15 juni 2017

Som en fisk utan vatten

Det är så jag känner mig numera, när jag besöker det som för 30 år sedan var mitt hemland.
Under de tre veckorna tillbringade jag inte mycket tid i någon större stad - Karlstad var den största- men det är påfallande hur mycket som förändrats där och även i små Norrländska byar.
   Många män och sjal-insvepta kvinnor i arbetsför ålder promenerar omkring på dagtid överallt, till synes utan att behöva arbeta.  Tiggare sitter hela dagarna utanför ICA och Systemet, något som aldrig förekom på “min tid”.
Det enda hotellet i min gamla hemby är nu asylförläggning - detta i en by som inte längre har vare sig mataffär eller skola.

Nationaldagen i Karlstad var pampig och bl.a hyllades ett 30-tal nyblivna svenskar - alla med namn som jag nog inte skulle kunna uttala riktigt eller stava till.


Många svenskar vill tala om Trump och det är ibland frustrerande eftersom deras åsikter kommer från svensk TV:s ohederliga presentation och de har svårt att argumentera på min nivå.
Jag tror inte att man har förståelse för hur det fungerar i USA och man ser allt utifrån ett mycket svenskt perspektiv, vilket är något man inte kan göra. USA är ett helt annat monster än det svenska.

Man verkar falla för traditionella medias indoktrinering vad gäller Trump och klimatreligionen men så gott som  alla antyder att de inte litar på att svenska media säger sanningen när det gäller sociala problem i samband med invandring, Då anklagas Gammelmedia för ständig censur.  Man inser att fotografier av misstänkta människor rutinmässigt pixlas, när det handlar om immigranter och man ändrar hudfärgen för att dölja att de är brottslingar.

Jag träffade många som var beredda att diskutera om huruvida Sverige har råd med alla generösa bidrag och om man ska integrera så många nya med låg kompetens. Nationalister som fruktar att ett alltmer mångkulturellt  Sverige riskerar att förlora sin identitet - "känslan av att du bor i ett samhälle som också är ditt hem".
Värderingar är betydelsefulla och att de överförs kulturellt, att de bara delvis kan förändras av sociala institutioner - men det behandlas i Sverige som en form av rasism och ett indirekt misslyckande.

Flyktingfrågan har splittrat Sveriges konsekventa samstämmighet på ett sätt som ingen annan fråga har gjort tidigare.
Dags att se fram emot Midsommar.



2 Kommentarer:

Anonym sa...

Min erfarenhet av besöken i Sverige på dom senaste åren är detsamma som ditt. Tiggare utanför dom flesta matbutikerna (och Systemet så klart). Och "nyanlända" som hänger överallt. Den äldre generationen ogillar det men den yngre har blivit så "hjärntvättade" i skolan att man måste acceptera situationen, annars är man rasist. Åker själv till Karlstad i höst...med blandade känslor numera.

Berit sa...

Lars Lerins konstutställning på Sandgrund är värd ett besök!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.