25 april 2010

Det finns inga socialister

Jonah Goldberg har en ypperlig artikel om kapitalism som jag översätter rätt av.


Om man med "kapitalist" menar någon som bryr sig mer om sin egen vinst än din, om man menar någon som bryr sig mer om att försörja sin egen familj än din, om man menar någon som tror att han är kapabel att bättre ta hand om sina egna intressen och önskemål än en byråkrat han aldrig träffat, ofta i en stad där han aldrig varit : då är vi alla kapitalister.
Jo, för enligt dessa regler, är kapitalismen inte någon avlägsen teori om tilldelningen av kapital, utan ett sund och förnuftig beskrivning av vad som motiverar i stort sett alla människor överallt.

Och det var ett av skälen till att den hårda socialism i Sovjetunionen misslyckades och det är därför den mjuka socialismen i Västeuropa är så blodfattig. Till syvene och sist är det fullt naturligt för människor att arbeta inom systemet - ett system - som åstadkommer förbättringar för deras egen del, oavsett vilken typ av system det kan vara.

Det var därför den svarta marknadsekonomi i Sovjetunionen faktiskt kunde ha varit större än den officiella socialistiska ekonomin. Det var därför som hängivna socialister arbetade inom byråkratin för att få det bästa för sig själva; placera sina barn i de bästa skolorna och förse sina familjer med den bästa maten, kläderna och de bekvämligheter de kunde få. Precis som människor i kapitalistiska länder.

(Det är därför Shasha och Malia Obama går i privatskolor och inte i en av de kaotiska skolor som deras pappa tycker är OK för alla andra barn)

Det är därför fackföreningar krävde undantag och "special-regler" angående Obamacare för sina egna hälso-och sjukvård planer. Och varför de väldigt rika liberalerna fortfarande gör sitt bästa för att minimera sina skatter.

Problemet med socialism är socialism, eftersom det inte finns några socialister. Socialism är ett system som bygger på ett antagande om den mänskliga naturen som helt enkelt inte är sant. Jag kan designa ett perfekt hundsamhälle där hundar aldrig jagar ekorrar eller slickar sina bakdelar på ett taktlöst sätt. Men i samma ögonblick jag tar denna idé från ritbordet till verkligheten, kommer jag att upptäcka att jag inte kan tvinga hundarna att uppföra sig emot sin natur - åtminstone inte utan att man tillfogar dem en fruktansvärd massa straff.
På samma sätt är det lätt att utforma ett samhälle som belönar var och en efter behov istället för efter förmåga. Det svåra är att få den styvnackade delen av mänskligheten att ge efter för den visionen.

Och det är också anledningen till att problemet med kapitalismen är kapitalisterna. Vissa människor kommer alltid att missbruka systemet och driva saker för långt.
Vissa kommer att göra det därför att de anser sig intellektuellt överlägsna. Vissa kommer att göra det därför att de är besatta av girighet.

Jag ta upp allt detta eftersom många i Washington verkar övertygade om att lösningen på problemet med kapitalisterna är alltid att minska kapitalismen. För att vara på den säkra sidan är den fria marknadens samhälle i viss form ett statligt program.
Regeringen måste väcka åtal mot kriminalitet, genomdriva kontrakt och kräva att avtals följs.
Få älskare av den fria marknader är så laissez-faire att de vill avskaffa regeringens roll som domare.

Få vill att domaren spelar bara för det ena laget.


1 Kommentarer:

pw sa...

Skarpsinnig analys.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.