09 oktober 2015

En Nobelprisvinnare bombar en annan

            

USA / NATO plan bombade ett sjukhus som drivs av Läkare Utan Gränser i Afghanistan i 
lördags. Attacken varade i en timme och fortsatte även efter att sjukvårdare "frenetiskt ringt till Nato och Washington" för att upplysa dem om vad de bombade.

Till ingen nytta. Angriparna visste mycket väl vad deras mål var.  Läkare Utan Gränser hade för länge sedan gett dem med GPS-koordinater för anläggningarna. Och den USA-installerade afghanska regeringen, som plundrade samma sjukhus i juli i år, hade begärt angreppet genom att hävda att sjukhuset användes av rebeller.

Läkare Utan Gränser vann Nobels fredspris 1999. President Obama fick sitt 2009.
Som Commander-in-Chief av den militär som bombade Läkare Utan Gränsers sjukhus, är Obama kanske den första nobelpristagaren som bombat en annan Nobel-fredspristagare.

Men kanske inte? Henry Kissinger tilldelades Nobels fredspris 1973, och han var hjärnan bakom den hemliga bombningen av Kambodja och Laos för president Nixon runt den tiden. Kort därefter framkom det att sjukhus rutinmässigt var mål för bombningar.  (The Nation)

Tyvärr Obama, du blir inte värst här heller. Vid den tiden hade Röda Korset redan tilldelats tre Nobelpris.
Jag tror att om vi tittar på siffror har Obama-administrationen drabbat fler mål och orsakat större skala än Nixon-administrationen någonsin gjorde.

1 Kommentarer:

Knute sa...

Läkare utan gränser – den bombade förloraren när Barack Obama driver genom ”frihandelsavtal”

Organisationen Läkare utan gränser har varit en av de största kritikerna mot frihandelsavtalet. I detta – vilket man vet genom läckor – vill storföretagen att staterna skall stoppa alla aktörer som kan kopplas till någon form av patentintrång. Idag tillverkas mycket av medicin på den internationella marknaden av ”pirater”, i regel seriösa tillverkare i Kina, men som av olika skäl inte vill betala licenser till bl.a. amerikanska och europeiska läkemedelsföretag. Storföretagens lobbyinggrupper vill att detta skall angripas på olika sätt, bl.a. genom att tvinga medlemsstater att stänga ner dessa fabriker, liksom att privata domstolar skall tvinga stater att kompensera storbolag för förluster i försäljning. En annan komponent är att staten skall kunna förbjuda företagens marknadsföring ifall de misstänks för patentolydnad.

Läkare utan gränser har kritiserat det av Barack Obama bejublade avtalet därför att en fullständig efterlevnad av det – och någonting annat är inte att förvänta sig – kommer dramatiskt driva upp läkemedelspriserna för organisationen.

https://peterharold.wordpress.com/2015/10/12/lakare-utan-granser-den-bombade-forloraren-nar-barack-obama-driver-genom-frihandelsavtal/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.