08 april 2012

Ohållbart


För mer än två år sedan skrev vi om Spanien och hur deras illa skötta ekonomi var en större fara för euron än Greklands problem.

Men det är Spanien, euro-områdets fjärde största ekonomi, som är den största faran för euron.
Det är osannolikt att euron kan överleva en spansk katastrof. Och förr eller senare blir det skattebetalarna, även de svenska, som kommer att få betala.

Och nu har även Time lagt märke till samma sak.

"Spain’s Death Spiral and the Hypocrisy of the Euro”:
"Om någon där ute tror att euro-områdets skuldkris är över - och du vet vem du är - bör du ta dig en ordentlig titt på vad som händer i Spanien. Om Italien representerade det största hotet mot euron under 2011, kommer Spanien att vara den stora händelsen 2012. Oavsett vilka siffror du tittar på, är Spanien i en döds-spiral, en självförgörande cirkel av lågkonjunktur och åtstramning som sänder en av Europas viktigaste medlemmar in i en ekonomisk Medeltid. Spanien idag representerar alla bristerna i den monetära unionen, från dess missförstådda inledning till dess missriktade förhållningssätt till skuldkrisen."

Redan 2009 använde Obama Spanien som modell för hur pengar skulle investeras så att "grön energi" blir vägen mot framtiden, trots att vi här på EKP redan då varnade honom:
Om man får tro på och jämföra med undersökningar gjorda i Spanien, kommer Obamas plan i stället att förstöra två jobb för varje nytt som skapas genom övergång till vindkraft-och-solpanelselektricitet.
För varje form av arbete som är beroende av energikostnader kommer minst 2,2 arbetstillfällen inom andra branscher att försvinna enl. en undersökning från King Juan Carlos Universitetet. Då har man ändå inte tagit med det antal som försvinner ur landet därför att energikrävande företag flyttar.
(Berit, mars 2009)
Obama kanske förstår den här rubriken bättre:
“Spain Imposes ‘Temporary’ Halt to New Renewable Energy and Co-generation Projects.

Lägg märke till hur man satt ordet "Tillfälligt" inom citationstecken men även den mest grön-ögde påhejare borde förstå att festen är över.

I över ett decennium har den spanska regeringen hindrat värme-och-vattenbolag från att ta ut de verkliga kostnaderna för energi från konsumenterna. Med andra ord har det slutliga priset som betalas av både stora och små el-köpare hållits artificiellt lågt, i ett förmodligen missriktat försök att begränsa inflationen, skydda konsumenterna och behålla konkurrenskraften inom den spanska industrin.

För att hålla kostnaderna nere krävs subventioner till elbolagen. Den verkliga kostnaden för denna subvention är mer än 5 miljarder euro varje år.

Kom igen Gröngölingar: Vilket är ert favoritord?

Ohållbart!

5 Kommentarer:

Steve sa...

Arbetslösheten i Spanien är nu 23%; 5,3 miljoner människor.
Det blir fler arbetslösa i år, när sjunkande fastighetspriser drar ner ekonomin.
I torsdags genomförde facken en generalstrejk mot regeringen… (Yahoo)
- En viktig orsak till krisen är de spanska försöken att vara ”klimatriktig”: Aktierna i vindkraftbolaget Gamesa har gått ner 91% sedan januari 2008: Man köper inte längre vindkraftverk i Spanien. De är redan för många…
- Det för oss kanske intressantaste är att svenne-media nästan inte alls rapporterar om Euro-problemen i PIGS-länderna. (Inte heller om Obama’s ekonomiproblem)

Anonym sa...

Jag gjorde ett överslag - varje månad blir 90 tusen spanjorer arbetslösa ........
Nybyggnationen av bostäder i provinsen Málaga är i dagsläget så gott som förlamad skriver dagstidningen La Opinión de Málaga som hänvisar till siffror vid arkitektkollegiet i Málaga.

Under årets första kvartal godkändes 163 nya projekt av Colegio de Arquitectos i Málaga. Det är en nedgång med 26,2 procent jämfört med första kvartalet ifjol. Då bör man veta att siffran ifjol var den sämsta sett under ett halvt sekel.

Det betyder att nyproduktionen av bostäder i provinsen Málaga i dagsläget är den lägsta sett under 50 år. Jämfört med första kvartalet 2007 ligger nedgången på 98 procent. Under första kvartalet 2007 godkändes 9.700 projekt.

Enligt uppgifter från Colegio de Arquitectos har endast 41 av provinsens 101 kommuner fått något projekt för nybyggnation godkänt under första kvartalet 2012. Det betyder att det finns 60 kommuner där nybyggnationen är fullständigt död.

De kommuner som har flest godkännande till nyproduktion är Málaga stad med 24, Benalmádena med 26 och Marbella med 17.

Utsikterna för att nyproduktionen av bostäder kommer igång på kort eller medellång sikt är mycket knappa.

Knute sa...

EU: We’ll invent a trillion imaginary euros in a few months. What could possibly go wrong?

http://tundratabloids.com/2012/04/europe-debt-problem-right-back-where-it-started-from.html

Steve sa...

Juridikprofessor Hugh Hewitt hade en kolumn i Washington Examiner igår 9/4: ”Two terrible weeks for Obama”. Värd att läsa. Fick mig att söka upp hans blogg. Och där hittade jag posten “Unemployment In Italy, Greece and America” om USA:s framtid om man fortsätter på Obama-stigen.
(Europa-problem: Sverige ligger förvisso i Europa, men Euro-problemen är något vi slipper! Vi är bäst i EU-Västeuropa. - Ja, Danmark är ju inte så dåliga heller.)

Knute sa...

Om tre månader kraschar Europa

Den grekiska krisen ser ut att nå sitt klimax i höst. George Soros:

"Vid det laget kommer den tyska ekonomin också att ha försvagats så att förbundskansler Angela Merkel kommer få det ännu svårare än i dag att övertyga den tyska allmänheten att acceptera ytterligare europeiska åtaganden. Detta skapar ett fönster på tre månader."

http://in.reuters.com/article/2012/06/02/eu-crisis-soros-idINDEE85106L20120602

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.