27 januari 2020

Kina vädjar: “Snälla, Hjälp oss”


Myndigheterna i Peking försöker övertyga världen om att de har Corona-epidemin under kontroll,   men forskare i USA och Storbritannien varnar för att det totala antalet smittade kan vara närmare 4000.

Asiatiska aktiemarknaden stängde på fredagen för Lunar New Year-firandet, som officiellt började på lördag. Men i Kina jobbar kommunistpartiets ledare för att hindra spridningen av  viruset och 13 städer i Hubei-provinsen är nu under karantän, vilket innebär att mer än 40 miljoner kineser kommer att tvingas spendera helgdagen hemma, rapporterar South China Morning Post.

   Som alla andra har jag läst de vanliga media-rapporterna om karantän och epidemin, men jag har inte hittat någon information om det praktiska förhållandena som omedelbart uppstår.

När hela städer isoleras och allmänna transportmedel stannar och tusentals anställda inte längre går till jobbet - Vem betalar deras lön medan staden är stängd? Arbetsgivarna? Vem kompenserar då arbetsgivarna, eftersom deras inkomst också uteblir?

Förväntas folk leva på sina sparade yuán?
Vad kommer de att leva på när deras magra besparingar tar slut?

   Valet står mellan att lyda order och svälta ,eller smita ut ur staden för att hitta betalt arbete någon annanstans. Hur många arbetare kommer att välja att fly?

Många människor i Kina har fortfarande byar att återvända till - landsbygd, där deras nära släktingar bor.  Om de inte har något jobb längre och är rädda för att bli smittade, är det mycket troligt att folk flyr till en by där de kan hoppas att de kan överleva. 

Eftersom människor som bär på viruset kanske inte vet att de gör det,  kommer denna migration att sprida sjukdomen till landsbygden med få medicinska resurser.

Eftersom stadens invånare behöver mat, bränsle etc. måste det transporters dit oavsett att staden är stängd.  Detta för med sig att arbetare utifrån kommer i kontakt med stadens invånare som är desperata  att undkomma. Varje individ som är involverad i detta system exponeras potentiellt eller är en möjlig bärare av viruset.

Det finns många fler funderingar runt detta,  men vi vet att städer inte kan isoleras längre än några dagar, och vi vet att människor inte kan leva utan mat, vatten, bränsle etc. och pengar för att köpa dessa väsentligheter.
Vi vet också att undantag, som gör det möjligt för ett betydande antal människor att röra sig fritt -  antingen med officiellt godkännande eller genom aktiviteter på ”svarta marknaden”-  inte kan hindra spridningen av smittsamma sjukdomar.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.