14 juli 2012

När vi behöver låna pengar duger Kina

Harry Reid (D.) låtsades vara upprörd över att USAs olympia-lag har uniformer som är tillverkade i Kina.
"Man borde bränna alla uniformer och börja om från början igen", säger den nu helt plötsligt så patriotiske partipampen och han tycks fullständigt ha "glömt" hur bra det är att Kina finns när man behöver låna pengar.


I februari 2012, var USAs statsskuld  5100000000000 dollar och  cirka 50% av skulden ägs av utländska investerare, varav de största är  Kina och Japan.  (drygt $ 1000000000000 vardera)
Uniformerna är designade och delvis donerade av Ralph Lauren som nu möts av kritik därför att han låtit tillverka dem i Kina.
Inte många kritiker nämner  att Ralph Lauren själv är en generös bidragsgivare  till president Obama, Harry Reid och  Democratic Party.

Från början planerade man att idrottarna skulle ha cowboyhatt, men det ansågs alltför amerikanskt så design-kommitteen bestämde att de skulle ha franska baskrar i stället. Det är mer PC.

Vad man också glömmer att prata om är att uniformerna skulle kosta mycket, mycket mer om de tillverkats i USA.
"Köp amerikanskt" är ett uttryck som är enkelt att briljera med när folk vill känna sig patriotiska,  men i verkligheten är nästan alla deras egna prylar och kläder gjorda i Kina.
Ganska snart kommer vi inte att kunna knäppa på TVn utan att utsättas för rörande berättelser  om "hjältar som uppnått sin dröm". Vad kommer Harry Reid att säga om en amerikansk sprinter får medalj på 100 meter och hans skor är "made in China"?

Man hör ibland: "Det borde vara lag på att alla amerikanska flaggor tillverkas i USA". Facken gläder sig naturligtvis över sådana förslag.
De där små pappersflaggorna som vi ser barnen viftar med på Independence Day kostar ca. 1 dollar.
Det finns inget möjlighet i världen att man skulle kunna köpa en amerikansk flagga för 1 dollar om den tillverkats i USA. Höga löner, arbetsrätt, fackföreningar och petiga regler för företagen är inte någonting som betungar produkter tillverkade i Kina.
Kineserna tillverkar flaggor, billiga kläder och leksaker som resten av världen vill ha. De pengar som familjer sparar genom att köpa dessa billiga prylar, gör att folk sedan har råd att inhandla mer avancerade, dyrbarare "leksaker" gjorda här hemma och på andra ställen i världen.

Vill vi betala 500 dollar för en TV hopplockad av delar gjorda i Kina eller 750 dollar för samma apparat sammanfogad av amerikanska arbetare?

8 Kommentarer:

Anonym sa...

Måste erkänna att jag endast läste sista stycket som jag här reagerar på:

Vill vi betala 500 dollar för en TV hopplockad av delar gjorda i Kina eller 750 dollar för samma apparat sammanfogad av amerikanska arbetare?

Om man vill värna om sitt eget land sina egna meborgare ser man till att begränsa importen av varor som konkurerar ut sin egna befolkning. Svårare är det inte egentligen, eller hur ?!

Dumt att gräva sin egen grav....
MVH

Anonym sa...

Håller med. Själv köper jag bara amerikanska bilar. Har alltid gjort och kommer alltid att göra. Inser dock att en del delar är tillverkade utomlands som t.ex elektroniken.
//Arne

Berit sa...

Anonym läs hela inlägget är du snäll!
Det är nämligen lite mer komplicerat än så.
Tänk dig att du bara kan dricka apelsinjuice pressat från fruktträd som växer i Sverige
och se hur mycket det kostar! (det går att odla citrusfrukter i Sverige om man bygger stora växthus)

Tycker du Anonym att det vore bra om man också kunde införa en lag om att folk bara får handla varor i den butik som ligger allra närmast där de bor? Ingen annanstans. (många affärsinnehavare skulle verkligen gilla att slippa konkurrens.)

Att begränsa importen (införa tariffer) värnar inte om de egna medborgarna utan bara en speciell tillverkargrupps intressen och det uppmanar inte till förbättringar och effektivitet.
Hur kan det vara i medborgarnas och nationens intresse att fördyra och begränsa import för att tvinga kunderna inom nationen att köpa från sitt eget lands ineffektiva producenter, som de annars inte skulle handla ifrån om valet var fritt?

Arne, i en fri marknad ska du ha rätt att köpa bil varhelst den kommer ifrån.
Att försvara tariffer är emellertid kollektivistiskt tänkande. Den personen vill använda statens makt för att tvinga och lägga sig i beslut som den enskilde gör i sitt eget bästa intresse.
Agera inte som en sorts sköld för små grupper av tillverkare som inte klarar kraven som konsumenterna ställer!

Anonym sa...

Berit.
Menade inte att man inte skall få köpa utländska bilar. Menar du att amerikanska bilar inte klarar av kraven som konsumenterna ställer? Amerikanska bilar är mycket bra nu för tiden. Men kanske har ett ofötjänt dåligt rykte hos en del. Har haft många både privata och tjänstebilar. Kommer alltid att köpa amerikanskt när det är möjligt. Speciellt nu när vi behöver alla jobb vi kan få.
//Arne

Berit sa...

Det beror allt på vilka krav de ställer :0)

Peter sa...

Problemet med globaliseringen är att först lägger man ner tillverkningsindustrin. Därefter så kommer medelklassen att drabbas eftersom man tar nästa steg och lägger ner tjänsteindustrin (där datakonsulter med flera kommer att drabbas) eftersom man kan köpa tjänsterna billigare från tredje världen.

Till sist står vi där utan något, förutom en mängd rika banker, vissa utvalda storföretag och vissa utvalda politiker. En sorts världsomspännande "kommunistkapitalism" där ett fåtal bestämmer och där man har hög invandring, dels för att splittra folket, dels för att hålla nere lönerna.

Ett bra exempel på att kapitalismen fungerar dåligt då och då är hur den svenske uppfinnaren Håkan Lantz konstant motarbetades av amerikanska företag när han försökte lansera ett fantastiskt radarsystem (för att göra flygning säkrare).

Jag försvarar inte tariffer och andra liknande lagar, men globaliseringen är mest av ondo. Jag har dock inget bra svar på hur man ska lösa problemet.

Frågan är också om vi måste byta ut kläder och kapitalvaror med en sådan hisnande hastighet som sker i dag. Hade det varit så förfärligt om vi köpt 5 stycken klädesplagg från svenska tillverkare i stället för 15 stycken från kinesiska tillverkare?

Dessutom har jag lagt märke till att vissa varor, bland annat tyg och kläder, görs med en betydligt sämre kvalitet i dag än förr, utan att priset har sjunkit. Har bland annat slitit ut ett par dyra Levi's jeans på mindre än två år (trots att jag inte använt dem ofta) och löparskor, som bara för 10 - 15 år sedan höll i 4 - 5 år måste nu bytas ut vartannat år.

Det stora problemet är helt enkelt att vi har för många människor på jordklotet. Det lustiga är att invånaranalet höll sig hyfsat konstant fram till att västvärlden fick dåligt samvete och började sponsra U-länderna.

Berit sa...

Peter, det är klart att det går att hitta sorgliga exempel på hur människor med goda idéer motarbetas. Det är oftast resultatet av svågerpolitik där inflytelserika kan hindra sund konkurrens genom att förmå regeringar att skapa regleringar och lagar som bakbinder den de ser som ett hot. Vi ser det på alla nivåer där det krävs intyg, tillstånd, avgifter, certifikat, meningslösa kurser bara för att få lov att tex. fläta och klippa hår, måla andras naglar, se efter andras barn, klistra varningsetiketter, fälla träd på egen mark ... (du kan säkert komma på många fler exempel)

Men om vi ser till den stora bilden handlar inte kapitalism bara om ekonomisk frihet. Kapitalismen har under de senaste decennierna minskat fattigdom och skapat möjligheter för individer över hela världen. Levnadsstandard och medellivslängd har snabbt ökat på de flesta ställen. Världssvält, spädbarnsdödlighet och ojämlikhet har minskat. Detta beror på en ekonomisk och teknisk utveckling som är ett resultat av den fria marknadens politik. De fattiga länder som minskat regleringar av sin ekonomi har visat imponerande resultat, medan de som inte har gjort det sitter fast i djupt elände. Om vi vill ha en bättre värld kan vi inte isolera oss från andra, vi måst ha rätta att fritt byta varor och tjänster.

Förespråkare för protektionism hävdar att om man tvinga tillverkarna att producera varor som skapats av amerikanska företag, eller där regeringen gjort avtal så att varor och tjänster uteslutande kommer från amerikanska företag, kommer det att hjälpa till att bevara och skapa arbetstillfällen på hemmaplan.
Den grundläggande idéen när det gäller ett frihandelssystem är att utländska företag ackumulera mer rikedom eftersom levnadsstandarden stiger i utlandet, och arbetstagarnas inkomster stiger.
De i sin tur spenderar sina inkomster på varor, som gör att amerikanska företag kan anställa och möta den nya globala efterfrågan.

Knute sa...

Upp med humöret, skriver John Stossel:

"Att hävda att regeringen inte är metoden för att lösa problem är inte detsamma som att säga att mänskligheten inte kan lösa sina problem. Vad vi nu äntligen har lärt oss är detta:

Trots de hinder som skapas av regeringarna, så löser frivilliga nätverk - bildade av privatpersoner - genom frivillig företagsamhet alla typer av utmaningar."

http://synopsis-olsen.blogspot.com/2012/07/kan-regering-gre-noget-rigtigt.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.