02 september 2013

Krig är lukrativ affärsverksamhetNär vi hör uttrycket "den amerikanska militären" ser vi framför oss den bild vi fått från Hollywood, där unga män och kvinnor i uniform offrar sina liv för att bevara och försvara vår frihet.
 Vad vi inte ser och tänker på är den enorma mängd entreprenörer vars hela tillvaro är helt beroende av att vi krigar någonstans i världen.

Den totala kostnaden för att bibehålla USAs världs-imperium är mer än 1 miljon miljoner dollar årligen, vilket motsvarade hela statsbudgeten 1990.

Enbart Irak-kriget sysselsatte över 15,000 företag som hade kontrakt med militären för att laga mat, städa, kriga, vakta och planlägga.
Det militära industriella maskineriet bedriver daglig lobbyverksamhet i Kongressen vilket kostar skattebetalarna miljarder varje år och underminerar bilden som man vill förmedla av att landet står upp för rättvisa och godhet.

Man har kontrakt med företag som tillverkar allt ifrån toalettpapper till F-35 Joint Strike Fighter och det är inte alls ovanligt att en VD för något av dessa företag flyttar fram och tillbaka mellan politiska positioner och försvarsindustrin.

USA spenderar mer på militären än resten av världens länder tillsammans, och långt mer nu än under det kalla kriget. I många fall har vi sett att det underblåser förbittring och leder till aggression.
 USAs  försvarsindustri fattar beslut och agerar domare i konflikter över hela världen och har trupper och militärbaser på platser som verkligen kan ifrågasättas.

Man spenderar enorma summor och lägger energi på insatser som inte har något att göra med USAs säkerhet och om och när det är dags att försvara den amerikanska kontinenten kommer man att vara alltför involverad i andra länders problem för att kunna hantera sina egna.
USA driver sig själv i konkurs och förstör sin egen valuta genom att spendera pengar man inte har och kallar det "försvar".

Sovjetunionen föll inte samman därför att det blev attackerat utan därför att det tog slut på pengarna och USA kan inte förbättra sin ekonomi och komma på fötter, om man vägrar att granska alla större utlägg, inklusive de sk. försvarsutgifterna.

Joseph Schumpeter skrev om Romarrikets självmord:

"Det fanns inget hörn i den kända världen där vissa intressen inte påstods vara i fara eller under attack.
Om de inte var romerska intressen var de av intresse för Roms allierade, och om Rom inte hade några allierade uppfann man dem. Om det var helt omöjligt att hitta på ett intresse -  då var det den nationella äran som förolämpats."

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Från bloggen 476 hämtar jag följande:
http://fyrahundrasjuttiosex.blogspot.se/2013/09/pa-vilket-satt-hotar-syrisk-gas.html

På vilket sätt hotar syrisk gas amerikaner?
Enligt artikeln på länken hävdar president Obama, att Syriens användning av saringas
mot sin befolkning hotar amerikanska nationella intressen.

Vilka då, om man får fråga?

Berit sa...

Om man som Obama avsiktligt hindrar oljeutvinning här hemma och stoppar rörledningar från Kanada skapar man en situation där man kan säga att vi behöver olja och därmed hålla krigsmaskineriet igång.

Anonym sa...

Berit
Obama är en orm i alla avseenden. Inte särskilt intelligent men listig och förljugen. Han talar med kluven tunga varje gång han öppnar munnen. Allt han säger sägs bara för att slå blå dunster i ögonen på folk. Oftast säger han en sak bara för att i det fördolda kunna göra det motsatta. Han är hemsk.
/SB

Knute sa...

Vill du köpa ett begagnat krig av denna man? Efter Kuwait, Irak, Afghanistan, Yemen, Somalia, Bosnien og Libyen.

http://snaphanen.dk/2013/09/03/hitch/

Knute sa...

Even after the Egyptian military, urged on by huge numbers of the Egyptian people, ousted the Muslim Brotherhood government of President Mohammed Morsi in early July 2013, in a decisive coup d’état, followed by bloody street battles with the die-hard jihadis who were also busy slaughtering Coptic Christians across Egypt, the U.S. administration still could not bring itself to turn against its Brotherhood.

Muslim Brotherhood penetration of top-level U.S. policy-making circles is certainly part of the explanation for such irresponsible behavior.

http://tundratabloids.com/2013/09/censorship-at-gatestone-institute-favorable-online-review-of-diana-wests-american-betrayal-removed.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.