14 januari 2014

Du sköna nya värld har redan kommit

Insändare i dt. av Tege Tornvall


1900-talets båda totalitära statssystem Nazityskland och Sovjetunionen har avsatt många avtryck i litteraturen. Störst inflytande har utan tvekan George Orwells 1984 och Aldous Huxleys Du sköna nya värld haft.

Orwell skildrar en terrorstat sådan den framstod i "Det tredje riket" och Sovjet och fortfarande finns i Nordkorea. Men man kan inte hålla folk i terror hur länge som helst, vilket historien också visat.
Huxley skildrar en diktatur grundad inte på terror utan på att folk med välstånd, propaganda och underhållning hålls i liknöjdhet. Sådana system håller länge. I praktiken lever Sverige och större delen av västvärlden redan i ett sådant system.

Den amerikanske författaren Chris Hedges pekar i sin bok Illusionernas rike: slutet för bildning och segern för spektaklen på den tryckta pressens minskade upplagor och på etermedias ökande inflytande med mindre fakta och information och mer "spektakel" = underhållning och upplevelser.

Läs mera här .......

1 Kommentarer:

Knute sa...

”Systemet er ikke nyt”, skriver Spydigen. ”Vi kender det fra Rom. ”Brød og Skuespil” til folket, så de - mætte og tilfredse - holdt sig i ro og ikke blandede sig i politik og pønsede på oprør mod diktatorerne. En sutteklud til den brede befolkning.”

http://spydet.blogspot.se/2014/01/fagre-nye-verden-er-allerede-her_15.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.