08 december 2012

Pippi-ekonomin mister kraften

Översättning av valda avsnitt ur en angelägen artikel av Frede Vestergaard:

"Den svenska ekonomin är lika stark som Pippi Långstrump." OECD:s mexikanske generalsekreterare José Angel Gurría var uppenbarligen bekant med boken om Pippi Långstrump, när han i början av 2011 var i Stockholm för att presentera OECD-rapporten om Sverige.

Vid den tidpunkten verkade finanskrisen vara över. BNP-tillväxten var fortfarande hela 6,3 procent under första kvartalet 2011, efter en tillväxt på 6,6 procent under 2010. Det talades om det svenska miraklet.

Men efter finanskrisen följde statsskuldkrisen i euroområdet. Och den här gången är det annorlunda. Den svenska kronan är starkare än den har varit på många år. Problemet är att det försvagar de svenska företagens konkurrenskraft, främjar utflaggning av företag och förstärker den begynnande lågkonjunkturen.

Trots den hittills goda ekonomiska tillväxten är arbetslösheten 7,7 procent. Det är det stora antalet icke-västerländska invandrare utan arbete, som drar upp arbetslösheten. "Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet", som statsminister Fredrik Reinfeldt från det konservativa partiet Moderaterna råkade formulera sig i maj.

Det orsakade stor uppståndelse och utlöste rasist-stämpeln i några av de sociala medierna. Alla som bor i Sverige är svenskar, det finns inte något sådant som etniska svenskar. Så dagen efter upprepade Reinfeldt det på ett politiskt korrekt sätt: "Om man tittar på den inrikes födda mitt i livet, det vill säga från 25 till 54 år, är arbetslösheten tre procent. Bland utrikes födda i samma kategori är den nästan femton procent."

Ser man bort från västerländska invandrare, som inte skiljer sig väsentligt från etniska svenskar, är dock arbetslösheten bland invandrare högre. I botten ligger somalierna. En ny rapport från den så kallade Framtidskommissionen om somalier på arbetsmarknaden anger en sysselsättningsgrad under 2010 på 21 procent för somalier jämfört med 73 procent för hela befolkningen.

Om man ser på antalet asylsökande, så förväntas Sverige att få 44.000 (39.800 under de första 11 månaderna) i år, Norge 9500, Danmark 6000 och Finland 3400. Förra året fick Sverige knappt 30.000 asylsökande och den svenska utlänningsstyrelsen, Migrationsverket, har budgeterat för 54.000 nästa år.

Det har inte sedan krigen på Balkan kommit så många asylsökande till Sverige. De kommer främst från Syrien, Irak, Afghanistan, Somalia, samt från Serbien mestadels romer. Ungefär en tredjedel brukar få asyl. Men många som får avslag underlåter att resa ut ur Sverige igen. De betecknas i media som papperslösa, och av dem finns det minst 20.000.

Utöver asylsökande tillkommer anhöriga till personer som har beviljats ​​asyl. Migrationsverket förväntade i sin prognos tidigare i år att det under 2012 kommer att bli 59.500 familjeåterföreningar och 53.000 år 2013. En ändrad praxis efter en dom i Migrationsöverdomstolen i januari innebär att det har blivit lättare för familjemedlemmar att komma till Sverige, även om de inte kan styrka sin identitet.

Beslutet berör inte bara somalier, men de blev särskilt drabbade av ett beslut för några år sedan som satte stopp för familjeåterförening, om identiteten inte kunde dokumenteras med ett pass. Migrationsverket uppskattade tidigare i år att de nya reglerna kommer att få 20.000 somalier att ansöka om familjeåterförening. För en månad sedan hade det inkommit 10.500 ansökningar till svenska ambassader och fler väntas under 2013.

Den liberala svenska asylpolitiken innebär också att Sverige får hälften av alla ensamkommande barn och unga (mestadels) män som söker sig till EU.

Vad arbetskraftsinvandring angår kom det under 2011 41.103 personer till Sverige, varav 17.877 personer från länder utanför EU. Sverige har ett av de mest öppna systemen för arbetskraftsinvandring.

I förväg finns ett stort antal invandrare i Sverige. Av den totala befolkningen på 9,5 miljoner i slutet av 2011 var 1,4 miljoner utrikes födda. Av dessa kom 650.000 från icke-europeiska länder. Av övriga 8,1 miljoner var 430.000 födda av två utländska föräldrar, medan 660.000 hade en utländsk förälder.

Problemet just nu är att få de många asylsökande och familjesammanförda inkvarterade. Den uppgiften står kommunerna för, men även om staten täcker de första två årens utgifter har flera kommuner börjat säga nej till att få fler asylsökande. Det tar i genomsnitt sju år innan de kommer i arbete. Och dessutom ger det stora antalet andra problem, bland annat i skolorna när det kommer in elever i klasserna som inte kan svenska.

Sverige kom ut ur finanskrisen med en imponerande tillväxt, men nu har krisen i euroområdet och en hög kronkurs drabbat exporten och utlöst en kraftig nedgång. Medierna är dock mest upptagna av att motarbeta Sverigedemokraternas framgång.

Från Weekendavisen 7 december 2012

-  -  -  -  -  -  -  -

Min kommentar: Man måste uppenbarligen gå till danska tidningar för att informeras om tillståndet i Sverige. Svenska journalister lider nämligen av faktaresistens.

Besök ett flyktingläger i Sverige, lyxliv i slottsmiljö:Bloggen MXp:

"Asylförläggningen Lia Hof är en av ganska många slottsliknande förläggningar i landet. Man kan ju föreställa sig de asylsökandes chock vid deras första ankomst.

Behovet av asylförläggningar ute i landet har kommit att bli en bransch för entreprenörer och ekonomiska klipp. Kostnaderna för Migrationsverket och skattebetalarna är enorma. Entreprenörer i Skara, Munkedal, Falkenberg, Sundsvall, Luleå och i landets samtliga 290 kommuner gräver guld."

Många av dem som får avslag på sin asylansökan väljer att stanna i Sverige som illegala invandrare, inte precis något slottsliv. Frede Vestergaard skriver att det finns minst 20.000 så kallade papperslösa. Förmodligen får man snart lägga till en nolla till den siffran.

I Sverige beräknas etniska svenskar bli en minoritet år 2050, och muhammedaner en majoritet något årtionde senare. Vi börjar redan märka hur trevligt det kommer att bli utan våra traditionella värderingar om ärlighet, hövlighet och damerna först.

Pöbelväldet på gatorna får eldunderstöd av Reinfeldt:

För två år sedan blev en sverigedemokratisk politiker knivskuren i Malmö av den extrema gatuvåldsgruppen AFA, ”anti”-fascistisk aktion. Samma dag sade statsministern:

”Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.”

Begrep han inte att han på detta sätt gav en signal om att det är tillåtet att använda våld mot vårt demokratiska system?

7 Kommentarer:

Knute sa...

Sverige: Våldtäkt mot barn i 6 graders frost

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15892926.ab

Knute sa...

Asylansøgere pusher i stor stil. Salg af kokain og heroin er i høj grad en forretning, der varetages med udgangspunkt i de danske asylcentre. 40 ud af 93 pushere anholdt på Vesterbro bor i de danske asylcentre, viser tal fra politiet.

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-61177298:asylans%C3%B8gere-pusher-i-stor-stil.html

Anonym sa...

Och vi andra lider och kan inte annat än hoppas på SD.

Knute sa...

Fler arbetslösa ger dyrare a-kassa

http://www.gp.se/ekonomi/1.1157591-fler-arbetslosa-ger-dyrare-a-kassa

krulli sa...

Menar du att du skyller den höjda a-kassan på invandrarna?
Så originellt!

(Du länkar till en artikel om höjd a-kassa)

Knute sa...

Indirekt, ja. Arbetslösheten är i förväg hög på grund av den utomeuropeiska invandringen. Den direkta orsaken är förstås alla avskedanden på grund av den begynnande lågkonjunkturen.

Ann-Marie sa...

Nej krulli! Den höjda a-kassan kan inte skyllas på invandrarna utan på korkade politiker! Så du har helt rätt. Däremot förstår du säkert att massinvandringen inte är bra för den svenska ekonomin. Vem betalar för den om inte den svenska skattebetalaren?! Tycker du att det är rätt?! Sverige (och västvärlden) kan INTE ta hand om hela resten av världen och det måste väl även du förstå, eller hur?! Att det dras in på gamla och sjuka i Sverige, tycker du att det är rätt? För att kunna hjälpa andra måste man först ta hand om sig själv och de sina. Det är ren och skär självbevarelsedrift! Enough said....

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.