24 april 2012

Sverige är känt för sin avundsjuka

Söker man på Google efter "svensk avundsjuka" respektive "american envy", får man över 20,000 hits för det förstnämnda men bara 18,000 för det andra. Man bör hålla i minne att ca. 10 miljoner människor talar svenska medan engelska är numera det mest använda språket i världen.

Efter ett antal år i USA upplever jag emellertid att i samma takt som socialismen vunnit insteg här i landet har attityden förändrats. Den avundsjuka som man knappt anade för 30 år sedan märks mera nu och människor har börjat tro på villfarelsen att livet är ett "nollsummespel" - idén att det bara finns en begränsad mängd av allt som är bra och att, "Om jag äter många pizzabitar måste du äta papplådan."


Nollsummespelet är en farlig idé - farlig när det gäller ekonomi, men också vad gäller politik och världsfred. Det betyder att enda möjligheten att få det bra är att slåss med andra och ta från dem. Men så är det inte! Vi kan baka mer pizza - bygga fler bilar, mer solpaneler och större hus om vi vill. Vi, vanliga människor, kan tillverka mer bra saker genom vår kunskap, talang, ambition och arbete. Vi måste återvända till det sättet att tänka och inte låta oss luras av att Staten kan ge oss saker. Staten kan inte tillverka någonting, bara omfördela det som finns, vilket placerar oss i situationen att vi måste slåss med varandra.
De goda sakerna i livet kan utökas och det är vanliga människor som expanderar dem. Titta på Kina, titta på Indien.

Visst (med uppfostran i lagom-tänkande) kan det vara upprörande att vissa människor har så mycket, medan andra människor har så lite. Det känns inte "rättvist" men vi som är födda i Sverige och USA kan vara glada att det inte är rättvist - och även de i mindre väl bemedlade länder borde se det på samma sätt. Om inte elaka och profitsugna företag och individer hade köpt Steve Jobs svindyra datorer när Apple startade produktion - tror ni att vi skulle haft de eleganta (och faktiskt billiga) iPhone modeller vi har idag? Det är framsteg det! Kolla på bilar, luftkonditioneringsaggregat, vitvaror, hemelektronik, mat - i princip allt är billigare, bättre innehåll och med större variationer än det som fanns för bara några år sedan. Vem vill gå tillbaka till en 50-talsstandard? Jämför det med öststaterna som ett extremexempel på att sitta fast i tiden - nej tack, konkurrens är överlägset bra inom samtliga områden. Till och med inom utbildning, sjukvård, barnomsorg, pensioner, och andra "heliga" statskor,

"Ytterst är det bara rikedom som kan minska fattigdomen", säger Thomas Sowell

I skillnaden mellan fattigdom och rikedom är det fattigdom som är problemet. Rikedom är bra .... rikedom är inte ett världsomspännande väskryckande och snattande i affärer. Det som gör dig rik gör inte mig fattig .... Utan Produktivitet, skulle det inte finnas någon ekonomi, eller ekonomisk tänkande vare sig på gott eller ont. Välstånd bygger på produktivitet och produktivitet kan utökas. 

Om vi vill att alla människor i hela världen ska vara rika, måste vi börja älska rikedom och ge en klapp på axeln till den som lyckas.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

ja usch man mår sämre o sämre i gamla svea
o eländet EU vi gick med i suck!!vilken
ryggdunkar klubb slantarna bara rinner i väg!

a Martin sa...

Apples datorer var knappast svindyra när de kom sett till vad man fick då.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.