15 februari 2012

Domstolen har talat: Tintin i Kongo var inte rasist

Kommer det inte alltid finnas någon på jordklotet som inte gillar något som förekommer i hans eget land eller i något annat land?

Eller som har skett i det förflutna?

Fanns det tankar bakom detta "något" i Tintin? I så fall, vilka tankar och varför? Var kom de ifrån? Kan de eventuellt korrigeras baklänges? Hur? Förbjuda? Förbjuda mer? och ännu mer?

Att godmodigt göra narr av oss själva och andra är kännetecknande inte bara för danskar. Ta till exempel Molières och Holbergs dramer som hängde ut medborgare på öppen scen för deras egenskaper och dårskaper. Inte elakt på något sätt. Det är sunt att se sig själv genom andras glasögon, sunt att kunna skratta åt sig själv! Det dödar en hel del irritation i sin linda.

Tintin-teckningarna är inte av samma art som när vi gör narr av oss själva, men genom sin naiva godmodighet ändå besläktade. Det är i linje med våra ordbegrepp som "negerkyss" och "negerbollar" och sången om de tio små negerbarnen eller visan om "Negerkung Tamika som bodde i Afrika, han åt negerbarn med smör, det finns det ingen här som gör. Negerkung Tamika".

Här ligger inget som helst rashat bakom. Bienvenu Mbutu Mondondo ser syner, troligen påverkade av andra händelser och en annan tid och saknar uppenbart kunskap om europeisk kultur, vilket inte är en förebråelse.

Rasism i Danmark ligger långt, långt borta, vilket inte är så konstigt.

Att rasism ansågs motbjudande ser vi tydligt i barnboken "Den store Bastian" som speglade den gängse barnuppfostran de senaste hundrafemtio åren - fram till vår förvirrade tid.2 Kommentarer:

Knute sa...

Det var toppnyhet i alla svenska medier i morse: Tintin skulle rensas ut från Kulturhusets bibliotek, tillsammans med annan litteratur som anses ”rasistisk eller afrofob”.
Beslutet hade fattats av ex-rapparen, numera chefen för ungdomsbiblioteket, Behrang Miri.

”Behrang är en framstående rappare och låtskrivare med rötter i Malmö. Hans chefsposition på Kulturhuset i Stockholm ger honom makten att rensa på bibliotekets hyllor. Det är oklart hur många böcker han själv läst, för varför nöjde han sig med Tintin, varför inte gå till roten för allt ont? Ut med Bibeln och Koranen – där finns mycket rasism och homofobi. Ut med Shakespeare, Astrid Lindgren och Söderhavet, bort Robinson Crusoe. Ut med Ture Sventon och hans Omar. (Onkel Toms Stuga är väl borta sedan länge?) Ut med Tusen och en natt och alla Grimbergs sagor. Vräk ut större delen av världslitteraturen, Dostojevskij, Dumas, Strindberg, Rydberg, Topelius och Runeberg som dryper av afrofobi, antisemitism och alla andra former av rasism. Ja, varför inte slänga ut alla band av världshistorien också? Så mycket kolonialt tänkande som genomsyrar de böckerna. Sida upp och sida ner!”

http://snaphanen.dk/2012/09/25/afrofober/

Knute sa...

För att parafrasera en kommentar av Robin Shadowes:

Kulturvänsterns hat mot Tintin mynnar ut i en enda ruta, den där en av Dupondtarna sätter en välriktad fot i en bedjande musslas ädlare bakdelar. :)

http://everykindapeople.blogspot.se/2009/10/fatima-doubakil-och-fredrik-malm-mots-i.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.