13 april 2011

Ät och Tig!


I den statliga skolan, Little Village Academy på Chicagos West Side, får studenterna inte ta med sig lunch hemifrån. Om de inte har medicinska skäl, måste de äta den mat som serveras i cafeterian.

Rektor Elsa Carmona, säger att hennes avsikt är att skydda eleverna från deras egen ohälsosamma val av mat.
"Ur hälsosynpunkt är det bättre för barnen att äta på skolan. Det handlar om näring och den utmärkta mat som de serverar i lunchrummet. Det är mjölk jämfört med en cola. Men för allergier och eventuella andra med medicinsk problem gör vi naturligtvis ett undantag."

När det gäller historier som denna, är det lätt att ta reda på en av de verkliga orsakerna till "Ta-hand-om-mig-statens" översittaraktioner:
Följ pengarna.

Det har varit en smutsig liten hemlighet i åratal att ju fler elever en skola kan kvalificera för "fria (läs: skattebetalarna)" eller "reducerad (läs: skattebetalarnas subventionerade)" luncher, desto mer pengar får de från den federala regeringen till den skolan eller distriktet. Pengarna kan sedan spenderas på det sätt skolan anser lämpligt och det behöver inte användas för mat till eleverna.
Varje skola som förbjuder luncher hemifrån stoppar också mer pengar i fickorna på distriktets mat-leverantör. Den federala regeringen betalar distriktet för varje fri eller reducerad lunch och leverantören får en fast avgift från distriktet per lunch.

Men, ovanstående är väl inget att bråka om, eller hur? Det är ju för barnens bästa och om det görs för barnen kan det ju inte vara fel?
Vad barnen tycker, vad föräldrarna anser spelar ingen roll. Slut på diskussion! Det finns ingen frihet att välja. Skolan kommer att fatta besluten.
De flesta föräldrar tar ansvar och är oroliga för sina barns hälsa men om några är oansvariga, kommer alla att straffas. Om vissa barn inte kan få med sig en hälsosam måltid hemifrån, ska inga barn få det.

Frön sås hela tiden. Du har inget val. Dina föräldrar har inget val. Skolan har dina bästa intressen i åtanke och du och dina föräldrar ska lyda.

Så går inlärningen till - och indoktrinering smyger sig på så sakteliga ...... men, så småningom går budskapet in - de kommer att lyda, och deras föräldrar är irrelevanta - även när det bara handlar om lunch.

Det ska bli intressant att se om föräldrarna reagerar på detta intrång i deras rätt att fatta beslut i barnets liv. Jag skulle bli förvånad om lämlarna ens är medvetna om konsekvenserna av att bara vara tysta och ta emot.
Chicagos statliga skolor är inte precis kända för att vara akademiskt högstående. Mer som en förvaringsplats mellan tonår och fängelse. De flesta av föräldrarna i fråga är produkter av detta system också.

Men Staten siktar in sig på resten av oss också. Michelle Obama och Mike Huckabee vill införa statlig kontroll och begränsningar för vad vuxna amerikaner äter.
(Helt utanför ämnet.Kan någon tala om för mig vad det är hon har på sig?)

Jag tror att jag skrivit om detta tidigare, hur två Republikaner och en Demokrat i Mississippi 2008 föreslog att man skulle göra det olagligt för restauranger att servera feta människor.
Det är inte från The Onion.


Redan 1935 skrev Albert Jay Nock boken, Our Enemy, the State och han hade alldeles rätt.

"Om vi skrapar på ytan när det gäller våra offentliga angelägenheter, kan vi urskilja ett grundläggande faktum, nämligen en stor omfördelning av makt mellan samhället och staten. En ökning av statens makt och en motsvarande minskning av individuell makt."


4 Kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt!
Feta amerikanska ungar behöver lite sallad.

/Danne

Berit sa...

Danne, jag måste beundra din konsekvens. Alltid idiotiska kommentarer som visar hur oerhört lite du fattar av det jag skriver. Är du ett typexempel på den svenska undervisningen? och dålig mat i skolan?

Ann-Marie sa...

Maten på tallriken ser ut som något min hund har spytt.... stackars ungar! Det skulle vara intressant att veta om skolpersonalen äter samma mat.

Anonym sa...

Vad har bilden pa uteliggaren med texten att gora?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.