19 maj 2012

Självmordsmördarna och deras så kallade religion

Varför är islam den enda religion som motiverar sina anhängare att begå självmordsaktioner? Det överraskande svaret från ett evolutionärt psykologiskt perspektiv är att muslimska självmordsbombare kanske inte enbart har med islam att göra (förutom några bloddrypande rader i Koranen). Det har möjligtvis inte så mycket att göra med religion, politik, kultur, ras, etnicitet, språk eller geografiskt område. Som med så mycket annat ur detta perspektiv kan det ha att göra med sex, eller i detta fall, avsaknaden av sex.

Det som skiljer islam från andra stora religioner är att den tolererar polygami. Genom att tillåta vissa män att monopolisera alla kvinnor och därmed utesluta många män från reproduktiva möjligheter, skapar månggifte brist på tillgängliga kvinnor. Om 50 procent av alla män har två fruar var, får de övriga 50 procenten inga fruar alls. Månggifte ökar alltså konkurrensen mellan män, särskilt unga män med låg status. Det ökar därför sannolikheten för att unga män tar till våld för att få tillgång till en maka. Genom att göra detta har de lite att förlora och mycket att vinna, jämfört med män som redan har fruar.

I alla samhällen gör månggifte män våldsamma och ökar brott som mord och våldtäkt, även efter korrigering av uppenbara faktorer som ekonomisk utveckling, ekonomisk ojämlikhet, befolkningstäthet, grad av demokrati och politiska faktorer i regionen. Men polygami är inte i sig ett tillräckligt skäl för självmordsbombningar. Samhällen i Centralafrika och Karibien är mycket mer polygama än muslimska nationer i Mellanöstern och Nordafrika. Och de har mycket höga nivåer av våld. Centralafrika lider av en lång historia av ständiga inbördeskrig, men inte självmordsbombare.

Den andra viktiga ingrediensen är löftet om 72 jungfrur väntande i i paradiset för varje muslimsk martyr. Utsikten till exklusiv tillgång av oskulder kanske inte verkar särskilt lockande för dem som bara har en kvinna på jorden, som regelrätt monogami så gott som garanterar. Utsikten kan dock vara ganska lockande för den som måste se de nakna fakta i ögonen, att vara en komplett reproduktiv förlorare. Det är denna kombination av månggifte och löftet om ett stort harem av oskulder i himlen som motiverar många unga muslimer att begå självmordsattentat. I överensstämmelse med denna förklaring visar undersökningar att de är betydligt yngre än inte bara den muslimska befolkningen i allmänhet, men även andra (icke-självmordsutförande) medlemmar i deras egna extrema politiska organisationer som Hamas och Hizbollah. Och nästan alla självmordsbombare är ensamstående.

Ten Politically Incorrect Truths About Human Nature

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Man ska nog vara fullständigt historiskt handikappad om man menar att självmordsattacker enbart har med muslimer att göra. Läs en bok vetja, kanske om japanernas taktik under andra världskriget, eller socialister under ryska revolutionen.

Knute sa...

Det gäller att läsa innantill: det står att islam den enda RELIGION som motiverar sina anhängare att begå självmordsaktioner. Det är möjligt att det fanns ett religiöst element i japansk nationalism och rysk socialism, men de räknas åtminstone inte till världsreligionerna.

Samma anonym som innan sa...

Så vad spelar det då för roll om handlingen ändå är densamma? Hur kan saken plötsligt handla om Islam och muslimer, när andra människor som inte är något av det gör samma sak?

Ytterligare en sak, angående polygami. Det du skriver är en sanning med modifikation. Polygami är endast tillåtet om mannen älskar alla fruar lika mycket. Då detta ytterst sällan är fallet, så är det i praktiken inte tillåtet. Vad skiljer då detta från deras gelikar inom kristendomen? Inget alls.

Hur vore det om bloggaren höll sig till fakta i ämnet?

Vad gäller våldsamma samhällen så uppvisar bloggaren ytterligare tecken på historisk blindhet då våldet kopplas till polygami, och inte faktorer såsom imperialism, kolonialism och ockupation som även den enklaste femåring skulle se som viktigare i sammanhanget. För inte kan väl bloggaren på allvar mena att de mormonska tillika polygama byarna utanför Salt Lake City lider av större kriminalitet och våld än städer likt Chicago, Los Angeles eller New York?

Knute sa...

Samme anonym, det låter som du vill bortförklara och relativisera det islamiska självmordsmördandet.

Islamiska terrorister har utfört 19.355 dödliga terrorattacker sedan 11 september 2001.

http://www.thereligionofpeace.com/

Samma anonym som innan sa...

Källa på påståendet? En källa från den verkliga världen är annars det europeiska polissamarbetet Europol som årligen sammanställer antalet terrorattentat i Europa. Åren 2006-2009 begicks 1770 terrordåd, varav 6 (0,34%) var islamistiska, 1596 (90,17%) var separatistiska samt högerextrema nationalister, 106 (5,99%) stod vänstergrupper för och 62 (3,5%) stod övriga för.

Så vem är det som relativiserar egentligen? Du borde ju rimligtvis vara mer rädd för skånepartiet eller de nazister som demonstrerade i Stockholm igår.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.