11 februari 2010

Dödläge i Turkiets EU-förhandlingar på grund av islam

Efter första världskriget återstod bara en liten rest av det Ottomanska Imperiet, det som nu kallas Turkiet. I detta läge genomförde man en tvångsmässig av-islamisering, ersatte sultanatet med republik, samt införde ett västerländskt juridiskt system och demokrati (begränsad i början, flerpartisystem efter 1945). Detta system har sedan skyddats främst av militären i Turkiet.

Men den en gång framgångsrika demokratiseringen av Turkiet är nu ett minne blott. Islam har flyttat fram sina positioner och det är sannolikt att demokratin kommer att avvecklas, eller mer rättframt uttryckt:

"Turkiet har inte i EU att göra, det blir allt mer ociviliserat för var dag som går."

Folkpartiets partisekreterare Ullenhag vill göra Turkiet till medlem i EU. Han får frågan:

"Det är bara var tionde svensk som vill se Turkiet i EU - är det inte demokrati då att inte ta med dem - även om det skulle vara av 'islamofobiska' skäl?"

Och han svarar: "Vi står upp för de värderingar som vi står på. Vi tror att det är bra med en utvidgad union för utvidgat samarbete."

Så talar en makthavare i det nya EU. Demokratin är snart en illusion.

Partisekreterarna i de andra sex riksdagspartierna hade säkert svarat likadant. Alla är lika rädda för att kallas "islamofober" och lika ivriga att få de muslimska invandrarnas röster.

Hedersmord och hederssjälvmord

11 Kommentarer:

LP sa...

Om Turkiet ges inträde i EU, då är själva grundidén (Europeiska Unionen) bortkastad. Turkarna är inte européer och har därför inte i EU att göra, som Sarkozy sa.
Ju mer de gräver ner sig i dödskulten islam, desto längre bort från Europa rör de sig.

Däremot skall EU ha ett nära samarbete med Turkiet, det kan båda parter tjäna på.

Ann-Marie sa...

Kemal Atatürk försökte modernisera Turkiet och lyckades, men det hela har totalt omintetgjorts de senaste årtiondena i och med att islamiseringen har tillåtits att ta överhanden; med allt elände det innebär med hedersmord etc. Europa har redan alltför mycket av detta tack vare invasionen från MENA-länderna och behöver verkligen inte mer.

Tomas sa...

"Men den en gång framgångsrika demokratiseringen av Turkiet är nu ett minne blott. Islam har flyttat fram sina positioner och det är sannolikt att demokratin kommer att avvecklas"

Med den här formuleringen är det helt uppenbart att du inte har den blekaste aningen om den politiska situationen i Turkiet. Är själv bosatt i Turkiet och kan säga dig att det är ungefär lika sannolikt att demokratin kommer att avvecklas i Turkiet som att Sverige avskaffar kungahuset.

Knute sa...

Tomas, det sekulära samhället håller väl ändå på att avvecklas? Skillnad i barnafödande har gjort att de sekulära minskat i förhållande till de islamtroende.

Tomas sa...

Sekularismen är oerhört djupt rotat i det turkiska samhället. Regeringspartiet AKP beskrivs ofta helt felaktigt som islamister. Visst är de troende muslimer, men de företräder ett värdekonservativt parti som vill föra Turkiet in i EU, och som med svenska mått närmast kan jämföras med kristdemokraterna. De har inte ens lyckats ta bort slöjförbudet på universitet och i andra officiella byggnader. Att införa Sharia finns inte en på kartan.

Så nej Knute, det sekulära samhället håller inte på att avvecklas. Vill du hitta ett skrämmande exempel på Islams framfart ska du nog se dig om efter ett annat land än Turkiet.

The Ref sa...

Game set and match. Tomas!

Knute sa...

För ett par år sedan uttalade den turkiska utrikesministern offentligt att den turkiska utrikespolitiken var NEO-OTTOMANSK och då gick det en skälvning genom grannstaterna. Man kanske tänkte på den ottomanska kalifen Mehmed IV som år 1683 sände en begäran om kapitulation till kejsar Leopold:

"Vi beordrar dig att invänta oss i din residensstad Wien så att vi kan halshugga dig. Vi kommer att utrota dig och alla dina anhängare. Barn och vuxna kommer att utsättas för den mest fruktansvärda tortyr innan de avlivas på de mest skändliga sätt som är tänkbara."

Kanske är det dags att vi åter förbereder oss för jihad, steg två i den islamiska strategin. Massinvandringen till Europa för att utbreda islam kan ses som steg ett.

Atatürks moderna sekulära Turkiet har förvandlats till ett våldsamt islamistiskt land. Under Turkiets 86-åriga historia har befolkningen ökat från 14 miljoner år 1923 till 71 miljoner idag, men den största befolkningsökningen kom i det lantliga Anatolien vars befolkning flyttade till de en gång sekulära städerna.

Det är helt klart att i Turkiet har islam flyttat fram sina positioner markant och det finns en påtaglig sannolikhet att demokratin kommer att avvecklas. Detta är nämligen vad som har hänt i de flesta muslimska stater där man har infört fria val. De röstar fram muslimska partier som direkt avvecklar demokratin.

Turkiets premiärminister Erdogan försökte strypa en 13-årig pojke

Ann-Marie sa...

Säga vad man vill om Turkiet men det har aldrig varit direkt “civiliserat”. Jag minns i slutet på 70-talet när jag var på semester på Mytilini och åkte på en två dagars tur över till Izmir och trakten däromkring. På ett av torgen i Izmir hade dom haft offentlig hängning dagen innan och det var utegångsförbud efter 12 på nätterna. Erfarenheten lämnade en sur eftersmak. Synd att reseledaren inte berättade på förhand så hade man besparats det.
Och tar vi ett hopp in i framtiden är det inte ett dugg bättre:
http://www.compassdirect.org/english/country/turkey/12559/
och så den senaste hemskheten: http://sydsvenskan.se/varlden/article626988/16-aring-levande-begravd.html
Så Tomas, du får ursäkta om jag inte tror dig...

Tomas Thoren sa...

Kära Ann-Marie och Knute.
Turkiet är ett land med många problem. Sociala, ekonomiska, politiska och mer att önska när det gäller mänskliga rättigheter för att uttrycka saken milt. Inte tu tal om den saken.
Men jag ifrågasätter starkt beskrivningen att demokratin håller på att avvecklas eller att landet förvandlats till ett våldsamt islamistiskt land. Det är ingenting jag, som bott och följt landet på nära håll under ett års tid, märker några tecken på.
Men jag ska inte vara omöjlig, ni får gärna hänvisa till mig till källor eller ge mig exempel på att så är fallet. Och Ann-Marie, du får gärna förtydliga mer exakt vad det är du inte tror på.

p.s. Kopplingen mellan Mehmed IV hotfulla uttalande från mer än 300 år sedan och Turkiets politiska situation av idag förstår jag överhuvudtaget inte. Det ska till en ordentlig portion vild fantasi för att tro att Turkiets "neo-ottomanska" utrikespolitik, innebär att turkiska armén (som för övrigt är turkiska samhällets sekulära ryggrad) hux flux dyker upp i Wiens utkanter i vår tid...

Ann-Marie sa...

Tomas, ja, jag håller fullständigt med att Turkiet är ett land med många problem, alltför många.... och det största lär nog vara kurderna.

Och jag antar (om jag nu får göra det) att du kanske bor i Ankara, i en stadsel som inte har några större problem, tidningarna skriver inte speciellt mycket om vad som verkligen händer, så som det är i vilket europeiskt land som helst där PK- massmedia tiger. Och då blir det som i Sverige, man blir “hemmablind”.
Hade det inte varit för bloggvärlden så hade man nog inte varit så pass informerad som man nu är eftersom massmedia i alla länder mörkar det mesta som händer i samhället (det som är invandrarrelaterat i alla fall)

Jag har under årens lopp bildat mig en uppfattning om Turkiet baserat på vad jag läst, hört och upplevt och jag anser att Turkiet inte har i EU att göra (att jag sedan är anti-EU är en annan historia) men vad som är det mest flagranta i Turkiet är dock kurderna som har uppenbarliga problem med att anpassa sig till 21a århundradet. Och om Turkiet får inträde i EU kommer saker som "hedersmord" att bli ännu värre i Europa.
Jag kan ju naturligtvis ha fel, men detta är min åsikt.

Ann-Marie sa...

Till Tomas:
http://www.danielpipes.org/8009/crisis-in-turkey

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.