27 maj 2011

Avundsjuka

Medvetenheten om vad någon annan har och önskan om att få detsamma.

Missunnsamhet hör också hemma i sammanhanget och gör det än värre eftersom den strävar efter att eliminera det som andra har utifrån elakhet och hat.
"Om inte jag kan få det, ska du inte heller ha det"
Det är en enormt destruktiv känsla, gör ingen lycklig och orsakar många problem.

Alla religioner fördömer den och vi tränar våra barn att kontrollera den.
En av de drivande krafterna i USAs omfördelningspolitik bygger och förlitar sig på denna känsla, som underbyggs varje dag på ledarsidorna. Det är motivationen bakom de ihållande attacker mot de rika som man ständigt hör i Washington, en stad vars befolkning består av några av de mest välbärgade i hela landet. Den känsla som ligger bakom attackerna mot framgångsrika, välbärgade människor är just avundsjuka.

Avund kallas ibland för ett grönögt monster. Avundsjuka tar sig fula uttryck och stoppar inte inför någonting när det gäller att uppnå sina mål för att skada dem som lyckats bättre i livet. Politik drivs ofta av avund. Exempel på det är progressiv inkomstskatt och arvsskatt och de hjälper inte samhället. De drar in en del skattepengar men förmodligen mindre än vad som skulle komma in om alla skatter var låga och gynnsamma mot den totala produktionen.
Men det skadar människor som är rika och ambitiösa.

Vi ser också sociala konsekvenser. Folk är rädda för att köra fina, dyra bilar eller bo i lyxiga hus eftersom det kan väcka avund och avundsjuka människor vandaliserar.

Politik som bygger på avund avskräcker ackumuleringen av rikedom, bestraffar framgång, och får människor att tveka inför att göra storslagna satsningar. Människor som annars skulle satsa, tänker två gånger, därför att de vet att någon annan gör sitt bästa att ta ifrån dem förtjänsten.

Att hata är alltid skadligt för själen. Att hata en annan person eller grupp av människor därför att de klarar sig bra gör skadan än värre. Men den politik som överlever enbart för att straffa människor för att de tjänar pengar, eller för att de lever väl, är skadlig.
Det har pågått under mycket lång tid. Det slår mig som en form av institutionaliserad omoral. Under idealiska förhållanden bör vår lagstiftning försöka locka fram och vädja till våra bästa sidor. Politik som skadar människor enbart för att de är vinnare i livet vädjar till det lägsta impulser i vår natur.

Det är svårt nog för människor att komma till rätta med framgång, särskilt i en marknadsmiljö där överlägsna egenskaper såsom framsynthet och klokhet och gott omdöme verkligen leder till lönsamhet. Vi borde lära oss att fira framgångar eller, som de antika filosoferna sade, lära oss att inspireras av andras framgång. Vi bör försöka efterlikna de framgångsrika, inte straffa dem.
Det är The American Way och en viktig anledning till den rikedom och framgång som amerikaner uppnått.

Utdrag från Ron Pauls bok Liberty Defined

8 Kommentarer:

Peter sa...

Jag håller med dig i stort men när det gäller USA kan jag ändå inte hjälpa att det har gått på alldeles för långt beträffande löneskillnader. Jag vet inte längre om det ens går att göra en ”American Dream”.

Eftersom jag har kontakter med folk i en amerikansk storstad så får man en viss inblick. På en av arbetsplatserna, en presentbutik, är det minimilön som gäller, vilket med våra mått mätt är en mycket låg inkomst. Många, som ändå vill jobba hårt, tvingas då att ha både två och tre jobb för att klara sig. På denna arbetsplats anställer arbetsgivaren heller inte folk på heltid eftersom man vill slippa betala ”benefits”.

Jag behöver väl inte tala om vilket sorts folk man får; så gott som samtliga anställda röker, tar (lättare) droger, har barn med olika män/kvinnor och några av dem kan ringa till arbetsplatsen samma dag och säga att de inte kommer för att ”De vill vara med familjen”.

Jämför detta med vissa jobb inom näringslivet, framför allt inom bank och finans, där många tjänar groteska summor, även om de inte gör ett speciellt bra jobb. Får du sparken så har du ändå fixat ett avgångsverderlag som kanske överstiger vad en amerikansk arbetare tjänar under femtio år.

Nu tillhör kanske inte Michael Moore de mer trovärdiga källorna, men jag har för mig att han sagt att i början av sextiotalet så tjänade en VD (eller hög chef) tio gånger mer än en arbetare. I dag är skillnaden mycket, mycket, mycket större.

Visst, duktigt folk ska premieras, men i USA, och i många andra länder, har det gått alldeles för långt.

Nu säger du kanske att ju mer företagen tjänar desto högre blir aktiekursen (vilket också gynnar vanligt folk). Men efter att ha sysslat med aktiehandel i flera år har jag lärt mig att börsens rörelser upp och ner är mer ett bevis på hur folks attityder till börsen varierar under tiden än hur stor vinst företagen gör.

Berit sa...

Peter, för det första: De människor du beskriver verkar inte vara kvalificerade för annat än minimal lön.
I debatten hävdar folk hela tiden att man inte kan försörja en familj på minimi-lön.
Naturligtvis kan man inte det!
Det är en lön som brukar betalas ut till tonåringar och folk som har minimala yrkeskunskaper och det är deras första jobb. Om man inte är allvarligt handikappad och inte lyckats som vuxen att skaffa sig tillräckligt med utbildning och yrkeskunskaper för att tjäna mer än minimilönen är det något fel på den personen. (Jag talar om "normala" tider, inte just nu när arbetslösheten är så hög, landet i konkurs och folk måste ta lågbetalda-jobb som de är mycket överkvalificerade för.)

Du ska också vara medveten om att arbetsplatser med minimilön är "genongångsställen" En och samma person stannar inte på den nivån särskilt länge. Det är oftast inte heller heltidsjobb.
Hela idén om att man ska ha en fastställd minimi-lön är fel och regeringen ska inte lägga sig i ett kontrakt mellan en anställd och en arbetsgivare.
Minimilönen bör avskaffas, inte höjas. Folk ska använda sina yrkeskunskaper och sin arbetsmoral till att konkurrera med alla andra. Om man inte får så mycket betalt som man tycker att man är värd, är det kanske en fin vink om att man bör förbättra sig.

Håller med dig om att aktiemarknaden bygger på förväntningar, men du ska komma ihåg att vanligt folks pensionsfonder står och faller med aktiemarknaden. Väldigt många människor är ängsliga nu.

Vad tror du Michael Moore tjänar jämfört med de kameramän han anställer?

Peter sa...

Tja, vad jag förstår så är till exempel lärare också ett yrke med låg lön relativt sett.

Och du svarade inte på frågan om det är rätt med sådana groteska löneskillnader som vi ser.

Du skriver: "Om man inte får så mycket betalt som man tycker att man är värd, är det kanske en fin vink om att man bör förbättra sig."

I vissa yrken får man mycket, mycket mer betalt än vad man är värd ...

Michael Moore var OK när han gjorde "Roger och Jag", men det var ju 25 år sedan. Sedan dess har hans trovärdighet fallit som en IT-aktie i början av 2000-talet.

Berit sa...

jag trodde det framgår var jag står när det gäller löner. Vem bedömer vad en person är värd i lön?
Det måste naturligtvis vara arbetsgivaren!
En arbetsgivare som är i behov av pålitlig, duktig personal betalar naturligtvis för att de ska trivas och stanna kvar.
Om man som anställd inte är nöjd med lönen kan man ju söka ett annat jobb eller starta eget.

Ann-Marie sa...

Sedan kommer ju också det; att man får det man betalar för! Om man inte betalar en hyfsad lön för ett väl utfört arbete så har man kanske sig själv att skylla om man inte kan behålla goda medarbetare....

Vivian sa...

Conspirationsteoretikern Ron Paul burde ta en titt på Islam, så kan han se att inte ALLA religioner varnar mot avundsjuka.
Både Quran och Hadith uppmanar att överfalla andra kulturer, ta krigsbyte och förstöra.
Varje folk Muslimerna har underlagt sig, har dom tillrånat sig äran för deras upptäckter och uppfinnelser.
Om igen Ron Paul!

Vivian sa...

Från konspirationsteoretikern Ron Paul's egen website.

http://www.dailypaul.com/143735/israel-link-to-9-11-terrorism

Berit sa...

Det du visar på Vivian, förvånar mig storligen, eftersom det INTE är den Ron Paul jag "lärt känna" och jag har lyssnat till honom mycket, var så säker.
Web.sidan är inte skriven eller ens utgiven av Ron Paul. Den består av brev och insändare från många olika personer, i detta fall från en ggb45601 och ingenstans påstås det att det är Ron Pauls åsikt. Vi har folk som kommenterar på vår EPK tex. som har åsikter som är totalt emot våra men vi låter dessa personer säga sin mening om de inte är alltför personligt oförskämda.
Här är en video som jag hittade i hastigheten där Ron Paul förklarar sig.

Som du hör anser han inte att han kan tvinga folk att säga eller inte säga vad de själva vill.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.