10 oktober 2015

Varför har Senatorer beväpnade vakter?


Jag ber om ursäkt om det blir lite tjatigt, allt detta skrivande om vapen i USA, men just nu är det väldigt mycket på tapeten.

Kampen för rätten att äga ett vapen är ett sätt att hävda kontroll mot ett samhälle som många tycker inkräktar på deras värderingar och friheter
 Debatten om vapenkontroll handlar inte om vapnet som sådant, utan pistolen är en symbol. En symbol för den djupa och passionerade konflikt som splittrar landet.  En kamp över olika åsikter om den typ av samhälle vi vill leva i och som intimt hänger ihop med en känsla av kontroll - vem som ska ha kontroll över oss - och hur säkra eller hotade vi känner oss inför att förlora denna kontroll.

Den här artikeln demonstrerar ironin och det förakt som våra sk. ledare har för oss.

 Senatens Democrats samlades på torsdagen på trappan till Capitol - omgiven av ungefär ett dussin beväpnade vakter -  för att tillkännage att de arbetar för att instifta tuffare vapenlagar.
På grund av det stora antalet förtroendevalda hade man, utöver den ordinarie polisstyrkan också inkallat ett extra antal beväpnade poliser.

Ofta under diskussioner brukar vapenaktivister sarkastiskt ställa frågan: "Efter att de nya kontrollåtgärderna ni har föreslagit är på plats, kommer ni då att avväpna era livvakter, Senator?" Den frågan blir aldrig besvarad, åtminstone inte uppriktigt, men en annan fråga av större betydelse, som man aldrig hör är: "Varför, Senator, har du beväpnade vakter?”

En beväpnad vakt är en man med en pistol, inte en människa med en sköld. Det är högst osannolikt att han tar en kula för den han beskyddar.  Det är Hollywood.  Hans verkliga uppgift är att avskräcka och skrämma potentiella angripare så att de inser de troliga konsekvenserna av sina planerade åtgärder.
De är underförstått att angriparens egen död är ett högre pris än han är villig att betala.
Men det är inte alltid så, vilket har framgått från några väl kända mass-skjutningar: Columbine; Sandy Hook; Anders Breivik; Jared Lee Loughner; Aaron Alexis; Charlie Hebdo. I alla dessa fall, var gärningsmannen uppenbarligen beredd att dö om han kunde döda några andra.

Om det var möjligt för dig att ha en beväpnad vaktstyrka, skulle du tycka att ditt liv är mer värt än en potentiell mördares?

————————
Lite trivia:

På Harry Trumans tid, var det helt annorlunda. När han gick i pension, 10 år innan Kennedy-mordet, hade pensionerade presidenter inget Secret Service-beskydd.  Inte heller hade de rätt till pension. Trumans enda inkomst var en pension från armén på $ 111,96 per månad, och han vägrade att "kommersialisera" presidentskapet genom att acceptera lukrativa affärserbjudanden eller extravaganta avgifter för att hålla tal.
Så, den första sommaren efter att ha lämnat Vita huset, gjorde Truman och hans fru Bess vad vanliga amerikaner gör varje sommar;  de tog semester. Under 19 dagar bilade de två ensamma från sitt hem i Independence, Mo. till östkusten och tillbaka igen.

7 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit, vi är numera i Sverige så avtrubbade, degenererade och gärna sinnesslöa att vi inte ens reagerar för mord eller stölder. Jag längtar efter att få uppleva en svensk medborgare som är modig nog att försvara sitt eget liv, man förlitar sig nämligen helt, fullt och fast till en hr. Löfven och Co!
Sverige är fantastiskt? Obama gör vad han kan för att förinta USA!

Anonym sa...

Kan för lite om de amerikanska vapenlagarna, men i svensk press får man intrycket att den genomsnittlige amerikanen INTE vill begränsa vapentillgången för psyksjuka och andra direkt olämpliga personer. Stämmer detta?

Erik

Berit sa...

Erik, jag kan mycket väl förstå att svenska myndigheter/press vill framställa USA som fullständigt laglöst när det gäller vapen.
Vad man ofta glömmer när man talar om landet är att det består av 50 olika stater som alla har olika lagar.
Vad som gäller för alla är federal lag som innebär bakgrunds-check.
Alla som vill köpa ett vapen måste skriva under på om de någonsin dömts till fängelsestraff på ett år eller mer (även om de frigavs tidigt); om de är på rymmen, om de använder illegala droger, någonsin bedömts som mentalt defekt, om det finns domstolsbeslut på att de har trakasserat, förföljt eller hotat familjemedlemmar …(+ några andra små detaljer)
Detta formulär kollas av FEDs-agenter, i vissa stater tar det 15 dagar, här i Georgia ett par timmar eller tre dagar.
Om man ljuger i formuläret innebär det fängelsestraff.

Anonym sa...

Men innebär det att det endast är köparen själv som intygar att den är lämplig? Visserligen under straffansvar, men ändå......

Erik

Berit sa...

Alla personuppgifter skickas till National Instant Criminal Background Check System, ( NICS,) som i sin tur är länkade till en FBI-databas vilken inkluderar National Crime Information Center, som innehåller allas namn och brottsuppgifter.

Anonym sa...

OK. Vilka ytterligare restriktioner är det då Obama och andra vill tillföra?

Berit sa...

Jag är på en resa tvärs över kontinenten och har inte så mycket tid att skriva just nu men i princip allt som Obama föreslår bryter mot lagen/Konstitutionen. Han kan inte ändra lagen, bara införa mer regler och bestämmelser på toppen av de som redan finns. De kommer förmodligen att tas bort så snart han avgår…om inte Hillary blir president förstås.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.