12 augusti 2018

Australien, GB och Kanada är lika präktiga


 Debatten om miljöpåverkan av sugrör har blivit global och det har också felaktig statistik i ämnet.
Den ursprungliga statistik-synden var påståendet att amerikanerna använder 500 miljoner sugrör per dag, ett nummer som dyker upp i nästan varje nyhetsartikel, bloggpost eller pressmeddelande i ämnet men källan var en liten telefonundersökning gjord av en nio år gammal pojke.

Men inte bara Kalifornien:

När stadsanställda i Vancouver beslutade att ta en titt på Kanadas användning av sugrör för att förbjuda dem  i staden, importerade de bara 500 miljoner-siffran och justerade den sedan för att passa sitt antal medborgare.

I april, när den brittiska regeringen tillkännagav planer på att förbjuda hemskheterna, påstod man att  landets medborgare använder ett oacceptabel antal - 8,5 miljarder -  sugrör om året. Regeringens pressmeddelanden citerar siffran, liksom otaliga miljögrupper och medierapporter.

De kom fram till den siffran genom att anta protestgruppen Straw Wars uppskattning av hur många sugrör McDonalds använder varje dag och  EU: s statistik om vilken procentandel av snabbmatsindustrin som McDonalds står för och sedan "multiplicera"  till 8,5 miljarder. 

Hur Australien kom fram till sin uppskattning är ett mysterium.

Det “upptäcktes” av den australiensiska Broadcasting Corporation efter att de sände en dokumentär, Waste Wars, som påstod  att landet använder 10 miljoner sugrör per dag.
När en tittare frågade var den siffran kom ifrån, kunde man inte svara. 

Siffran förekom emellertid inte bara på TV utan också i pressmeddelanden från regeringen och på miljö- webbplatser. Och utan att ens veta hur stort det påstådda problemet är, pressar några australiensiska senatorer för ett förbud för hela landet år 2023.

Tvivelaktiga siffror fortsätter att dyka upp i sugrörsdebatten och aktivister rycker på axlarna när de  konfronteras med den felaktiga statistiken och alternativen.
Några som inte är så orubbliga föreslår sugrör av papper, som går att kompostera och ”Be Straw Free"-kampanjen  - som delvis sponsras av tillverkare av återanvändbara sugrör - föreslår glas- eller stålrör.  Vi vet ju alla hur bra stålindustrin är för miljön.

Kriminalisering av oönskade sugrör verkar i vilket fall som en ganska tafatt inställning till problemet, särskilt när vi inte vet hur stort problemet är.
Bilden nedan ger en uppfattning


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.