22 februari 2011

Egyptens nya styre visar sin rätta färg

Till följd av den egyptiska upproret har Kairo för första gången tillåtit iranska örlogsfartyg att passera Suez från Röda havet till Medelhavet.

En av våra läsare, Vivian, tipsar om en artikel på Debkafile, en av världens ledande webbsidor om säkerhets- och underrättelseverksamhet:

Mubarak-regimens fall är ett gyllene tillfälle för Iran att upprätta ett fotfäste längs Suezkanalen och få tillgång till Medelhavet, vilket ger sex vinster:

1. Att skära av, helt eller delvis, den amerikanska militären och flottan i Persiska viken från deras viktigaste led för förnödenheter och förstärkningar.

2. Att etablera ett iranskt militärt och marint grepp om Suezkanalen, genom vilket 40 procent av världens fraktgods till sjöss passerar varje dag.

3. Att uppnå att den iranska militären kommer tillräckligt nära för att hota det egyptiska hjärtlandet med Kairo och Nildeltat, och pressa det att gå med i den radikala iranska-syrisk-irakiska-turkiska alliansen.

4. Att uppnå en sammanhängande iransk militär-marin linje från Persiska viken genom Röda havet, Suezkanalen och Gaza-remsan till hamnarna i Libanon, där Hizbollah redan har tagit makten och störtat den västvänliga regeringen.

5. Att så småningom bryta loss Sinaihalvön från Egypten, inlemma den i Gazaremsan och upprätta en stor Hamas-regerad palestinsk stat mellan Medelhavet, Akabaviken och Röda havet.
Jämförelsevis vore en Fatah-ledd palestinsk stat på Västbanken inom den amerikanska sfären politiskt och strategiskt sämre för Iran.

6. Att strama åt den marina och militära belägringen av Israel.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Korrekt länk:
http://www.debka.com/article/20686/

Erik Sundström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Knute sa...

Erik Sundström, du borde väl begripa att jag inte vill publicera förolämpningar. Skriv hövligare.

Du skriver att rädslan för Iran är överdriven, och att Israel ska lyda FN.

Men i FN:s Generalförsamling är majoriteten av medlemsstaterna diktaturer, totalitära bildningar eller feodala nationer.
Arabstaterna kan tillsammans med andra muslimska stater mycket enkelt manipulera och forma resolutioner enligt sin egen agenda.

http://fredimellanostern.wordpress.com/2011/01/24/om-fn-och-israel/

Knute sa...

Den 17 februari fick Muslimska Brödraskapet äran att bygga en plattform på Tahrir Square, som endast de fick bestiga.
Alla andra oppositionsgrupper blev 'vänligt' men bestämt vägrade tillträde.

Till sist, kom segerfestens talare, Yusuf al-Qaradawi ...

Han talade om 'hycklare' i sin predikan, och uppmanade alltså åhörarna att bekämpa oppositionen mot Muslimbröderna.

Det finns vissa paralleller mellan Qaradawis uppdykande och när Ayatollah Khomeini återvände till Iran.

http://www.debka.com/article/20688/

Kommentar av Vivian

http://canuteocean.blogspot.com/2011/02/oxford-really-has-gone-to-dogs.html

Dr Evil sa...

Åtminstone skulle denna händelseutveckling garantera att Barack Obama inte blir återvald
om man ska tänka positivt :-|

Anonym sa...

Västvärldens brist på djupare insikt om vad som håller på att hända är inte förvånande, eftersom Europa styrs av människor som inte orkar se sanningen i vitögat. Man har länge inte förstått vad som behövdes göras för att skydda Europa. Under flera decennier har man bedrivit en politik som verkat för den europeiska kulturens undergång. Det som händer i arabvärlden är skräckinjagande för den som kan lägga ihop två och två. Tyvärr har denna enkla förmåga saknats hor Europas ledare och vi kommer alla att få ta konsekvenserna av detta.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.