03 april 2018

Tre miljonärer diskuterar ekonomisk rättvisa

Sen Bernie Sanders kommer att vara värd för ett TV-program där man ska diskutera frågan om rättvis inkomst.   Socialisten från Vermont kommer att ha hjälp av Sen. Elizabeth Warren, D-Mass. och dokumentärfilmaren Michael Moore.


Det är svårt att tänka sig ett sämre val för att diskutera ojämlikhet i inkomst och oligarki än tre miljonärer som tillsammans äger mer än ett dussin hem, och som behandlar sina anställda som lort.

     Men Sanders, Warren och Moore är inte miljonärer av en slump.  De utnyttjar fattiga människor genom att låtsas att de har lösningar för situationer för arbetarklassen i Amerika.
Washington D.C. är full av den sortens människor.  Det de har gemensamt, är att de blir rika genom att hålla de fattiga nertryckta.  Vad socialismens försäljare verkligen nasar är en revolution som gör dem ännu rikare än de redan är.

   Det som gör Socialismen attraktiv är löftet om ekonomisk jämlikhet. Många människor ser det som verklig rättvisa, men bortser fullständigt från huruvida ett sådant resultat skulle kunna uppnås i praktiken.
Man ignorerar det stora och oöverstigliga problemet vilket är att individer skiljer sig enormt från varandra vad gäller utseende, egenskaper och intelligens, beteende och sociala omständigheter. 
Vad som verkligen vore orättvist är tvånget att trots alla skillnader skulle alla ändå ha samma inkomst och rikedom. Hela idén är en omöjlig utopi som tyvärr är alltför enkel att sälja. 


6 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit,
socialismen är bedrägeri rakt igenom, en bluff som lyckats och tyvärr fortfarande lyckas alltför väl. Man försöker få folk att tro att socialismen innebär att folket "äger produktionsmedlen" medan det i själva verket blir partibyråkratin (nomenklaturan) som äger allting. Folket "äger" ingenting av detta eftersom de inte har någon insyn eller kontroll över förvaltningen. Bedrägeri, korruption, förtryck - se där socualismens rätta ansikte.
Marx var noga med att inte nämna särskilt mycket om bankkapitalet i sitt stora verk "Kapitalet", eftersom dessa var hans uppdragsgivare och försörjare. Då skulle korthuset falla ihop.
/SB

Anonym sa...

Politiker tävlar om att vara värst, så även i Sverige:
https://www.youtube.com/watch?v=MlEZr-qfdoE#action=share

Anonym sa...

Taskgrep av dig att blanda ihop Moore med resten av dödgrävarna.
Hans dokumentärer borde du se, en blåslampa rätt i röven på ditt kapitalistiska funkarintelängresamhälle.
Om jag var du, hade jag slängt husvagnsdrömmen överbord, laddat upp båten med förnödenheter och dratt fort som fan

Berit sa...

Till hans förtjänst har Moore tjänat sina pengar själv genom sitt filmskapande men han är helt klart både en hycklare och lögnare. Han hatar kapitalismen, fast det gjort honom rik. Han har gjort tiotals miljoner dollar på ett system som han anser fullständigt korrupt.
Han är i grunden en “bull shitter” som predikar socialism från sitt “palats’ i Kalifornien och som går hem hos
dumma vänster-tonåringar som inte vet någonting om politik,

Anonym sa...

@ Anonym,
Moore kan möjligtvis hata kapitalister i form av småföretagare och medelklass. Han verkar däremot älska 'monopolkapitalister' som Rockefellers, Rothschilds och Goldman-Sachsare ty de är socialister precis som han själv och i själva verket hans uppdragsgivare. Fast detta vill han inte låtsas om. Monopolkapitalism (läs Big Oil, Big Pharma, Big Food etc.) handlar om totalkontroll precis som socialism. Kapitalism och småföretagande handlar om frihet - och det är precis detta som Michael Moore hatar och bekämpar.
/SB

Anonym sa...

Man får inte glömma att Nelson Rockefeller var demokrat och "strävade" efter ekonomisk rättvisa. Och i denna rättvisa ingick att få en jämnare distribution av landets rikedomar. Men det gällde aldrig att distribuera Rockefeller-, Rothschild- eller Goldman-Sachs-familjernas rikedomar (ty de var bekvämt gömda i deras stiftelser - säkert 1000 triljoner dollar) utan endast de andra, mindre kapitalisternas, medelklassens rikedomar.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.