16 oktober 2019

Solpaneler fungerar inte på natten

Mindre än en vecka efter att Pacific Gas & Electric och andra elbolag stängde av strömmen till hundratusentals kunder i Kalifornien, börjar experter och tillsynsmyndigheter att bedöma vad som blev fel och vad man kan vänta sig i framtiden.

Det man klagade mest över var bristen på kommunikation. Kunderna menade att de inte fick tydliga och exakta meddelandet om avstängningen och i många fall ingen varning alls,  och att de inte kunde komma in på elbolagens webbplatser.
Vissa experter tycker också att bolagen inte bör ha all makt för att bestämma när de ska stänga av strömmen.  Bolagen har ”för mycket incitament” att stänga av,  eftersom de bär fullt ansvar om deras utrustning orsakar en brand.

Det är numera lag i Kalifornien att alla nybyggda bostadshus, upp till tre våningar måste ha solpaneler och strömmen de alstrar går direkt till elnätet.
Det fungerar så att när solen är uppe producerar man el och den el man inte använder går till nätet.   När solen går ner kan man använda sin “kredit” och om man använder mer energi än vad man producerar köper man det från elbolaget.

Det innebär att när PG&E stänger av strömmen för 800 000 kunder och SCE för 200 000 kunder, kan man inte få ström till sitt hus om man inte har en batteribank och en inverter  (omvandlare ), men inte alla har batterier.

Elbolagen vill naturligtvis gå med vinst, så de ser “bakom mätaren” batterier som ett hot mot deras affärsverksamhet och har kämpat för att begränsa denna möjlighet även i områden där man kan vänta sig avstängningar och de hävdar att det skadar kunder som inte har råd med solkraft.

   Statens styrelse godkände ett lagförslag (S.B. 100) i tisdags, som innebär att  Kalifornien till 100 procent ska ha enbart grön energi år 2045.

"Det är inte så enkelt som man tror"
1 Kommentarer:

elina sa...

Hörde en kommentar: visst kan vi åka till solen för om det sker på natten brinner man ju inte upp.
Sagt av ett barn i gymnasiet, alltså över 16 år.
Smart.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.