla de regler och lagar som vi har nu och som dessa människor klarar sig utan.6 Kommentarer:

Arlav sa...

Underbar film...Och tänk, allt fungerade trots, eller kanske tack vare, bristen på regler.
Men, det gick långsammare på den tiden, allting flöt saktare.
Idag är det så j-a bråttom. Ser det i min stad, 30cm snö och man kräver ändå obönhörligen att kl 06:30 på morgonen ska alla gator/vägar vara rensade från vitt!
Om inte så skett, kan man ju inte hålla sina 130 på E4 eller 70-80 inom staden..
Jag tror att dett fungerade då, men inte nu, därför att man visste att man hade ett större eget ansvar över sitt egna liv, då. Idag är det "någon annans" an(s)var.

Hednamissionen sa...

För hundra år sedan i USA kunde man köpa opiatbaserad medicin receptfritt på apotek.
Det gav inga knarkproblem som de vi haft sedan hippievågen på 60-talet.

En artikel i The American Conservative menar att det visar hur viktiga attityder och kultur är.

Knarkproblemet beror inte på knarket i sig utan på att det blivit en livsstilsfråga.

Med andra ord, frihet förutsätter ansvar och självdisciplin.

länk

Ann-Marie sa...

Idag vill pappa staten ta hand om dig från vaggan till graven och helst ska du inte ha några självständiga tankar under den tiden du “får” leva.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Det finns en dystopisk sci-fi film från mitten av 70-talet som heter Logan's Run. I den där framtiden tillåts inte medborgarna bli äldre än 30 år. Efter det avlivar pappa staten en. Verkar vara som vi är på väg ditåt. Om det sedan kommer gälla samma åldersgräns låter jag vara osagt. Under förutsättning att man håller sig frisk kan man ju tillåta folk att bli 40.

Berit sa...

Lustigt att du kom att tänka på den filmen när du tittade på den här videon. Jag slogs också av tanken att alla vi ser där är numera döda.
Min pappa var född 1905

Arlav sa...

"Med andra ord, frihet förutsätter ansvar och självdisciplin."

Inte i Sverige..*suck*

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.