23 juli 2017

Varning! Kontantlöst samhälle


Regeringar runt om i världen har länge kämpat för att eliminera kontanter och nu får de hjälp från den privata sektorn.
VISA har tillkännagivit att de "uppmuntrar” (mutar) företag att helt sluta använda kontanter och erbjuder 500 000 dollar till 50 restauranger som lovar att till 100% frångå kontantbetalning.
Livsmedelsindustrin är fortfarande en av de områden där kontanter används mycket kraftigt och det är därför vettigt att VISA riktar in sig på det segmentet. Ju fler människor som använder kort för att betala för måltider, desto mer pengar kommer Visa att tjäna.

VISA vill naturligtvis  att vi eliminerar all användningen av kontanter helt och självklart innebär kontantlösa system också en stor attraktion för regeringarna, eftersom det gör det möjligt för dem att övervaka medborgarnas beteende.
För att övertyga oss om hur bra det blir hävdar de att det kommer att förhindra “penningtvätt”, skatteflykt och terrorism,
Många människor gillar att använda kontanter på grund av den integritet som erbjuds men det finns många krafter som vill eliminera den möjligheten.

Och självklart är det inte bara USA som strävar efter ett kontantlöst system,  det fick jag erfara när jag var i Sverige för några veckor sedan och försökte ta ut pengar.  En banktjänsteman sade att cirka 95 procent av alla detaljhandelstransaktioner i hela landet är nu kontantfria och 2020 kommer alla att vara det.

Naturligtvis är det  också EU:s mål att avveckla kontanter och för inte så länge sedan släppte European Commission en "handlingsplan" som instruerade medlemsstaterna  att undersöka möjligheten av en "potentiell övre gräns för kontantbetalningar".

Några av medlemsstaterna har redan antagit sådana "övre gränser" för kontanttransaktioner och genom att långsamt sänka dessa gränser kommer man slutligen att avveckla kontanter helt.

I Australien har en speciell ”Black Economy Taskforce" upprättats för att gå efter skattesmitare…

Michael Andrew, chefen för denna 1984-liknande Taskforce som spionerar på medborgare, har föreslagit att regeringen ska hålla reda på $ 100 och $ 50-sedlar genom att inplantera högteknologiska nano-chips i dem.
Sedan kan man helt enkelt skanna husen för att se var folk gömmer pengar som regeringen sedan kan konfiskera.

Många av oss är oroliga över uppkomsten av ett kontantlöst samhälle eftersom vi vet vart det kan leda.  Om myndigheter kan spåra och övervaka allt vi gör och var vi är,  öppnar det dörren för fullständigt tyranni.

Det ger regeringen möjlighet att ställa krav som vi alla måste uppfylla innan vi kan delta i det kontantlösa systemet, och om vi vägrar  att uppfylla dessa villkor kommer vi inte att kunna köpa, sälja, öppna ett bankkonto, få en jobb eller delta i andra aktiviteter i samhället.

De potentiella farorna för vår frihet är stora.

10 Kommentarer:

Anonym sa...

För ett par år gick jag till en bank i Kungsbacka för att växla in US dollar till SEK. Kassörskan sa att vi har inga kontanter här. Jag fick gå till huvud kontoret för att få kontanter. Så jag andvände mitt kreditkort istället. En restaurang nota för tre personer kostade 5 US dollar i avgift till banken. Så du har rätt bankerna kommer att tjäna mycket pengar på ett kontant fritt samhälle.
//Arne

Anonym sa...

Storebror vill hålla koll på hur du spenderar det lilla som blir kvar när Storebror har stulit större delen av dina surt förvärvade slantar.....

Berit sa...

Och vi bara finner oss i det???

Anonym sa...

Naturligtvis inte! Nästa steg blir microchippet om vi inte protesterar.

Ann-Marie

Anonym sa...

Byte av varor och tjänster blir den nya framtiden, den är ju historiskt välbeprövad och fungerar ju bra i bland annat Afrikanska länder. Det kanske kan sätta stopp för de vansinniga utsvävningar som vi utsatt bl.a. Mugabe för med våra utplundrade skattepengar. Intet ont som inte för något gott med sig.

elina sa...

I den medelstora stan min dotter bor finns inte en bank som tar mot/ger kontanter. Barnen har skippat sparbössorna och de måste ha kort för det går inte ens åka buss utan.
Inte här heller, det närmaste är 35 km härifrån. (Stockholm) Det är inte en bank utan växelkontor där du kan få kontanter om du betalar.
Nyss bytte man ut pengarna till ny variant men det var svårt att bli av med de gamla, ingen ville ta mot de.

Berit sa...

Om vi drabbas av en institutionell kris, krig eller en allvarlig terroristattack kan även en miljonär stå helt utan pengar i ett kontantlöst samhälle.

Fler människor kommer att se värdet av ädelmetaller och då menar jag inte papperscertifikat för guld och silver utan det fysiska ägandet.
Även om dessa metaller förvaras i ett speciellt magasin, är ägandet verifierbart på papper.
Den typen av "riktiga pengar" kan snart bli ovärderlig om Visa och dess förespråkare får som de vill. Och allt eftersom detta krig mot kotanter fortsätter tror jag att värde av ädelmetaller ökar helt enkelt för att människor vill komma bort från det kontantlösa samhället medan de fortfarande kan.

Elina, jag lärde mig snabbt under mitt senaste sverigebesök att mina gamla pengar var alldeles för gamla.

Anonym sa...

Det är tyvärr mycket värre än så.
Ditt VISA kort är kopplat till ett bankkonto. Detta bankkonto har du skrivit under vid öppnandet att behållningen får användas i spekulativt syfte av banken. För risken du tar får du kompensation genom räntan som i dag är på ca. 0,00%, dina pengar kan mycket väl försvinna vid en finanskris m.a.o. Insättningsgarantin är en fond dit bankerna betalar, finns i dag ca. 35 miljarder. Räcker inte långt när svenskarnas totala sparande ligger på i storleksordningen 1500 miljarder.
En sedel däremot är garanterad sitt värde genom Riksbanken, typ en skuldsedel alltså.
Gissa varför man vill ha bort oss från kontanterna.

Ann-Marie sa...

Tyvärr har du alldeles för rätt emigranten!

Berit sa...

Banks Are Scheming to Dominate a Future Cashless Society

https://www.lewrockwell.com/2017/07/no_author/banks-scheming-dominate/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.