16 januari 2012

Ett ögonblick av dåligt omdöme

Jag har aldrig varit på kryssningsresa. Kanske därför att jag seglat omkring i 8 års tid och levt ombord en 10.5 meter lång segelbåt, som var mitt enda hem under den tiden. Tanken att betala för att fösas omkring tillsammans med tusentals människor i ett begränsat utrymme har aldrig varit lockande.

Media ägnar den mesta tiden åt politiska valkampanjer, men att kryssningsfartyget Concordia gick på grund utanför Tuscany, är en av de få intressanta händelser som åstadkom rubriker.


Vi tror att all teknologi gör oss så säkra, speciellt i vatten som är så väl kartlagda som Medelhavet, men skepp har gått på grund i hundratals år.
Bilden av Concordia liggande på sidan påminner mig om sårbarheten i vårt samhälle just nu och att båda sakerna orsakas av att människor begår misstag.

Fartygets italienska ägare, ett dotterbolag till Carnival Cruise Lines, sade i ett uttalande sent söndag kväll att det verkade vara "omfattande mänskliga misstag" från kaptens sida, som resulterade i dessa allvarliga konsekvenser".
Det sägs också att kaptenen lämnade det sjunkande skeppet innan alla andra räddats.
Kapten Schettino lämnade tydligen ansvaret för fartygets 4000 passagerare till servitörer och kockar, och en grupp brittiska dansare.
Är det någon slags metafor för vår tid och vad som väntar oss?

Kaptenens verkliga brott var emellertid att styra skeppet så nära land.
Allt som krävs är några få ögonblick av dåligt omdöme och århundraden av framsteg faller i spillror.


1 Kommentarer:

Anonym sa...

Christoffer Columbus var också italienare.
Han skulle till Indien, men navigerade fel och hamnade i Nordamerika.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.