14 april 2018

Ändlösa krig


Amerikanska styrkor fortsätter att kriga i Irak, Afghanistan, Syrien, Jemen och Afrika utan att vi ser något slut på det och troligtvis kommer amerikanska styrkor att attackera Iran och bombningarna i Syrien kommer att framkalla direktkonfrontationer med ryssarna som stödjer Assadregimen - strider som kan resultera  i kärnvapenkrig. Varför?

Relativt få amerikaner har något verkligt intresse av dessa krig och tjänar ingenting på dem,  men en liten minoritet gör det.  De ledande figurerna i den här eliten är neokonservativa och politiker som lobbar för Israel, plus några människor  inom militärindustrin som tjänar på alla krig.

Det troliga är att dessa människor är fullständiga främlingar för oss vanliga amerikaner.
Deras enda anknytning till oss är att de får pengar som regeringen tagit från oss och de håller oss miss-informerade så att vi inte skapar svårigheter och sätter käppar i hjulet för deras evinnerliga krig. 
Men bortsett från dessa två kopplingar har de flesta amerikaner ingenting att göra med Krigsstaten.   Den rullar på av sig själv - står inte till svars inför någon utanför dess egna lokaler och växer och frodas på skattebetalarnas bekostnad.

Även vid de sällsynta tillfällen när kostnaderna för amerikansk krigshantering och krigsföring faktiskt omnämns  i media får de aldrig den uppmärksamhet som de borde få. 
 Costs of War Project at Brown University’s Watson Institute visar en kostnad på $ 5,6 trillioner för krigen efter 9/11.

Trumps 59 missiler som han skickade till Syrien förra året kostade $89 miljoner. Priset på gårdagens attack är inte offentlig.

Men det är inte bara pengar:
Under det här århundradet av oupphörliga militära konflikter har den amerikanska allmänheten aldrig helt konfronterats med de enorma mänskliga kostnaderna för krigen som utövas i deras namn.
Bara mellan 2001 och 2016  dödades 370 000 personer,  mer än hälften av dem civila och miljoner upprotades från sina hem och tvingades fly, ofta över nationsgränserna - de är säkert de mest förödande konsekvenserna av dessa konflikter.
Vi, genomsnittsamerikaner,  betalar för all denna oändliga död och förstörelse.  

Trumps straff för den påstådda gasattacken är att döda fler människor. Låter vettigt, eller hur?
Han rättfärdigar mord genom att mörda med ett annat vapen.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.