26 februari 2012

"Sorry, President Karzai"

Den senaste tidens raseri över att amerikanska trupper i Afghanistan "av misstag" brände ett antal kopior av Koranen, har resulterat i tjugotvå dödsfall hittills. De människor som dött kastades inte "av misstag" in i en eld av brinnande böcker. De dödades av det våld som man påstår uppstod med anledning av detta "illdåd."

Koranböckerna brändes inte heller "av misstag". De användes som verktyg bland fångar som skickade hemliga meddelanden till varandra och var således "vapen i ett krig", så militären gjorde rätt i att förstöra dem. Det enda misstag man gjorde, var att inte hemlighålla det för afghanerna. Det var verkligen dumt.

För att vara ärlig har jag inte så stort problem med att fanatiska muslimer tar kål på varandra men två amerikaner sköts av en afghansk soldat i den afghanska armén, tränad av personal från USAs armé, bekostad av USAs skattebetalare.Fler och fler amerikaner ifrågasätter nu kriget i Afghanistan. Jag lyssnade på ett program med representanter från International Students for Liberty och deras eniga åsikt var ungefär denna:

"Vi slösar bort liv och resurser, medan USA faller samman här hemma och andra hot dyker upp. Man kan leda hästen till vatten man man kan inte tvinga den att dricka.

Det finns inte något värde längre, i att låtsas att Pakistan är en allierad. Vi bör önska afghanerna och många fredliga pakistanier lycka till och påskynda tillbakadragandet av våra egna trupper. Amerikanska folket har egentligen aldrig stått bakom kriget i Afghanistan. Petraeus kanske gjorde det, men det som pågår nu är rena rama katastrofen och leder bara till mer elände.

När det gäller att mäta vapen kan fienden aldrig slå oss i Afghanistan. Talibanerna är svaga i jämförelse, men detta är deras hem. Det finns en gräns för hur mycket vi kan göra och hur mycket det får kosta i liv och pengar. Vi måste minska våra största satsningar och koncentrera oss på andra frågor.
Dags att komma hem."


11 Kommentarer:

Berit sa...

2009 kastade militären bort, och slutligen brände konfiskerade biblar, som var tryckta på de två vanligaste afghanska språken, därför att man befarade att de skulle användas för att försöka konvertera afghaner. De var skickade från en kyrka i US. men militären är förbjuden att distribuera religiösa texter i ockuperade länder.

Man kan ju fråga sig om det skulle ha varit så hemskt? Om fler afghaner blev kristna, skulle de inte uppstå upplopp och våld och man skulle inte döda oskyldiga människor över att en bok brändes. Många människor som är döda i dag skulle fortfarande vara i livet.

Ann-Marie sa...

Det kanske är dags att börja bränna koraner på allvar för att vänja av alla dessa idioter som blir kränkta för minsta lilla....

Knute sa...

Tyst i media när rebellerna begår folkmord i Libyen. Samtidigt som arabiska rebeller får förstklassig vård i Sverige finns det andra grupper som inte har det lika muntert. Sedan regimens fall kan över 10 000 svarta ha dödats.

http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1606865/Libyer-overger-Simrishamn.html

http://www.friatider.se/media-tiger-nar-svarta-massmordas-i-libyen

Anonym sa...

Ann-Marie
"kränkta för minsta lilla"(?) Är det inte istället så att de spelar "kränkta" ? Och att det muslimerna tar vara på varje situation och utnyttjar denna maximalt för att på så sätt flytta fram sina positioner och att detta är en helt medveten strategi som styrs från imamerna. Man kan ju se detta mönster. Ingen incident är för liten för att inte kunna utnyttjas. Och så säger sedan naiva västerlänningar, som en kollega till mig sade igår: det var väl onödigt. Man vet ju att de är "så känsliga". Men om man inte gör det ena så kommer de att hitta på andra saker som de kan slå på stora trumman för.
/SB

Anonym sa...

Berit !
Biblarna spelar en viktig roll. Om man kollar på YouTube får man intrycket att konvertering till Kristendomen från Islam är ett stigande hot för t.ex. den iranska regimen. Och den försiggår i all tysthet via mötesverksamhet i hemmen (eftersom kyrkorna är förstörda). Så gick det också till med de första kristna som under de första 300 åren under romarriket växte med c:a 3 % per år tills de i mitten av 300-talet var en majoritet av befolkningen. Nu tror jag inte att detta på långa när räcker eftersom de muslimska regimerna säkert kan krossa även detta. Men ändå. Det är klart att detta sker på order från Barack Hussein. Samtidigt vet man ju förstås inte riktigt vart den iranska rörelsen tar vägen. Förtryck föder motstånd.
/SB

Ann-Marie sa...

SB, det är nog både och! Hade jag haft en koran hade jag bränt upp den bara för att markera att jag kan och att den är bara en bok bland alla andra!

Anonym sa...

Ann-Marie

Vad jag menar är att alla dessa "kränkhetsreaktioner" är orkestrerade från moskéerna. Sedan finns det nog individuella reaktioner (man känner sig skakad av att andra inte håller med), men jag tror att de individuella reaktionerna väldigt mycket beror på att de av imamerna uppmanas att protestera mot precis allting som går att protestera emot. Och det har varit en vinnande strategi. Jag skulle inte heller ha något emot att bränna en Koran. Det är en förskräcklig bok. Och jag tror att man istället för att vara rädd för att provocera skulle just provocera på alla områden för att höja ribban.
/SB

Ann-Marie sa...

SB; jovisst är det hela orkestrerat och inte bara från moskéer utan säkert även från respektive länders högsta toppar.
Nu är jag dock inte intresserad av att spendera pengar på den där förfärliga boken bara för att bränna den, så om jag inte råkar få en gratis så får det vara för min del. Men jag tycker nog också att ribban för deras "toleransnivå" behöver höjas HÖGT!

Knute sa...

Der findes ikke moderate islamister‏

SAGEN ER, at islam ved en bogstavelig fortolkning af Koranen - især Medina-versene samt hadith - bliver til islamismen. En muslim må bortfortolke en del for at kunne være demokrat. Som professor Jørgen S. Nielsen, leder af Center for Europæisk Islamisk Tænkning ved Københavns Universitet, forklarede i Kristeligt Dagblad den 3. februar 2011, er hadith faktisk rangerende over Koranen.

Teksterne betyder noget også i dag for personer, der tolker dem ordret.
Det er for eksempel en hadith, der foreskriver steningsstraffen for utroskab, som Kristeligt Dagblad i februar 2011 havde en god artikelserie om, hvor avisen uden held forsøgte at finde en dansk imam, der ville tage afstand fra straffemetoden.

DET ER VÆRD at huske, når vi debatterer, om imamerne i fængslerne kan hjælpe kriminelle muslimer til at komme godt tilbage i samfundet, eller om nogle af imamerne kan tænkes at modvirke integration.

Lene Kattrup i Kristeligt Dagblad 22. februar 2012, 1. sektion, side 10

Anonym sa...

Ann-Marie

Jag har faktiskt köpt 2 Koranböcker, en på svenska (förkortad) och en på engelska (den bästa engelska översättningen enligt Robert Spencer). Jag erkänner att den är svårläst eftersom den är så fragmentarisk men jag använder den för att verkligen kolla upp de 140 våldsamma verserna så att jag vet vad jag talar om när jag argumenterar. Att bränna Koranböcker är ju egentligen ingen bra metod (och väcker minnet av nazismens bokbål) utan ser jag mera som en symbolisk handling eftersom det inte är en religiös bok utan en våldsideologibok. Och det skulle egentligen vara bra om den lästes av alla våra politiker, media och svenska kyrkan. De tror nämligen att det är en religiös bok med en massa andliga tankar och jämställer Mohammed med Jesus och Buddha. Egentligen skall Mohammed jämföras med Hitler och Stalin, men han är tusenfaldigt värre än båda två tillsammans.
/SB

Ann-Marie sa...

SB; jag har inte läst eländet, det man läser på nätet räcker mer än väl för mig. En sura här och en vers där och man mår illa. Och nej, man ska egentligen inte bränna böcker men när det gäller våldsmanualen koranen kan jag tänka mig att göra ett undantag.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.