31 oktober 2010

En fråga som ständigt upprör

Arbetslösheten, EKONOMIN och den illegala invandringen är de stora frågorna i det amerikanska valet, som går av stapeln på tisdag, men som alltid ligger abortfrågan strax under ytan, som en varböld färdig att brista.

Jag har en känsla av att två sidor av denna fråga knappt diskuteras i Sverige längre, men här i USA är de fortfarande heta potatisar.
1. Ska abort få förekomma överhuvud taget?
2. Ska de som är emot abort ändå tvingas betala för andras aborter därför att det ingår i regeringens sjukvårdsförsäkring?

Man använder som skäl att uttrycket "Rätt till abort" innebär att andra ska betala för en procedur man själv väljer att få utförd. Havandeskap är inte en sjukdom och i mycket sällsynta fall innebär det en fara för något annat liv än fostrets.

Samma resonemang borde gälla för "Rätten att bära vapen" och till skillnad från abort, finns den rätten faktiskt angiven i Konstitutionen:
"Regeringen bör förse mig med ett vapen annars tvingas jag söka upp någon slusk i en gränd som säljer det till mig och det är farligt för hälsan."

Högsta domstolens beslut, 1973, som man kallat Roe v. Wade skapade en enorm miljarder-dollarindustri. Men det var inte nog för abortförespråkarna . De ville också att skattebetalare ska stå för fiolerna.

Abortindustrin tar varje chans att plundra staten på skatte-dollar för att finansiera dödandet av ofödda barn.
Man finansierar aborter genom Medicaid, hälsovårdsplaner för statligt anställda, militär personal, kvinnor i federala fängelser eller FN: s Population Fund för att stödja tvångsaborter utomlands. Det verkar inte finnas någon ände på abortbranschens törst efter skattepengar.

I april visade årsrapporten för Planned Parenthood Federation of America att man hade totala intäkter på $ 1,2 tusen miljoner - och redovisade vinster på nästan $ 115 miljoner. Skattebetalarna stod för mer än $ 336 miljoner i form av statliga bidrag och kontrakt på både statlig och federal nivå. Det är en tredjedel av Planned Parenthoods hela budget.
Och vad fick vi för pengarna? Enbart under år 2006: 289.750 aborter.

Chefer för oljebolag, chefer för tobaksbolag, banker-och läkemedelsföretag och även baseball-spelare har stått i Kongressens skamvrå och blivit bannade av politiker och lagstiftare för höga vinster och inkomster. Men de ansvariga i Planned Parenthood har undgått regeringens granskning och offentlig redovisning av sin budget, sin farliga medicinska praxis och sin stora vinst.

I dag har jag tittat på barnbarnets sista fotbollsmatch för säsongen.
Den duktigaste åttaåringen i laget är Jenna. Hon föddes mycket för tidigt och vägde lite över ett halvt kilo. Det är en relativt vanlig vikt för foster som aborteras runt 24-25 veckan och som inte anses livsdugliga, därför att ingen vill ha dem. I Jennas fall ansåg man att hon var en levande varelse som man framgångsrikt kunde hålla vid liv eftersom hon var efterlängtad.

Medicinska framsteg gör att man kan rädda barn tidigare och tidigare. För varje liten Jenna blir det allt svårare att med gott samvete försvara att abort bara handlar om en persons valmöjlighet till det liv hon vill ha.
Intressant i detta sammanhang är ett domslut i Texas där det beslutades att föräldrarna till en 16-årig flicka inte har rätt att tvinga henne att göra abort. Domslutet lyder:
"Ingen har rätt att att bestämma att ett oskyldigt liv - speciellt inte ett som tillhör någon annan - är värdelöst"

Virginia Ironside, brittisk författare och journalist, har sin egen lösning på problemet med oönskade barn.34 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag läser bloggen everykindapeople varje dag och håller med om det mesta om det som skrivs. Men när det gäller abort så är jag helt för abort. Det finns för mig inget försvar varför man ska behöva föda oönskade barn. Speciellt när det gäller våldtäkt.
Jag förstår att användandet av abort som ett preventinmedel är förkastligt, men lösningen är inte att ta bort rätten till abort.

/Martin

Berit sa...

Stör det dig inte att många av de foster som aborteras är fullt levande varelser som skulle kunna leva med de medicinska resurser som finns i dag?
Våldtäkt dras ofta fram som en ursäkt men efter att ha kollat uppgifter om detta anses det väldigt ovanligt att offer blir gravida.
1 eller 2 utav 1000 våldtäkter.
http://www.physiciansforlife.org/content/view/492/26/
Abort används som preventivmedel i efterhand. Jag känner kvinnor som gått igenom 4-5 aborter. Har du något förslag till lösning?

Ann-Marie sa...

Abort skall definitivt INTE användas som preventivmedel, det är helt förkastligt. Men om man är i en situation, oftast som en ensamstående kvinna där det var en "olycka" och dom ekonomiska omständigheterna inte tillåter ett barn, är det väldigt svårt för mig att fördöma en abort. Det finns alltför många oönskade barn som inte förtjänar sitt öde och man ska inte tvinga kvinnor att ha barn som dom absolut inte vill ha eller har ekonomisk möjlighet att ta hand om. Och om en kvinna bestämt sig för abort, skall det ske inom dom första tre månaderna, absolut inte senare än så. I sådana fall ska det finnas mycket goda skäl för att genomgå den, som kvinnans hälsa eller att det varit en våldtäkt.
Om aborter förbjuds kommer att vi gå tillbaks till tider då kvinnor dog av sviterna efter att ha gått till kvacksalvare och det vill vi inte ha tillbaks!
Nej, jag har ingen lösning på problemet när vissa kvinnor använder abort som preventivmedel. Fängelse efter abort nr 2-3 kanske?
Det ideala är naturligtvis att använda skyddsmedel (för båda parter!)

Berit sa...

Vem är skyldig att betala?

Adoption finns som ett gott alternativ

Anna Carlbro sa...

Adoption som alternativ till abort är uteslutet i Sverige! Det borde väl du som svenska veta, Berit?
Skämt åsido, adoption är det bästa alternativet.

Men eftersom man i Sverige alltid försöker hitta lösningar som kräver minst av människorna så är adoption helt uteslutet. Tänk vad hemskt för kvinnan att bära och föda ett barn som hon sen lämnar bort.
Det värsta av alla argument - och det vanligaste i Sverige - är: "Alla barn har rätt att födas önskade." Till dem som säger så kan jag bara säga att folk står i kö för att få älska ditt ofödda barn. Tala om att vara önskad.

Nej, i Sverige köper vi våra adoptivbarn från utlandet. Punkt, slut!

Dexter sa...

Det går inte att diskutera denna fråga i Sverige utan att öppna upp Pandoras ask. Allt precis ALLT kring detta är tabu, då det sedan länge är bestämt av etablisemanget att kvinnor inte får skuldbeläggas för att ha ihjäl sina egna foster.

Argument som "oönskade barn" eller "moderns ekonomiska svårigheter" för att berättiga abort är inget annat än floskler och svepskäl.

Vad säger t ex att modern inte drabbas av ekonomiska problem när barnet är i 10-års åldern? Är det lika "humant" att ha ihjäl ungen då?

Berit sa...

Dexter, Pandoras ask tror jag är att vi inte öppet vågar stå för att vi utplånar liv bara för bekvämlighetens skull.
"Det passar inte in i mina planer just nu..."

Om alla skulle vara tvungna att själva betala för proceduren är jag övertygad om att antalet aborter skulle minska betydligt och folk skulle bli mycket mer ansvarsfulla när det gäller preventivmedel

Ann-Marie sa...

Håller med dig Berit, låt folk betala för sin abort, absolut! Men man ska inte ta bort möjligheten till det, för då är vi tillbaks till kvacksalvarna som tagit kål på många kvinnor genom tiderna och det får jag hoppas att ingen är intresserad av.
Dessutom bör också inhemsk adoption göras något enklare än vad det är nu. Folk ger upp oftast upp och "importerar" istället.

Anonym sa...

Svår fråga det här med aborter.Mina ståndpunkter i frågan lutar åt:
1.fri rätt till abort vid våldtäkt.
2.fri rätt till abort vid svåra defekter på fostret.
3.En fri abort i övrigt,vid andra aborten obligatorisk sterilisering av både mannen och kvinnan eftersom båda då tydligt visat att dom inte ka ta ansvar för sin sexualitet.

Marie sa...

Jag gjorde en abort vid 18 års ålder, och det ångrar jag inte en sekund! Jag tycker det är självklart att det är upp till var och en om de vill göra abort eller inte.

Alltså, blir du gravid och tycker abort är fel, varsågod och föd barnet, MEN, kom inte med trams om att vi andra måste göra det.

Däremot kan man ju diskutera vem som ska finansiera det hela. Ni klagar på att sjukvården får betala, men hallå? Betalar inte jag och alla andra kvinnor i Sverige skatt? Om jag nu inte röker och måhända drar på mig cancer kan jag väl få använda mina skattepengar till att finansiera en abort om jag vill? Lösningen på "vem ska betala" är att vi slutar att betala skatt överhuvudtaget till vården och får spara pengar själva till vår vård.

Anonym sa...

Man kanske måste kalla ett foster för "trams" för att rättfärdiga en abort?
Det speglar attityden till liv.
Bra idé att av-socialisera sjukvården och själv ansvara för kostnaderna!
Lisa/

Marie sa...

Det är rätt att det speglar min syn på liv. Jag tycker inte att liv är speciellt "värdefullt". Vi är alltför många människor på jorden för att vi ska vara värdefulla.

Huvudpoängen är att man ska ha rätt att göra vad man vill med sin egen kropp.

Liksom att vissa människor inte vill betala för andra människors aborter så vill inte jag betala andra människors kostnader för att de drar på sig cancer eller har alkoholproblem så att de förstör sin lever. Det är mycket i samhället som jag inte stödjer men som jag ändå får vara med och betala för.

Det slutgiltiga lösningen blir ju till slut att vi inte (i princip) betalar skatt alls, för gud nåde om vi ska hjälpa varandra?

Berit sa...

Som alltid när man skriver om abort känner sig kvinnor träffade och måste försvara det beslut de tagit. Min avsikt med denna artikel var inte att fastna där utan mer att vi kanske skulle kunna ha ett sansat samtal om vad som räknas som en levande varelse och vid vilken tidpunkt det blir det. Jag tror nämligen att om vi är ärliga och modiga måste vi våga tala om det.
Visst ska man ha rätt att göra vad man vill med sin egen kropp men om 50 till 70 procent av 24 till 25 veckors foster kan leva utanför kvinnans kropp och växa till fullt friska barn bör vi kanske inse att det inte bara handlar om EN kropp här utan två.
32% av barn födda i 23 veckan överlever.
Läkarvetenskapen går framåt ständigt på detta område och yngre och yngre foster kommer att kunna räddas..
Vem avgör när det är en levande varelse?
Vill man ha barnet är det ett liv värt att kämpa för, vill man inte ha det är det bara trams?

Marie, skatt tvingas vi att betala. Låt bli får du se hur det går!
När vi hjälper varandra gör vi det frivilligt.

Anonym sa...

Jag tycker att man som kvinna själv ska få ta beslutet om abort eller inte. Det ska dock inte användas som preventivmedel. Kvinnor i Sverige kämpade för den fria aborten o vi fick igenom det 1975 om jag minns rätt. Däremot finns det i dag etiska synpunkter på i vilken graviditetsvecka det ska vara möjligt att göra abort. Två exempel, en kvinna väntar tills efter ultraljudet i vecka 18. Hon ser då att det är en flicka o vill inte ha fler flickor. Är det okej? I mina ögon, nej. En annan kvinna är missbrukare och har inte känt av kroppens signaler om graviditet. Är det okej om hon inte får göra abort? Svar nej, i mina ögon. Vi har i Sverige en generös tid vad det gäller abort. Kanske ska vi anpassa oss till övriga Europa, jag vet inte.

MS sa...

Det handlar i slutändan om att en kvinna måste få bestämma över sin egen kropp. Att det sedan finns kvinnor och män som slarvar med p-medel eller störda kvinnor som använder abort som ett p-medel är självklart tragisk men det är bara i den bästa av världar som detta problem kommer att försvinna. Dessutom så är de foster som aborteras inte livsdugliga. De som säger något annat är inte insatta i frågan.

Jag kan förstå att många är engagerade i denna fråga och bara för att jag försvarar rätten till fri abort så betyder inte det att jag ser lätt på saken. Är man sexuellt aktiv så har man ett ansvar att förhindra oönskade graviditeter och det är preventiva åtgärder som måste premieras. I länder där abort är förbjudet så åker överklasskvinnorna utomlands medans de fattig riskerar liv och hälsa. Är det ett bättre alternativ att återgå till rostiga galgar? Vilket är männens ansvar? Det krävs som bekant två. Men de kommer väldigt lindrigt undan. Dessutom så är det så att om det var män som blev gravida så skulle vi inte ens diskutera detta.

Jag vidhåller att fri abort är en mänsklig rättighet och att män har inget att säga till om. De får ta mer ansvar för användandet av p-medel, leva i celibat eller sterilisera sig. Nuff said.

Marie sa...

Berit,

du säger att "50 till 70 procent av 24 till 25 veckors foster kan leva utanför kvinnans kropp och växa till fullt friska barn". Min fråga är, ska då alla mödrar som blir gravida, varesig de vill bli förälder eller inte, bära på barnet tills dess att det kan överleva utanför mammans kropp? Vem ska ta hand om alla dessa barn som kommer att ha ingenstans att ta vägen? Det är sant att det finns många som vill adoptera, men jag tvivlar på att de är tillräckligt många för att ta sig an den stora skara barn som eventuellt skulle födas.

Jag tycker det är helt rätt att man ska kunna diskutera denna fråga. Men i det stora hela handlar det om människokontroll. Precis som religion. Kontroll.

Det är föräldrarna som avgör om "det är en levande varelse". Rent medicinskt sett är det en levande varelse då cellerna delat sig tillräckligt. Det var kanske fel ord att säga "trams", men det är bara det att jag blir så nöjd på människor som försöker bestämma över andra människor.

Jag håller fast vid det jag sa förut, om föräldrarna vill behålla barnet så är det upp till dem och ingen annan. Tycker att ingen har rätt att lägga sig i. Man ska även kunna abortera ett barn i vilken månad som helst innan det är fött om man upptäcker att det har defekter. Jag vet personligen om jag skulle få barn och det visar sig att barnet har downs syndrom så kommer jag överge barnet.

Knute sa...

Var är kvinnans rätt till sin kropp när det allt som oftast är mannen som kräver abort?

Berit sa...

Naturligtvis inspirerar era kommentarer till lite "besvärliga frågor"?
Eftersom havandeskap inte är en sjukdom vem ska betala för aborten? Om jag vill ha snyggare bröst eller mindre fett på magen, (vilket heller inte beror på sjukdom) ska det också betalas av allmänna medel?
[Det är föräldrarna som avgör om "det är en levande varelse".] Är det en rätt som upphör vid ett visst ögonblick eller kan man döda ett-och-tvaåringar också, om man vill?
Jag är helt övertygad om, att om var och en måste betala för sin abort ur egen plånbok, skulle vi få betydligt färre aborter. Aborter skulle då inte användas som ett "preventivmedel" och det skulle finnas tillräckligt antal adoptivföräldrar som är villiga att ta hand om rester oönskade.
Det är enbart av bekvämlighetsskäl som kvinnor inte fullföljer graviditeten, för att sedan adoptera bort barnet, det är jag övertygad om.
De vill inte utsätta sig för frågor om varför de inte vill behålla barnet.

Det sägs alltid att "både män och kvinnor ska ta bättre ansvar" men verkligheten visar att det går åt andra hållet i stället:
"Sedan år 2000 har antalet aborter i Sverige ökat med 20%, från 30 980 till 37 205 aborter år 2007. Antalet tonårsaborter har under samma tid ökat från 4 673 till 7 584, en ökning på hela 62%. Sedan 1995 har tonårsaborterna i absoluta tal ökat med 81% och räknat per tusen kvinnor med 47%"
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/jatilllivet/image/view/antal-aborter-i-sverige-januari-juni-1999-2009-26196

Marie, det verkar som du tror att "man liksom bara blir gravid"; att man inte har möjlighet att avgöra det själv. Eller?
Marie frågar : Ska då alla mödrar som blir gravida, varesig de vill bli förälder eller inte, bära på barnet tills dess att det kan överleva utanför mammans kropp?
Över 30,000 kvinnor blir gravida bara av en slump? Om man INTE vill bli förälder skyddar man sig mot att bli gravid!

Berit sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marie sa...

Berit:

"Bekvämlighetsskäl"?!? Du kan inte vara kvinna, för ingen kvinna skulle skriva som du gör. Det är självklart att man inte behåller barnet om man inte vill ha det, du verkar ju inte ha en aning om vad som händer med en kvinnokropp då den är gravid.

Har du tex väldigt små eller stora bröst kan du få detta finansierat genom den allmänna vården.

Abort som preventivmedel är hemskt, men att begränsa aborten är inte rätt väg att gå. Och människor, tyvärr, knullar runt och till följd blir en del oaktsamma gravida. För att bekämpa detta får man de 2 första abortena "gratis", sedan får man betala själv alternativt steriliseras eftersom man inte kan hantera sexuella relationer.

Att ta bort fri abort är detsamma som att begränsa kvinnors frihet. Antar att du Berit vill ta bort den kvinnliga arvs- och rösträtten också? Varför inte omyndigförklara oss också? ;) Medan vi ändå är igång menar jag!

Berit sa...

Om man knullar runt och blir med barn då och då ska man nog omyndigförklaras. :0)

Marie sa...

Berit: Det är ok att vi tycker olika, både om värdet av liv samt hur ett samhälle ska fungera. Det är ju jättebra att du bor i ett land där de är mer emot abort samt socialiserad välfärd, och att jag bor här, där vi tycker tvärtom :)

Jag förstår själva blogginlägget att du vill argumentera för din sak, men det finns vissa saker som människor aldrig kommer att tycka lika om, och just denna fråga är en utav dem. Ingen sida har mer rätt än den andra, MEN, för att inte inskränka på andra människors rätt till frihet måste det vara ett Pro-Choice samhälle enligt mig. Så att alla får göra vad de själva tycker är rätt.

Berit sa...

Ja, Marie jag är helt inne på att vi ska ha frihet att göra vad vi tycker är riktigt med vår egen kropp SÅ LÄNGE DET INTE SKADAR NÅGON ANNAN, och det är där våra åsikter skiljer sig.
Det är där vi bör fråga oss om abort bara är en sak som rör kvinnans kropp och liv, eller om vi har lagligt mord bara för bekvämlighetens och oansvarets skull.

Marie sa...

Berit: Ett embryo är inte en annan människa.

Berit sa...

När blir det en annan människa?
Om Jenna i mitt exempel hade aborterats hade hon inte varit en människa utan hamnat i brännugnen. Nu ville hennes föräldrar ha henne så då var hon en levande varelse.
Ser du hur vi väljer det som passar för stunden?

Pascal sa...

Berit: Ska man förbjuda onani också som det står i den goda boken? Det är ju spill av liv det med... Nu när du har spelat nazikortet så har du tappat all vettighet tyvärr.

Berit sa...

Pascal, din kommentar får mig att inse att abort i vissa fall är att föredra.

Tänka sig att du har rösträtt också!!!

Ann-Marie sa...

Pascal: den sista kommentaren var helt onödig! Man behöver inte hålla med alla om allt men dra upp "N"kortet är ett bevis på att man inte har alla hästarna i stallet.

Pascal sa...

Det är ju Berit som spelade nassekortet. Inte jag.

Pascal sa...

Sen är det ju så att vara vänster är genetiskt och att vara konservativ är en grav hjärnskada så vi kommer nog aldrig förstå varandra.

Ann-Marie sa...

Pascal: Var "spelade" Berit "N Kortet"? Fast när jag läser din sista kommentar så förstår jag bättre varifrån du kommer och kan inte annat än tycka synd om dig....

Pascal sa...

Videon kanske? Där nämns Herr H med stora bokstäver... Hur är det med läsförmågan månne?

Berit sa...

Pascal visar tydligt att han inte förstår den här artikeln.
Ett gott råd, Skriv inte mer!

Patrik sa...

Jag antar att den absoluta majoriteten av aborter görs när det inte finns några som helst rimliga tvivel om att "barnet" kan överleva. Kemisk abort är den vanligaste formen. Att ta en extrem som 25 veckor är bara löjligt, eftersom i princip inga aborter görs då. 4-10 veckor är vanligast och då är embryot/fostret ca 0,5-2,0cm. Att diskutera en generell fråga med enskilda fall, långt utanför ramen övertygar ingen. Åt andra hållet är då "dagen efter piller" abort?

Jag vet att många abortmotståndare bottnar sina argument i att föräldrarlösa svenskar måste "importera" barn. De som är för en etisk homogen befolkning blir denna fråga än viktigare, men tappar lika snabbt sitt ursprung.

Sen vad gäller att föda ett barn för att sedan ge bort det.. Jag tror de allra flesta kvinnor väljer mellan att avbryta graviditeten (i TID) eller behålla barnet. Att föda ett barn för att sedan ge bort det är nog normalt det mest traumatiska alternativet. Och, ja. Ekonomiska argument är godtagbara eftersom de ALLTID annars är det. Det är inte den enskilda kvinnans fel att vi lever i en sådan värld och ej heller hennes enskilda val. Kanske något för konservativa att fundera över?

Om vi ska diskutera vilken tidpunkt det är okej eller inte okej vad ska vi ha för mått? När fostret kan överleva tycker jag är en bra gräns. Sen då? Ska vi räkna höjden av medvetenhet ett foster uppnått?

Vad är liv? något levande kan alltid dö, växter som djur. Men något levande kan inte mista livet förrän det är i medvetande om sig själv och att det lever. T. ex ett embryo saknar denna medvetenhet. Det har inte ett neurologiskt system att kunna vara det. Sen till det religösa. Om det istället handlar om en själ, så är själen något själsligt och därför inte bunden till något fysiskt och kan då inte skadas.

I övrigt tycker jag denna fråga som många är att tvinga in en värdering i ett samhälle som inte kan absorbera den. Börja istället att jobba fram ett samhälle där kvinnor inte behöver hamna i ett val där barnet hindrar henne ifrån att uppfylla andra måsten. Idag kräver samhället saker som många gånger strider mot människans biologi. Handlar inte bara om detta.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.