28 augusti 2015

Bankrupt


USAs skuld är nu så stor att man spenderar nästan lika mycket på att betala räntan på skulden som  vad hela nationens försvar kostar.
Detta innebär att  regeringen måste strunta i många av de löften de gjort till sina medborgare. De måste skära ner på andra program och skyldigheter för att få tillräckligt med pengar bara för att betala räntan.
Men det är inte så populärt. Så i stället lånar de mer pengar ... tills de kommer till den punkt att de lånar pengar bara för att betala räntan på pengar som de har redan lånat.

Detta gör naturligtvis problemet värre, men en regering i konkurs har inte många valmöjligheter: antingen underlåter de att betala sina obligationsinnehavare, eller så struntar de i de skyldigheter de har mot sina medborgare. Eller båda.

USAs regeringen är skyldig Federal Reserv 2.4 trillioner dollar och Kina 1.2 trillioner vilket man skulle kunna strunta i, men det skulle vända upp och ner på hela det globala finanssystemet och US dollar skulle inte längre vara den dominerande reservvalutan.

Det är enklare att bryta de obligationer man har mot den egna befolkningen, nämligen Social Security och  Medicare som medborgarna betalat in till och som de har blivit lovade.
Dessa skyldigheter uppgår till 42 trillioner.

Det aktuella värdet på mängden pengar som finns i USA just nu sägs vara 12 trillioner och det är regeringens skyldighet att bevara köpkraften av dessa pengar, men att sänka värdet på pengar har historiskt visat sig vara ett av de enklaste och mest effektiva sätten för en konkurs-regering att gradvis plundra sina medborgare på deras förmögenhet.

USA värde just nu är 17.7 trillioner MINUS och man lånar redan pengar för att betala räntan.

Donald Trump kanske är rätt man, han har erfarenhet av konkurser - 4 stycken.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Det är många efter hand som önskar sig en frihet från socialism. Lavinen startar inte förrän den dagen då pensionärernas allmosor uteblir och politikernas jakt på andras pengar upphör!
Där har Trump en chans!

Anonym sa...

Göran Persson befriade ju oss från det problemet, här i Sverige: "Den som är satt i skuld är icke fri". (Citatet kommer från Ernst Wigforss, säger han.)
- Sveriges statsskuld är $25,100 per person, säger Bloomberg. Inget västeuropeiskt land ligger lägre. (Schweiz $38,600...!) (USA $58,600 !)
http://www.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst//most-government-debt-per-person-countries
/ SD

Knute sa...

Statsskulden må vara relativt låg, men svenska företag och hushåll är de mest skuldsatta i världen! Den svenska ekonomin bygger helt på privat skuldsättning.

http://cornucopia.cornubot.se/2014/10/ny-rapport-sverige-mest-skuldsatta.html

Anonym sa...

Bostads-priserna idag verkar horribla för mig. I Stockholm, Uppsala o.s.v.
Och de finansieras med lån. (Till ytterligt låga räntor, historiskt sett.)
- Men det är väl mycket få som lånat utomlands?
Och "inrikes" lån kan väl inte skada landet på samma sätt?
- Det är i alla fall så som japanerna resonerar, när de skuldsätter sitt land långt uppöver öronen.
Staten lånar från japaner, alltså...
/ SD

Knute sa...

Trump har skapat en politisk storm som kommer att krossa andra kandidater eftersom hans dragningskraft mer handlar om attityd än ideologi. Dick Erixon skriver:

Jag har nu lyssnat på flera intervjuer med Trump och hört hans valtal inför väljarna i Iowa. Det som gör att folk står och lyssnar på honom i nästan en timme är att han är så förbaskat äkta. Han säger vad han tycker! Lindar inte in budskapet. Försöker inte anpassa det han säger till valtaktiska överväganden.

Här tror jag också förklaringen till Sverigedemokraternas framgångar finns. Partiet anpassar sig inte efter den åsiktskorridor som medierna alltid pressar in politiken i (och som dirigeras av kultur- och medievänstern). SD har en annan attityd än övriga och glider inte på orden som andra.

http://erixon.com/blogg/2015/08/akthet-och-attityd-avgor-politisk-framgang/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.