19 juli 2013

Detroit är bankrutt

         

Detroit är den största amerikanska staden hittills som gått i konkurs. Man skyller på förlorade arbetstillfällen inom bilindustrin och en befolkningsminskning under årtionden, och därmed minskade inkomster för att täcka allt från polis till gatubelysning.

När Detroit stod på sin höjdpunkt var det USA:s fjärde största stad, med mer än 1,8 miljoner människor. Befolkningsminskningen började på 1960-talet med utflyttning till förorterna och på 1990-talet rasade taket in.

I dag är 30% av staden bokstavligen i ruiner och befolkningen har minskat till 800,000. Det är samma antal invånare som för 100 år sedan. Du kan köpa ett hus för 100 dollar men måste klara dig utan trafikljus och gatubelysning eftersom tjuvar lagt beslag på kopparledningarna.

En hel del av detta måste skyllas på dålig förvaltning. Men den främsta orsaken till Detroits nedgång är att  branschens främsta fackliga organisation, UAW, genom sina krav har drivit upp priserna så att bilindustrin inte kan konkurrera. 
Redan 2008 betalade GM, Ford och Chrysler sina anställda i genomsnitt 73 dollar per timme i total kompensation. 12 utländska biltillverkare, med fabriker i stater utan fackligt tvång, betalade runt 42 dollar i timmen. Då hade "De Tre Stora" 59% av marknaden men nu har det sjunkit till 46%.

Total lön och förmåner för en heltidsanställd för De Tre Stora var nyligen i genomsnitt ca $ 140.000 per år. Till detta ska också läggas ca 2000 dollar i pristillägg per bil för att täcka pension och sjukvårdsförsäkring. Det kan jämföras med 80,000 för icke-fackanslutna och för varje jobb som skapas av ett icke-fackligt företag försvann 6,1 jobb hos De Tre Stora.

De 77 miljarder i "räddningspengar" till GM och Chrysler gjorde bara aktie-och-obligationsägarna rika.

Detroit behöver 18 miljarder dollar för att överleva, men utan en tillverkningsindustri av format kommer de inte att kunna betala tillbaka ett lån, även om någon är dum nog att ge dem ett.

När en politisk enhet inte kan fullgöra sina åtaganden, tar den som lånat ut pengarna kontroll över vad som finns som säkerhet.  I en stad som Detroit är det infrastrukturen som är mest eftertraktad av bankerna. När banker tar kontroll innebär det att de kommer att ta över alla allmännyttiga bolag och priset på vatten, el och avlopp blir skyhögt. De kommer också att ta kontroll över kollektivtrafiken i syfte att höja biljettpriserna, vilket drabbar de fattiga människorna värst, eftersom inte har råd med bil och behöver kollektivtrafik för att ta sig till ett eventuellt jobb. Detta är Detroit framtid och jag är rädd att det ganska snart kommer att vara allas vår framtid.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Dagens Nyheter skrev för ett par år sedan att många svenska kommuner beräknas vara konkursmässiga om tjugo år.

Värmlands Folkblad skrev tidigare i år att hälften av kommunerna i Värmland hade begärts i konkurs om de varit privata företag.

Vilken svensk stad tar första steget; Södertälje eller Malmö (med en miljard i försörjningsstödskostnader)?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.