21 februari 2013

En tänkande, argumenterande påve, som svingar ordets svärd istället för maktens

Påve Benedikts "finest hour" var när han höll den formfulländade föreläsningen om tro, förnuft och makt på Regensburg universitetet år 2006. Katrine Winkel Holm skriver:

"Medan danska biskopar den gången underdånigt sprang till dialogmöten med imamer för att göra bot för Muhammedteckningarna, klargjorde påven i föreläsningen skarpsinnigt de oöverstigliga skillnaderna mellan islam och kristendom.

'En godtycklighetsgud' kallade han Muhammeds otillgängliga Allah, som aldrig har uppenbarat sig, och därför inte har bundit sig till något som helst. Inte heller till sanningen. Inte heller till sina egna löften. Muhammeds Allah är en nyckfull, okänd storhet, som i slutändan låter sina skapelser sväva i ovisshet om deras öde.

Påven gjorde inte bara klart att detta 'voluntaristiska' gudsbegrepp är i djup motsättning till kristendomen, men han frånkänner det också all rationalitet. För utbredning av tro genom våld är irrationell, som han citerade en bysantinsk kejsare för att ha sagt.

Medan ytliga medier skriker efter en mer modern påve, skulle jag gärna efterlysa en påve som kan vidareföra den avgående påvens precisa och djupsinniga kritik av islam."

10 Kommentarer:

Knute sa...

Vad påven Benedictus den XVI menade, var allt det som vi redan fått reda på genom nyhetssändningarna i TV och radio. Vad gör de radikala muslimerna? Jo, de bränner ner kyrkor, mördar katolska nunnor och präster, kidnappar och halshugger kristna eller västerländska hjälparbetare och bär sig genomgående rått och buffligt åt mot dem som underordnar sig. Detta händer varje dag! Inget har förändrats inom islam! Vi lever nu på 2000-talet men muslimerna är fortfarande kvar på 700-talet, menade påven.

http://canuteocean.blogspot.se/2009/02/varfor-vi-maste-besegra-radikal-islam.html

Biskop Kyrillos sa...

Vi får innerligt hoppas att den nye Påven följer i Benedictus XVI spår.

Anonym sa...

Tack för de orden Knute, riktigt efterlängtade!
SU

Arlav sa...

Tack Knute, de orden satt bra.
..och ändå finns det utbildat folk i Sverige som anser att man kan "diskutera" och föra en dialog med muslimer.
Man behöver nog inte vara mer än normalbegåvad för att inse att mussar gärna kan ta ett steg bakåt, om de sen kan ta två framåt..

gertrud sa...

Tro nu inte, att allt går som Påven predikar. Också i den katolska kyrkan ger man efter för muslimerna och kan till exempel hålla gemensam gudstjänst, där man låter en muslim utropa bønerop inne i kyrkan etc. som jag så det från en kyrka i
närheten av Wien.
Och jag har inte glømt, att den tidigare påva kyssade koranen...!!!!

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Näste påve kommer att bli den som profetiorna kallar för Peter of Rome. Han kommer naturligtvis inte att heta så officiellt eftersom Vatikanen är medveten om dessa profetior. Men det förändrar inte det faktum att nästa påve kommer bli den siste snågonsin. Vad som kommer bringa Vatikanens undergång kan ju inte jag veta. Men det är ju intressant att veta att muslimerna har lovat att ta Rom så det blir väl det mest sannolika scenariot. Dom gör klokt i att inte välja en allt för ålderstigen påve denna gång. Även om vi inte kan stoppa det så kan vi dra ut på det.

Knute sa...

Sabatina James besøger Trykkefrihedsselskabet

Den pakistansk/østrigske konvertit, Sabatina James, der i dag lever på en hemmelig adresse i Tyskland, vil fortælle om sin vej fra islam til katolicismen, sin bog og om sit projekt med at hjælpe andre kvindelige ofre for undertrykkelse i den muslimske verden.

http://www.trykkefrihed.dk/kalender/212/43-sabatina-james-besoger-trykkefrihedsselskabet.htm

Steve sa...

Påven citerade kejsarens ord år 1391: ”Visa mig vad Muhammed kommit med för nytt – och du finner där bara onda och inhumana [ting], som t.ex. att han föreskrivit att den tro han predikade skall utbredas genom svärd.”
[Och Benedict fortsatte:] ”Kejsaren förklarar sedan ingående, varför det är fel att sprida tron genom våld. Detta står i motsats till Guds väsende, och själens väsende … Tron är själens frukt, inte kroppens. Om man alltså vill föra någon till tro, behöver man kunna tala väl och tänka rätt; våld och hot duger inte.”
Det här blev för mycket för muslimerna 2006: ”Klart att man ska ge sig i krig för den rätta tron! Klart att man ska kunna tvinga folk att bli muslimer! Ordet ’islam’ betyder underkastelse! Så det så!”

Knute sa...

Så här på påve Benedictus sista arbetsdag finns det anledning att erinra om hans sista ämbetshandling: Helgonförklaringen av de 800 martyrerna i Otranto, som mördades i jihad 1480.

http://jihadimalmo.blogspot.se/2013/02/paven-helgonforklarade-islamismens.html

Knute sa...

Every time Islam resorts to violence, with the aim of introducing shariah law into our societies, then we are looking at acts of political terrorism. So it is not Al Qaeda that is a terrorist organisation, it is Islam itself, for the spreading of shariah by whatever means necessary is a prime duty of all Muslims.

http://gatesofvienna.net/2013/05/lets-be-honest-or-maybe-not/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.