22 januari 2013

Obama förklarar krig mot Verkligheten

     

När George W Bush förklarade krig mot ett abstrakt substantiv - "Terror" - blev han oundvikligen hånad av Vänstern för sin dårskap. För att inte vara sämre, använde Barack Obama sitt andra invigningstal till att förklara krig mot ett ännu mer oklart hot mot säkerheten i världen - verkligheten, själv.

Här är hur han uttryckte det i sitt installationstal:

Vi kommer att svara på hotet från klimatförändringarna, i vetskap om att underlåtenhet att göra så skulle vara att svika våra barn och kommande generationer. Vissa förnekar fortfarande en överväldigande vetenskapliga enighet,  men ingen kan undvika att se de förödande konsekvenserna som våldsamma bränder,  förlamande torka och kraftiga stormar.
(under tiden lånar vi ännu mer pengar men det kommer inte att påverka kommande generationer, eller ? min anm.)

Den första meningen är ett flagrant osanning. Samordnade globala åtgärder hittills för att hantera klimathotet har resulterat i: högre energipriser, fler dödsfall orsakade av brist på bränsle, mer påträngande reglering, förstörelsen av regnskogarna och slöseri med jordbruksmark för biobränslen, högre livsmedelspriser, svält och hungerkravaller - som ett resultat dels av kampanjen för biodrivmedel; vilket fått fäste i korporativism och vinstmaximering på bekostnad av den fria marknaden; förödelsen av landsbygden med fula solpanelanläggningar och ännu fulare vindkraftverk, döden för miljontals fåglar och fladdermöss, den omfattande lågkonjunkturen.  Hur något av detta på något sätt kommer att vara till gagn för  våra barn (som kommer att finna det mycket svårare att hitta ett jobb) eller framtida generationer är ett fullständigt mysterium.

Den andra meningen är en oärlig kombination av skräp-vetenskap och "goddag yxskaft".

"Överväldigande vetenskaplig enighet " hänvisar till den omfattande misskrediterade Doran-undersökningen där "97 procent av klimatforskare" visade sig bestå av bara 75 av 77 klimatforskare som  brytt sig om att svara på två dumma och tvivelaktiga frågor.

När det gäller tanken att "vetenskap" någonsin har en "överväldigande enighet" skulle det ha varit nyheter för Galileo, Newton, Einstein och faktiskt alla stora vetenskapsmän i historien, som alla gjort sina namn kända genom att framföra teorier som helt upphävde "överväldigande enighet" bland sina samtida.

Det är väl sant, att "ingen kan undvika förödande konsekvenser av våldsamma bränder och förlamande torka och fler kraftfulla stormar". Men bara om du accepterar att alla lever i en region som är utsatt för bränder, torka och kraftiga stormar, men det gör inte alla.

Vad Obama förmodligen försöker smyga in i meningen är uppfattningen att vetenskapsmän är överväldigande av den uppfattningen att rasande bränder, förlamande torka och mer kraftfulla stormar ökar som en följd av "klimatförändring" (notera för övrigt hur han är noga med att inte säga om det är orsakat av människan, så att han kan gardera alla eventualiteter).
Men om så är fallet, vill jag gärna se bevis på att detta är  a.)  antropogent b.) kontrollerbart  c.) eller utan historiskt motstycke.

Enligt detta diagram från  Watts up with that?  är det inget särskilt konstigt eller alarmerande vad  gäller de senaste väder-aktiviteterna. På ett index över "extremt väder" i USA sedan 1910, rankas förra året - 2012 - på en mycket blygsam 54 plats.

Ändå  applåderar jag presidentens chutzpah och uppfinningsrikedom. Om du vill utöka regeringens storlek och inflytande så mycket som han uppenbarligen gör,  finns det verkligen inget bättre sätt än att förklara krig mot verkligheten. Verkligheten är en hal fiende, den har många huvuden - och knappt har du skurit av ett, förrän tusen fler växer ut i dess ställe, de finns överallt, hela tiden och det finns ingenstans att fly undan, vilket innebär att du måste mobilisera ofattbart stora resurser om du ska nära ett hopp om att besegra den.  Vilket du naturligtvis aldrig kommer att göra.  Obamas storslagna krig mot Verkligheten kommer att bli ett krig utan slut. Oturligt nog, Amerika.


James Delingpole

-----
Om ni vill se de fem mest minnesrika ögonblicken från Obamas invigning, ta er en titt här.

4 Kommentarer:

Magnus Johansson sa...

"förödelsen av landsbygden med fula solpanelanläggningar"

Vilken landsbygd? Förväxlar inte skribenter solpaneler och solfångare?

Berit sa...

Mycket möjligt Magnus men titta på bilden på en sida som denna
http://money.cnn.com/2011/11/30/technology/solar_power/index.htm
och det är inte speciellt vackert.
När man sedan ser den ekonomiska aspekten blir det ännu fulare. Det är nog inte troligt att det finns enorma solpanelanläggningar i ett land som Sverige men här i USA kan man se tunnland täckta med paneler.

Anonym sa...

Magnus
Jag tycker att Berit har rätt - och det hon visar på bilden är just solpaneler som blir väldigt fula i naturen. Jag är för solpaneler, men inte i industriell skala utan i enskilda hushåll för att öka människors oberoende.
I vårt hus har vi investerat i bergvärme som ger värme och varmvatten i huset, och som för länge sedan har tjänat in sin investering (efter 6 år). Det krävs dock lite el för att driva pumpen. Jag planerar att installera solpaneler på taket för att driva pumpen och kanske ge lite hushållsel också. Problemet är lagringen i batterier, efter vad jag förstår. Men det kanske löser sig i framtiden eftersom batterierna blir bättre och bättre. Jag tror att solpaneler för privatbruk skulle kunna vara en dellösning som ger oberoende och driver ner övriga olje- och centrala elkostnader.
/SB

Anonym sa...

Obama kommer av eftervärlden bedömmas som det största stolpskottet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.