23 april 2015

En händelse som skakat vårt samhälle

Efter en brand i deras hem i Wisconsin förra våren, flyttade Alecia Phonesavanh, hennes man och deras fyra barn, i ålder från 1 till 7,  in hos släktingar här i Atlantaområdet.   Hela familjen sov tillsammans i ett garage som hade gjorts om till ett sovrum.

Någon gång under natten den 28 maj, bröt sig ett SWAT team in rummet. En av poliserna kastade in en “överraskningsgranat", vilken åstadkommer ett bländande ljus och högt ljud som är ämnat att skrämma den man tänker arrestera  i en razzia. Granaten landade i baby Bou Bous lekhage där han sov och exploderade i hans ansikte, vilket orsakade svåra brännskador och en djup bröstskada.

Polisen letade efter familjens systerson Thonetheva som inte var där och polisen hittade inga droger, pengar eller vapen i huset.  När de arresterade Thonetheva senare på morgonen på en annan plats, hade han 28 gram  meth, men inga vapen.

Det är nu avgjort i domstol att polisen gjorde ett misstag och familjen Phonesavanh får $ 964.000 i ersättning för vad som hände när Bou Bou brändes och lemlästades. Staden kommer också att betala $ 23.000 till Bounkham Phonesavanhs syster, som äger huset i Cornelia. Ingen summa anges för arvoden till advokater.

Naturligtvis ska den drabbade familjen få ersättning, inga pengar i världen kan gottgöra vad den lilla pojken genomled, men vem är det egentligen som betalar?  Det är inte polismannen!

Varje dag ser vi videos och läser om konfrontationer mellan vanliga medborgare och poliser på gatan, där polisen håller alla kort och det är inte underligt att förtroendet för polismyndigheten urholkas allt mer.
De kan och gör ofta som de vill. En av de få meningsfulla mekanismer för rättelse, som man har som offer, är att begära skadestånd. Kostnaderna för dessa stämningar och skadestånd blir skyhöga och uselt polisbeteende blir en belastning inte bara på våra medborgerliga friheter, utan också på stadsbudgeten.
Naturligtvis ska medborgare stämma polisen om de har en verklig anledning, men polisen bör helt enkelt ge människor färre anledningar.
Oskyldiga människor liv ödeläggs på grund av polisarbete som är bortom vad som räknas som slarv och varför ska allmänheten alltid vara tvungen att betala för vårdslöshet och misstag av poliser?
De är inte isolerade händelser och de är extremt dyra.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

I Sverige visas serier som bl a visar hur polisen i USA arbetar. Man blir mörkrädd, hur kan det få gå till på det viset? Provocerande, förnedrande utan all mänsklig hänsyn, Hur kan folket i USA (vilka de nu är) låta detta pågå?
/Social konstruktion

Berit sa...

Jag vet inte när du säger serier om det är dokumentärer eller de vanliga polisunderhållnings-skräpet, men vi får inte glömma att polisen representerar Statens som har rätt att använda våld

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.