27 maj 2019

Memorial Day


I dag är det Memorial Day, en amerikansk helgdag som observeras den sista måndagen i maj, och som hedrar män och kvinnor som dött medan de tjänstgjort i den amerikanska militären.

Ursprungligen kallade man det Dekoration Day, vilket härstammar från åren efter inbördeskriget och det blev en officiell federal helgdag 1971.  Många amerikaner observera Memorial Day genom att besöka kyrkogårdar eller minnesmärken, hålla släktträffar och delta i parader.

Det är en helgdag då vi borde tänk på alla unga som dött i förtid, alla hustrur och män som blivit änkor och änklingar, barn som växer upp utan far eller mor, föräldrar som begraver sina barn.

Vi kanske ska sluta använda förmildrande ord som “fallna soldater” och ifrågasätta nödvändigheten av alla dessa krig?

Memorial Day borde vara en dag för ärlighet om anledningen till att så många U.S. soldater dödats och skadats i Irak och Afghanistan.
De 4500 amerikanska soldaterna som hittills dödats i Irak och de 2 500 som dödats i Afghanistan [maj 2015]  “har inte fallit”. De slösades bort av politiker och generaler som uppmuntras av krigsmånglare och vanliga "journalister" och nästan ingen av dem bryr sig om att det är verkliga unga människor som dör.

Den grymma sanning är att många av de inflytelserika i dagens officiella Washington inte känner någon av soldaterna, åtminstone inte personligen - som en nära familjemedlem eller vän.
De kan stöta på några under valkampanjer eller på en flygplats och mumla något som "tack för din tjänst".
Men dessa söner och döttrar från arbetsklassens samhällen i Amerikas städer och landsbygd är för det mesta abstraktioner i en ideologisk debatt som visar vilken talare som är “tuffast” och mest redo att använda militär styrka.

Vi borde vara ärliga, speciellt  på Memorial Day och sluta låtsas att krigsbördan är rättvist fördelad, och ännu värre,  att de som dödats dog för en ädel sak.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.