03 september 2012

Industrin vill ha robotar, inte immigranter

Pettersson berättar att Ikeas underleverantör Swedwood har sagt upp det lokala löneavtalet på fabriken i Hultsfred. I stället för månadslön vill företaget ha timlön.

"Det är bara att kasta ett öga på bilden med industrirobotar, för att förstå att företaget hellre satsar på dessa än de anställda, konstaterar Olli krasst. Vad tror ni?

Det skramlar tomt om Erik Myten Ullehags storvuliga planer om massinvandringen, när han står där med analfabeter och fåraherdar från Somalia och Afghanistan. De kan varken läsa instruktionsboken eller skötselhandledningen, och det är över deras förstånd att förstå hur den fungerar över huvud taget, och inte kan Myten Ullehag hjälpa dem heller, då han är lika handikappad han i dessa situationer. Ja till och med i de allra flesta situationer, kan man nog säga. Hur ska de kunna rädda pensionerna då?"

9 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag tänker varje dag på detta, vad är agendan? Jag tror att det finns en agenda som politikerna tiger tyst om. Varför inte revolution idag, imorgon är försent

Olli Rein sa...

Hur är det egentligen med arbetstillfällena före och efter IKEA: s första varuhus (det i kungens kurva har jag för mig). Det kom i slutet av 1960-talet. Branschdödare kallar marknadsföringsgurun Philip Cottler dessa företag och ett av de första och största är Wall Mart i USA. Där har det gjorts vissa undersökningar som kommit fram till att antalet arbetstillfällen har minskat i och med dessa företags tillkomst. Det är dock inte så lätt att räkna på, då det finns många
företag inom skiftande områden som också lever på det som IKEA och Wall Mart säljer, men så var ju också fallet när försäljningsställena var små jämfört med dagens jättar.

Olli Rein sa...

Knute, du kan väl korrigera mitt "Philip Cottler" till det han kallar sig själv, nämligen Philip Kotler. Jag slog upp marknadsföringens store guru i Wikipedia. Där står att han är född 1931 och att han fortfarande jobbar på ett universitet. USA är verkligen bra till att motivera sina förmågor att arbeta länge. Han fyller ju 83 år i detta nödens år 2012./ Mvh Olli

Johan sa...

Fast det stämmer ju inte riktigt. Obildade människor får jobb i många länder. Problemet i Sverige är väl snarare att det varken är lagligt att anställa med så dåliga villkor eller möjligt att överleva med så liten inkomst.

Berit sa...

Ett företags huvuduppgift är att producera en vara på mest ekonomiska sätt - inte att ge arbetstillfällen. Företag överlever genom att de konkurrerar med pris och kvalitet.

Regeringen/Facken kan reglera så att folk får högre löner med de kan inte reglera att de blir mer produktiva. Om det vore en fri marknad skulle lönen baseras på arbetarens produktivitet. Om företagen tvingas att betala mer än en person är värd anställer man naturligtvis i stället en som kan producera mera eller så automatiserar man.
Att lagstadga löner diskriminerar de mindre utbildade, eftersom man inte får betala dem enbart vad de egentligen är värda och därför anställs de inte.

Olli, Wall Mart hatas och motarbetas av facken eftersom de inte samarbetar med dem och deras anställda är inte fackanslutna.

Olli Rein sa...

Tack för den upplysningen om Wall Mart, det visste jag inte, men jag skriver någonstans i min näst sista kommentar på Petterssons, att jag inte är nostalgisk eller emot en utveckling som skulle ha kommit vare sig vi ville eller inte. Philip Kotler var vår 400-500 sidor långa bok på engelska, som för oss ekonomistuderande ingenjörer var vår marknasföringsbibel, när jag vid 40 års ålder tvingades att byta yrke på grund av värk i ryggen när jag gick på hårda betonggolv, eller bar på tung utrustning eller hjälpte byggarbetarna när de var en man kort.
Vi fick också lära oss att det var produkten som betalade våra löner, inte antalet timmar. Det visste jag givetvis redan som ingenjör, då endast små tilläggsarbeten, ersattes med nedlagda timmar och materialkostnader. Allt annat ingick i det entreprenadkontrakt som vi hade fått jobbet för.

Knute sa...

Sanningen om 'rasismen' i Forserum: Svensk invandringspolitik

En anonym mamma i Forserum rapporterar att det i själva verket är somaliska barn som stått för det mesta av våldet. I ett brev till Sverigedemokraterna skriver hon:

Var står det att läsa om pojken som fick ett struptag av en somalisk pojke?
Var står det om pojken som nära på fick en brödkniv i axeln av en 12 årig-somalisk flicka?
Var står det om killen som blev skallad av en somalier?
Var står det om tjejerna som blev förföljda?
Var står det om flickan som inte vågade vara i lekparken för de somaliska barnen var elaka och körde hem henne?
Skulle någon reagera om en utav våra ungdomar/barn sa att han/hon blivit tvingad att hälla chokladmjölk över sig? Vem bryr sig om våra barn och ungdomar? Har någon brytt sig om att ta reda på varför våra ungdomar är förbannade?

http://missionxp.webblogg.se/2012/september/sanningen-om-rasismen-i-forserum.html

Anonym sa...

Min högutbildade amerikanska arbetskompis i USA sa lite på skämt; "Det är bara illegala, lågutbildade Mexikanska invandrare lyckas komma in i USA."
– Nu var det verkligen inte så för de mest kompetenta människor från hela värden jobbade runt mig i grupp, oftast med väldigt höga krav på universitetsutbildning och erfarenheter. Många kom från Skandinavien, för att tala om "brain-drain".

– Tyvärr är det inget skämt i Sverige, hit kommer det verkligen få med hög utbildning, mest folk som tär på systemet (som blir allt mer urholkat).
– Med modern arbetskapacitetsplannering t.ex. outsourcing som är väldigt vanlig i t.ex. IT-branschen mot låglöneländer är det väldigt tveksamt om man behöver ta in så mycket folk inom rikets gränser, som man nu gör(speciellt som inte industrin ökar, och det som finns kvar vill man automatisera mer och mer).

– Man borde nog som i USA göra tester av olika slag på invandrare som kommer in till landet. De som inte klarar av det får inget s.k. "green card" och får då returnera dit de kom ifrån.

– Vart arbetskraften fysiskt sitter är inte längre viktigt, bara att man kan göra avancerade jobb. – Men kan man t.ex. inte läsa språket som används och snabbt komma i arbete, ja då är det tveksamt Sverige (eller något annat industrialiserat land för den delen) har någon nytta av den personen.
– Dessutom sänks deras eget psyke samt självkänsla av gå arbetslös att inte kunna kommunicera med folk runt omkring sig och göra något vettigt på dagarna.
– Tyvärr är det realiteten, oavsett nationalitet, vare sig man kan sätta sig in i eller förstå dessa immigranters vardag eller inte. Det handlar inte om rasism, bara logik. Ps. Ursäkta om svengelskan är dålig, jag har nästan glömt bort den. Ds

Knute sa...

Vettiga synpunkter. Inget fel på svengskan heller.
Konstigt att den svenska "borgerliga" regeringen inte resonerar i samma banor.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.