07 mars 2014

Övervärderat ord


Demokrati är inget annat än ett tjusigt ord för att vad som händer om två vargar och ett får röstar om vad man ska ha till middag.  Det krävs bara ett uns av sunt förnuft för att inse att det är ett recept för våld i nästan alla tänkbara fall.  Fåret har endast två valmöjligheter men båda leder med säkerhet till att han blir uppäten.  
Varför skulle någon, ( annan än en varg , förstås ) argumentera för demokrati?

Jag tycker det är oroande att så många människor fortsätter att fokusera på det ordet - demokrati - och håller fram det som om det var något bra , speciellt de som borde veta bättre som,  presidenter ((tidigare och nuvarande ! ) och kongressen . Det är inte bra -  demokrati är i själva verket inget annat än pöbelvälde och ingen rättskaffens människa borde favorisera  den typen av styrelsesätt.

Sanningen är att vad man verkligen borde sträva efter är en konstitutionell republik , ett system där regeringen beviljas vissa befogenheter av folket   - och endast dessa befogenheter  - och vägleds av principen om att folket är källan till naturliga rättigheter som inte kan tas ifrån dem.

Så länge som en konstitutionell republik respekteras finns det inte något pöbelvälde  -  alla har rätt att vara i fred så länge man inte bryter mot andras rättigheter.  Det borde vara vad alla skulle sträva efter. Det är den form av regering som talar om för fåren att de kan beväpna sig och - om nödvändigt är  - försvara sig mot vargarna , och lika viktigt är det,  att om vargarna ändå försöka äta fåren kommer vargarna att straffas oavsett deras majoritetsstatus.1 Kommentarer:

Anonym sa...

Det är beklagligt Berit, att majoriteten har glömt allt om "nästan", dom har sålt sina själar till ett patrask som är direkt ovärdiga att leva bland oss! Själv känner jag mig som hälare när jag tvingas att besöka en offentlig institution eller utnyttja en så kallad "förmån". Den har någon annan betalt. Din reflektion är mitt i prick!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.