19 juni 2012

Tingeling-ekonomi

Kommer ni ihåg scenen från pjäsen Peter Pan när publiken uppmanas att klappa i händerna om de vill att Tingeling ska leva? Grekiska valet gör det ännu mer uppenbart att det är där vi är nu.

Europas politiker har givit upp kontrollen av valutan och lämnat den till Europeiska Centralbanken. De skulle ha gett den till den Fria Marknaden i stället.
Ekonomin är nu bortom all kontroll vad gäller nationella regeringar, och varje nations politiker begär någonting som ökar utgifterna genom att de lånar pengar till låg ränta. Det är vad de nordligaste EU-länderna gav till PIIGS fram till för ett par år sedan och nu är det dags att dela upp förlusterna.

Det började i panik och nu slutar det i Inbillning.  Först gick bankerna omkull och räddades av regeringarna, sedan gick regeringarna omkull och måste lösas ut av - vem?  Internationella finansiärer som får sina pengar från - Var? Från centralbanker som kommer att trycka gigantiska summor för att ersätta alla de pengar som helt enkelt försvann genom den skuld som drev bankerna i konkurs.
 Och om vi alla klappar ljudligt i händerna och accepterar illusionen att de nyligen tryckta pengarna  har  faktiskt värde - om vi alla klappar riktigt hårt och säger att vi tror på älvor -kan hela showen fortgå och vi kommer att bli rika igen.
Det är smärtsamt att stå inför sanningens ögonblick. Det är mycket enklare att acceptera en illusion: gratis pengar.
 G20 mötet i Mexico går ut på att förmå Merkel att fortsätta låtsasleken. Hon har tidigare låtit tuff men när det kommer till kritan alltid gett med sig och accepterat varje "räddningsaktion".
Eurokraterna fortsätter att insistera på att räddningsaktionerna måste fortsätta. De insisterar också på att europazonen behöver en internationell regering med kontroll över den inhemska finanspolitiken: beskattning, utgifter och upplåning.

Väljarna vill inte ha nedskärningar i den offentliga sektorns sociala utgifter. De kommer att kasta ut alla politiska partier som föreslår det som en permanent lösning.
Väljarna vill inte heller se sina statskassor plundrade av eurokraterna och kommersiella banker för att rädda PIIGS-länderna  en gång till, eftersom det aldrig kommer att ta slut.
Inte heller vill de ge upp sin politiska suveränitet till euro-området. De vill inte att tyskarna ska bestämma hur stort underskottet man ska ha.
De vill inte heller lämna EU eftersom de förväntar sig att Tyskland ska betala räkningen för evigt, så att lokalbefolkningen kan bygga upp bankkonton i euro i Tyskland i stället för i sina egna insolventa banker.
De vill inte heller ha  inflation av euron. Så vad vill de ha?

De vill klappa i händerna och hålla liv i Tingeling trots att hon har obotlig cancer. Men de kan  klappa så mycket de vill.  När showen är över,  kommer bankerna att ha en hög med "löften" som är värdelösa.

3 Kommentarer:

Steve sa...

National Review visar nu första delarna av en Hoover-intervju med Dennis Prager, som är en konservativ ”radio host” och skribent. Hans nya bok säger i princip att vi kan välja mellan a) vänstern, b) islam, och c) amerikanism. Tre religioner. Men bara (c) ger oss frihet att göra det vi vill. Vänstern? Se på EU idag…
Svensk konservatism, finns den idag? ”Svensk Tidskrift”, med en eller två artiklar i veckan…?
Själv söker jag mig till amerikanska skribenter. I National Review, t.ex. Inga extremister alls. Men de skiljer sig från svennarna.

Dennis Prager: Chapter 1 (08:12)
http://www.nationalreview.com/media/uncommonknowledge/303090

Steve sa...

Dennis Prager talade också från University of Denver inför valet 2010. Vågar jag nämna det på en svensk blog? För han talar rent ut, och säger saker som aldrig skulle sägas här. Om USA, om Demokraterna, om världen. Men det är för ting som dessa jag håller mig till USA.
Dennis Prager Q&A At University of Denver (8:54)
http://www.youtube.com/watch?v=XNUc8nuo7HI

Steve sa...

Dennis Prager är född 1948 i Brooklyn och har gått i yeshiva där. Han grundade 2009 ”Prager University” - ett ”unversitet” online, där man har många fem-minuters videos om ”politik” och sociala frågor. Han finns varje vecka i t.ex. Washington Examiner och National Review.
Och nu finns en 48 min intervju på Uncommon Knowledge. Kan delas upp i fem sektioner. Om hans nya bok ”Still the Best Hope: Why the World Needs American Values to Triumph”.
Varför tror så många på vänstern? ”De flesta föredrar säkerhet framför frihet… Jag ger dig mycket av min värdighet, och mycket av min frihet. Du ser till att man tar hand om mig bra, så att allt jag behöver oroa mig för är vart jag ska resa på semestern.”
Som i DDR, alltså…

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.