25 november 2011

Oljemonarkin utesluts från Olympiaden?

I Saudiarabien funderar man på att ge upp ett islamiskt tabu och tillåta en kvinna att delta i den internationella Olympiaden för första gången i landets historia. Hittills har Saudiarabien endast skickat manliga idrottare till OS.

Kan den mycket unga, men mycket populära ryttaren Dalma Rushdie Malhas bryta tabut? Hon vann förra året en bronsmedalj i ridning vid en arabisk tävling i Singapore.

Enligt en saudisk tidning har OS-kommittén hotat med att utesluta kung Abdullahs land om de inte ställer upp med en kvinnlig idrottare. Chefen för Olympiadens kommission för kvinnor och sport, Anita DeFrantz, har upplyst staterna Saudiarabien, Qatar och Brunei om risken att uteslutas från OS i London.

Staten Doha har redan meddelat att de vill komma med några kvinnliga idrottare, vilket ökar trycket på Saudiarabien.

"Att vara med bara för att Saudiarabien behöver en representant intresserar mig inte mycket," säger Dalma Rushdie Malhas till tidningen Arab News, "men vinna vill jag gärna och en medalj ger mitt land prestige."

Meddelandet om en eventuell kvinnlig saudier vid Olympiaden är en signal om att någonting händer på kvinnofronten i landet där det annars härskar en extremt snäv tolkning av sharia.

Allt började för några månader sedan när några kvinnor protesterade mot att de inte fick köra bil, och bestämde sig för att bryta förbudet och offentliga göra det med video på You Tube. I september proklamerade kung Abdullah att kvinnor skulle få lika rättigheter och rösträtt vid den kommande kommunalvalet år 2015. Och igår kom ytterligare ett steg: en grupp flickor fick licens att driva ett litet tåg som bringar de kvinnliga studenterna från Prinsessan Noura-universitetet i Riad till Atedneo-universitetet.

Men det är trots allt en mycket lång väg till de saudiska kvinnornas jämställdhet. Det är till exempel förbud mot att cykla samt arbeta eller studera i närheten av män och gå ut ur huset utan att ledsagas av make eller annan man i familjen.

4 Kommentarer:

Spjutflickan sa...

Utbildningsministern i Luxemburg föreslår separata simlektioner i skolan för muhammedaner, och att det ska byggas bönerum i alla skolor. "Religiösa" huvuddukar kommer också att tillåtas, förutom för läraren. Detta är fortfarande bara ett förslag från ministeriet som skoldirektören ska titta på, men dhimmierna kommer att bli glada.

Källa: Politically Incorrect 16.11.2011

Anonym sa...

Saudiarabien är kvinnoförtryck och slavarbetare
och perversa prinsar. Antingen är det styrt av Illuminati eller Hin håle eller båda två.

/// SS

Marissa J sa...

Varför skall alltid muslimerna gås till mötes jämt och ständigt? Varför inte kräva att de får ta seden dit de kommer, på samma sätt som om vi kommer till deras land.

Andra invardrare hör man inget om, de bara finns och inte kräver de någonting. Det är dags för makthavarna att inte alltid vara så mjäkiga gentemot muslimerna. De behöver möta på mera kritik och motstånd och därmed basta.

Ann-Marie sa...

Marissa: Helt riktigt! Så tycker vi alla som bloggar och kommenterar om det hela, men vi har alla blivit klassade som rasistfascistnazistislamofober... För så FÅR man INTE tycka!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.