22 november 2013

Lillfingret och sedan hela handen
Bilister i Fort Worth Texas dirigerades in i en körfil och in på en parkeringsplats. Där fanns personer anställda i ett speciellt statliga program för att samla in DNA, för att se hur många människor som körde omkring med alkohol eller droger i kroppen.
Valet var att ge salivprov, blodprov eller blåsa i en alkoholmätare.   Allt detta skulle vara frivilligt.  Det fanns skyltar som upplyste om det och folk fick betalt om de lämnade saliv eller blod - MEN , det kändes inte frivilligt .
De människor som läste skyltarna och inte ville delta, tvingades ändå av poliser att köra in på parkeringen. De fick höra att det var frivilligt men det känds inte så.   De greps även om de inte ville delta .
 En av de broschyrerna som delades ut indikerade att luften inne i bilen omedelbart testades för alkohol (detta görs med små maskiner som tar prov på förarens utandningsluft.). Det var inget frivilligt i det, och det gjordes som en del av processen som tvingade dem av vägen och försenade dem .
 Det spelar ingen roll om hela övningen var frivillig,  om polisen agerar som om det inte var det. Om folk trodde att de var tvungna att delta, eller om de sade att de inte ville delta och man ändå tog prov på luften i bilen var deras rättigheter kränkta.

Många som drabbades kommer säkert att få detta löst med någon form av rättsliga åtgärder.
 Jag är normalt emot den amerikanska inställningen att stämma så snart man ser en anledning, men regeringen och dess polisstat blir mer och mer fräck och uppfinningsrik när det gäller att ta ifrån oss våra rättigheter.
 Jag kan inte dra mig till minnes att svenskar protesterade när man började med kontroller och stoppade alla trafikanter, oavsett om de körde riktigt eller trafikfarligt. Amerikanen ser det fortfarande som ett intrång i den individuella friheten och rätten att betraktas som oskyldig, tills det står utom tvivel, eller att man bevisligen har skadat andra eller deras egendom.
Skillnaden i tänkesättet beror säkert på den Amerikanska Revolutionen,  men för varje generation blir friheten alltmer urvattnad.


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.