23 november 2017

I väntan på kalkonen


Det är förunderligt, när man tänker på det, hur Thanksgiving-helgen görs möjlig tack vare en mängd olika människor, av vilka ett stort antal är totala främlingar?

För att kalkonen ska hamna på middagsbordet krävs det engagemang av tusentals människor. 
Bönderna, naturligtvis, som föder upp fåglarna,  men också de som säljer fodret - de som levererar det till gården, för att inte nämna arkitekten som designade byggnaden - arbetarna som byggde den. 
Fågeln måste slaktas, plockas,  inspekteras och transporteras och lastas och lossas, förpackas, vägas och prissättas och läggas i frysdiskar.  Folket som gör allt detta har i sin tur en uppsjö av människor bakom sig som utför andra uppgifter - från att raffinera bensin  till tillverkning av lastbilarna,  till tillverkningen av plasten som köttet förpackas i.

Alla dessa aktiviteter, utförda av oräkneliga främmande män och kvinnor, har pågått under många månader så att jag och tusentals andra kunde köpa en kalkon till denna helg.
 Nivån på samordning som krävs för detta är häpnadsväckande.  Men vad är ännu mer imponerande är att ingen samordnade det.

Ingen “Kalkon-tsar” har konstruerat en plan och utfärdat order. Ingen tvingade folk att samarbeta så att vi nu har en kalkon i ugnen. Men ändå samarbetade de. När jag kom till Publix var kalkonen där. Allt jag behövde göra var att köpa den. Om inte det är ett mirakel, vet jag inte vad vi kan kalla det.

Adam Smith kallade det "den osynliga handen" - den mystiska kraft som gör att otaliga människor - som arbetar för egen vinning -  främjar ändamål som gynnar många.

Av det som verkar som kaos, orsakat  av miljontals okoordinerade privata transaktioner,  uppstår spontan ordning på marknaden. Fria människor agerar fritt och det resulterar i en mängd varor och tjänster - mer än det mänskliga sinnet kan förstå.

Ingen diktator, ingen byråkrati, ingen superdator planerar det i förväg.  Ju mer en ekonomi planeras, desto mer drabbas den av brist, störningar och misslyckande.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Vill helst inte bli glädjedödare men det här är vad utopistiska socialister planerar för oss: "Istället för att få pengar i handen har man i Australien påbörjat ett projekt som man kallar för ”inkomstbudgetering”, där bidragsmottagaren beroende på olika kriterier får 50-80 procent av sitt socialbidrag utbetalat till ett låst konto. De pengarna kan han endast komma åt genom ett specifikt statligt utfärdat bankkort som bara kan användas för begränsade syften".
Frihetens villkor förändras i rasande fart.

Berit sa...

Det låter likt de ursprungliga food stamps som delades ut här och som bara kunde användas till mat och “nyttiga”saker. De nya plastkorten, EBT cards kan användas till allt.

elina sa...

Ja har också delat ut matkuponger från Socialtjänsten innan det nya försörjningsstödsbidraget kom som du helt hanterar själv och när hyran är obetald får socialtjänsten betala det igen tills de tröttnar och du vräks.
Affären visste att man inte fick köpa öl, cigaretter och mer än 1 paket kaffe (bytesvara)med kupongen. Men det var oftast till folk som hade supit upp pengarna eller var psykisk sjuka. Sedan tog vi fullmakt på lön/pension/sjukpenning vilket är förbjudet idag.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.