25 januari 2012

Lagförslag mot tvångsäktenskap en skenmanöver?

Fredag ​​kväll (20/1) nämnde de svenska tv-nyheterna att det var 10 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far. Ett så kallad hedersmord.
Fadime var en klok duktig och modig turk-kurdisk flicka som ihärdigt försökte förklara för de svenska politikerna vad islam innebär, men förgäves.

Sveriges dåvarande integrationsminister Mona Sahlin fjäskade mycket för de muslimska väljarna. Samtidigt predikade hon jämställdhet för invandrarflickor: de hade lagen (den svenska!) på sin sida, hon räknade upp en massa rättigheter, från rätten att själv bestämma över sitt liv till aborträtten och uppmanade dem att säga emot sina föräldrar därhemma.

Hur naiv och okunnig kan en minister vara? Trodde hon att de urgamla traditionerna och Allahs order skulle förkastas på grund av att svenskarna hade några rättigheter? Sett genom islams ögon var rättigheterna omoraliska. Det var oförpliktande och ansvarslöst av ministern att uppmuntra unga flickor att vända sig mot släkttraditioner och inpiskade religiösa regler.
Fattade Mona Sahlin inte vad dessa flickor riskerade?

Förstod hon det året efter, när Fadime Sahindal efter 5 år av mordhot cyniskt och kallt slogs ihjäl av sin far?

Och vad med Fadimes pojkvän som dog i en bilolycka? Undersöktes den grundligt? Den föreföll lika märklig som den olycka där österrikaren Jörg Haider miste livet.

Anledningen till att man nu nämnde mordet var, enligt förre justitiekanslern Lambertz, att politikerna nu ville förbjuda tvångsäktenskap och göra dem straffbara. Om detta verkligen är sant och lagen inte bara är en skenmanöver (som lagen mot kvinnlig omskärelse var det) utan kommer att användas mot de muselmän som har svenskt medborgarskap, så har man kommit ett gott steg längre och så har Fadime inte levat förgäves.

Men någon lätt uppgift kommer det inte vara, eftersom det fortfarande kommer vara risk för hedersmord.

Personligen har jag inte mycket förtroende för den svenske justitiekanslern och hans beslut. Han var tex emot adventsljusstakar, jul- och skolavslutningar i kyrkan, eftersom det kunde "kränka" någon, men för halalslakt ...etc

1 Kommentarer:

Spjutflickan sa...

Der er afsagt dom over et afrikansk forældrepar, der har ladet deres 1-årige datter omskære. Lemlæstelsen består i at skære klitoris væk. Faderen fik 6 års fængsel, moderen 2 år. Barnet er derimod invalidiseret for hele livet.

Så vidt jeg ved første gang forældre er dømt for denne udbredte forbrydelse i Europa, skriver danskeren UMJ

Det er nok muligt.

Sverige kunde have været det første land! De bryster sig altid af deres godhed!

Og var også de første i i Europa med en straffelov på op til ti års fængsel mod kvindelig omskæring: 1982. Den udvidedes tilmed i 1999 til også at gælde omskærelse foretaget i udlandet.

Men det svenske lovforbud var det rene hykleri! Om der er rettet op på det senere, tør jeg ikke sige. Jeg tvivler. Men fra 1982 til 2001 skete der i hvert fald ingen anmeldelser, trods det at visse læger og myndigheder var vidende om sådanne forbrydelser, ja, til og med selveste børneombudsmanden!
Kilde: en TV-dokumentarfilm - efterfulgt af flere artikler i massemedierne september 2001 afslørede de oprørende forhold i Sverige.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.