10 januari 2020

Glaciärerna försvinner inte

Glacier National Park tar bort skyltar som förutspår att parkens glaciärer kommer att "försvinna 2020.


Skarpögda  besökare har noterat att i stället för att vara försvunna år 2020, har några av dem faktiskt ökat i storlek, och 29 av glaciärerna i Montana-parken vägrar att smälta trots "klimatförändringar."

National Park Service (NPS) - förmodligen för att dölja sin förlägenhet - började ta bort skyltarna i hemlighet förra året.

Ett vanligt trick som används av National Park Service är att visa gamla svartvita foton av glaciärer från förflutna år (säg, "1922"), bredvid foton av samma glaciärer som tagits under senare år (säg ”2006”) och som visar att glaciärerna minskat i storlek
Alla som vet något om glaciärer i norra Rockies vet att glaciärer tenderar att växa i nio månader varje vinter och smälta i tre månader varje sommar. Således kan sådana bilder utan exakta datum vara mycket vilseledande.

Skyltarna i Montana-parken sattes upp för mer än ett decennium sedan för att återspegla prognoser för klimatförändringar gjorda vid den tiden av US Geological Survey.

Under 2017 fick parkpersonalen veta att glaciärerna inte längre förväntades smälta och försvinna så snabbt och att det var förändringar i prognos-modellen, Men stram underhållsbudgetar gjorde det omöjligt för parken att omedelbart byta skyltar.
Men glaciärvarningen försvinner inte helt.  Istället kommer de nya skyltarna att säga: ”När glaciärerna  försvinner helt beror på hur och när vi agerar. En sak är säker: glaciärerna i parken krymper. ”

Men det är inte heller riktigt:

Enligt What’s Up With That - vars artikel som dokumenterar förändringarna kan ses här - har några av de mest berömda glaciärerna i parken faktiskt vuxit under det senaste decenniet:

     Ett team från Lysander Spooner University som besöker parken varje september har noterat att GNP: s mest berömda glaciärer som Grinnell Glacier och Jackson Glacier verkar ha vuxit - inte krympt - sedan ungefär 2010.
Jackson Glacier - lätt att se från Going- To-The-Sun Highway - kan ha vuxit så mycket som 25% eller mer under det senaste decenniet.
.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.