21 januari 2014

Arbetslösa, skuldtyngda universitetsstudenter

            

Amerikanska ungdomar och deras föräldrar likaså, har trott att bara ungdomarna får en högskoleexamen, har de rätt till ett behagligt, intressant jobb.  Alla prylar som det tagit föräldrarna en livstid av arbete att samla på sig, ska dessutom vara tillgängliga omedelbart. Tyvärr är det inte så. Om de har tur och föräldrarna har rätt kontakter kan de få chansen att hitta ett jobb med möjlighet att börja bevisa att de är värda en låg lön.

Vi lever i en värld där alla inbillas att de är vinnare. Lärarna använder inte rött bläck för det kan förolämpa,  alla får troféer bara för att de deltar i basketboll eller fotboll. Man räknar inte poäng under matcherna för det kan skada självkänslan. När sedan college-studenten, som har en skuld på $ 100.000 från genusstudier, upptäcker att hon inte ens kan få $ 10 i timmen på ett jobb hon fick, bara för att hennes far kände någon, lämnar det henne arg och förbryllad.

Sedan 1965 har den federala regeringen stadigt ökat bidrags-och låneprogrammen för högre utbildning och nya program läggs till. Federalt stöd till högre utbildning har ökat från 10 miljarder dollar för räkenskapsåret 2000 till 30 miljarder dollar för räkenskapsåret 2008.  $ 5.5 miljarder gick till direkta studielån, $ 5 miljarder till federalt garanterade lån från privata institutioner, $16 miljarder till bidrag och resten till federal administration.

När studenterna fick tillgång till mer pengar höjde universiteten naturligtvis avgifterna och skolorna förvandlas till något som mer liknar en semesterort, än en plats för högre undervisning.
 GW har just byggt en nytt ”super studentrum" för  $130 miljoner och spenderat $ 33 miljoner på ett textilmuseum. Det är inte ensamma. University of Pennsylvanias gym genomgick nyligen en 10 miljoner dollar renovering för att inkludera en olympisk simbassäng, co-ed bastu, juicebar, golfsimulator och klättervägg. Kenyon College, en liberal konstskola har ett träningscenter för $ 70 miljoner liknande en country club.
Allt detta ökar naturligtvis undervisningskostnaderna, vilket ytterligare bidrar till att höja studielånsskulden som nu är 1 triljon.

Medan alltför många politiker från båda sidor yttrar plattityder om behovet av utbildning, är det bara några få som är villiga att uppmärksamma den fula verkligheten om studielånen.  Ordinarie amerikaner börjar bli allt mer medveten om att studielånen är ett stort problem för miljontals studenter, familjer och vår nation som helhet, och vi kan se fram emot en bubbla som kommer att brista.

Obama och hans likar är inte intresserade av att varenda en av oss går på college för att det kan vara bra för en framtida ekonomi. Syftet från deras sida sett är indoktrinering.

Inte förrän vi kommer ihåg att college inte är ämnat för alla och vi ser till att regeringen försvinner ur studielånsverksamheten, kommer priser att återgå till en nivå som människor har råd med, utan att begrava sig i årtionden av skuld.

Ett stipendieprogram som kallas Pell Grants skapades för att underlätta för studenter från låginkomsthem att få en collegeutbildning. Sedan 1972, när programmet började, ökade antalet studenter från de lägsta inkomstgrupperna med mer än 50 procent. Men det rapporteras att andelen från samma grupp studenter som verkligen fullföljde sina studier och tog examen minskade från 21,9 procent 1972 till 19,9 procent i dag.

Det är en ekonomisk nödvändighet som varje familj i Amerika ska ha råd med.” Sådant prat ger politiska poäng, men det finns inga bevis för att en högskoleutbildning är en ekonomisk nödvändighet. En stor del av problemen vid högskolorna är att alltför många elever är dåligt utrustade och oförmögna att utföra verkliga studier. De borde inte vara där och slösa bort resurser för sig själva, sina familjer och skattebetalare.

5 Kommentarer:

Hjalbert sa...

I Amerika verkar det bli det ruskiga skulder både för individer, familjer och samhällsekonomiskt. I Sverige tror jag att studenterna tvingas sluta efter ett roligt år på universitetet, när de inte får fler studielån. Men det är klart, vissa utbildningar är inte tänkta att leda till något jobb, det kan bli en överraskning. Summa summarum: USA börjar överträffa Sverige i socialdemokrati.

Berit sa...

När regeringar lägger sig i och subventionerar områden de inte ska ha något att göra med blir det helt galet. Titta på Obamacare. Det är inte regeringens sak att sköta sjukvården!

Berit sa...

"Fram till 2011, var studenter vid UCLA - vars huvudämne var engelska - tvungna att ta en kurs om Chaucer, två om Shakespeare,och en om Milton - hörnstenarna i engelsk litteratur. Efter en revolt bland Junior Faculty , efter att de påpekat att Shakespeare var en del av "Imperiet", skippade UCLA kraven på att man läster dessa enskilda författare.
De bestämde att som alla som har engelska som huvudämne tar totalt tre kurser inom fyra av följande områden: Genusstudier ras, etnicitet, funktionshinder och sexualitet. Imperiala, transnationella och postkoloniala studier, tvärvetenskapliga studier och kritisk teori, eller kreativt skrivande. Med andra ord, UCLA-fakulteten var fullständigt likgiltig för om en som studerar engelska någonsin hade läst ett ord av Chaucer, Milton och Shakespeare, men avdelningen var fast besluten att utsätta studenterna, ( enligt kurskatalogen,) för alternativa studier om kön, sexualitet, ras och klass. "

Anonym sa...

Var kommer det ifrån tror du? Vem har initierat det? Politiker? Vetenskapen? Och i vilket syfte? Detta förekommer i hela västvärlden.

Berit sa...

Vad beror de på? Jag får nog citera Robert Heinlein:

Politiska etiketter - som rojalist, kommunist, demokrat, populist, fascist, liberal, konservativ - och så vidare - är aldrig en grundläggande måttstock
Den mänskliga rasen uppdelas politiskt i två grupper. de som vill att människor ska kontrolleras och de som inte har någon sådan önskan”

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.