17 oktober 2017

Återuppbyggnad


Orkanerna Irma och Harvey orsakade skador för flera miljarder dollar.

När katastrofer inträffar har den federala regeringen definitivt en roll, eftersom feds. kontrollerar resurser som militär och andra omedelbara hjälpinsatser.  Efter orkanen Harvey ombesörjde  FEMA att 42 000 personer fick tak över huvudet.  Efter Irma evakuerade 13 000 National Guard-soldater mängder av människor. Det är den typ av hjälp vi förväntar oss av den federala regeringen i nödsituationer

Men varför har den federala regeringens ansvar för återuppbyggnad efteråt?  Fram till nyligen har företag och välgörenhetsorganisationer hanterat det mesta av det.

År 1906 förstördes 80% av San Francisco av en jordbävningen och bränder.  Staden byggdes snabbt upp igen tack vare att det gjordes av den privata sektorn och inte av övergödda byråkratier.
Företag som Johnson och Johnson levererade järnvägsvagnar fulla av donerade medicinska förnödenheter.

Efter den stora översvämningen 1916, var det företag som omedelbart trädde till och den federala regeringen gjorde väldigt lite. Mellanvästern återhämtade sig.

När massiva tornados svepte genom Oklahoma för några år sedan, var det välgörenhetsorganisationen Oklahoma Baptist Disaster Relief, som med hjälp av bulldozers städade upp avfall från mer än tusen hem. Deras direktören Sam Porter sa: "Jag tror inte att det finns någon form av katastrof som de ideella och religionsbaserade grupperna inte kan ta hand om."

Om det är sant eller inte är det ingen som vet, men klart är att den privata sektorn gör ett bättre jobb än regeringen.  Federal återuppbyggnad skapar förväntningar som leder till krav på ännu mer statlig hjälp.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Den federala staten försitter inte en chans att expandera. Och eftersom den federala staten tar på sig nya åtaganden kommer den också fordra mer makt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.