04 maj 2017

Amerikansk bilindustri


Jag har tidigare skrivit om att ungefär en tredjedel av alla köpcentra i USA snart kommer att stänga och att antalet  “återförsäljare med problem”“ är det högsta sedan den senaste lågkonjunkturen.
Det är ett tecken på att amerikaner i allmänhet inte har råd att handla som de gjort tidigare men mycket av det kan också skyllas på Internet, som tagit över en stor del av detaljhandeln.

Vad man däremot inte kan skylla på Amazon, är den katastrofala nedgången inom bilindustrin. Det är en sektor av ekonomin som fungerar som om vi redan befinner oss i en allvarlig lågkonjunktur.  Försäljningssiffrorna för april månad visar, att varje enskild, större amerikansk biltillverkare inte nådde upp till sina försäljningsprognoser.
Det är enkelt att avfärda en dålig månad, men amerikansk bilförsäljningen har varit på nedgående under flera månader nu och försäljningssiffrorna för april var dystra.  Kolla bara hur mycket försäljningen minskade i april, jämfört med för ett år sedan för de största biltillverkarna och jämfört med april förra året var försäljningen dålig redan då inom hela branschen.

General Motors: -5.8 percent
Ford: -7.1 percent
Fiat Chrysler: -7.0 percent
Toyota: -4.4 percent
Honda: -7.0 percent

När man lägger det till alla andra tecken på att amerikansk ekonomi är på nedgående, är det skrämmande.
Att bilindustrin under tidigare år har gått halvskapligt har till stor del berott på att det var enkelt att finansiera ett biköp, men nu börjar den lånebubban spricka.
En av de främsta orsakerna till denna kris är att amerikanska konsumenter  drunknar i skulder och har helt enkelt inte råd.

En ny undersökning från Northwestern Mutual visar varför amerikanerna är helt oförmögna att spara pengar.
Ungefär 50% avdem har kreditkortsskulder på över  25,000 dollar och även om man utesluter huslån har genomsnittspersonen en skuld på över 37, 000 dollar,  mot en medelinkomst på drygt 30, 000 dollar.
Därför är det inte svårt att tro, som Northwestern Mutual påpekar,  att 45% av amerikanerna spenderar upp till hälften av sina månadslöner enbart på skuldservice .. .vilket återigen utesluter hypotekslån.

När man redan är skuldsatt upp över öronen är det omöjligt för många familjer att köpa en ny bil.

Puerto Rico har nu kollapsat ekonomiskt och har "ansökt om konkurs”. När detta meddelades på onsdagen var det förstasidesnyheter över hela världen.
   I årtionden har Puerto Rico ansetts vara det territorium som sannolikt skulle bli "den 51:a amerikanska staten", och det har varit tal om att vi snart skulle kunna se ett förnyat försök att rösta om det.  Men det får vänta ett tag, för Puerto Rico står nu inför en mardrömsliknande kris som är resultatet av en ekonomisk kollaps.
Tyvärr tror många amerikaner fortfarande att det som hänt med Puerto Rico inte kan hända här,  trots alla tecken på stora ekonomiska problem runt omkring oss.


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.