29 oktober 2015

Mutor och bestickningar

 President-hoppfull Carly Fiorina attackerar USAs ”svåger-kapitalism”. Hon tar upp ett verkligt och oroande problem med ekonomin. Stora, äldre, företag utgör en allt större och större del av ekonomin, medan små företag och entreprenörskap är på nedgång.

Här är ett diagram från  2014:

Detta har varit trenden under de senaste tre decennierna och ekonomer säger sig inte ha några säkra teorier. Varför startar folk inte nya företag? Och varför tycks större företag kunna dra fördel i den moderna ekonomin?

 En ekonom vid MIT, Daron Acemoglu, tror att den ökande lobby-verksamheten är en faktor. "Det blir svårare och svårare att driva ett framgångsrikt företag i USA utan att utöva korridorpolitik,  lobbyverksamhet, kampanjbidrag och andra erbjudanden till politiker", menar han.

Carly Fiorina nämner de räddningspaket som bankerna och biltillverkare fått under lågkonjunkturen, men andra former av “svågerkapitalism” och påtryckningsmedel sker hela tiden, när politiker tar emot pengar och lyssnar till företagsdonatorer.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.