11 januari 2020

USA ska inte vara världens polis


Amerika fortsätter att destabilisera länder som Libyen, Tunisien, Egypten, Syrien, Irak (när de kastade ut Saddam Hussein), Afghanistan, Afrika - land efter land - och har spenderat tiotals miljarder på krig där de påstås att man försvarar fred och frihet.

Många civila och många soldater - amerikanska och europeiska  - har förlorat sina liv för ingenting.

Politiker och Media hävdar idag att ingen kunde ha förutsett Tsunamin av migranter. De agerar som om det är en fullständig överraskning.
    Det är helt självklart att om man bombar och destabiliserar ett land, skapar det flyktingströmmar.  Det har alltid varit så och nu kommer de från Mellanöstern och Nordafrika.
 Att lägga sig i hur andra länder styr och ställer slutar med katastrof. Hela situationen i Iran kan explodera när som helst.

De som stöder interventions-politik borde fatta att imperie-beteenden skapar hat hos många i världen - precis som det skapade hat mot den brittiska regeringen hos våra förfäder för två århundraden sedan. Detta är inte ett litet problem.
Amerika-hat ger näring åt ambitionerna hos dem som vill skada landet och ökar chansen att de kommer att agera.  För Al Qaida till ISIS,  till ledarna för andra grupper och regeringar, är amerikanska popularitets-siffror farligt låga inom viktiga områden i världen.

Det finns de som hävdar att användningen av militären i massor av länder runt om i världen har hjälpt Förenta Staterna, vilket jag tvivlar på.   Under det senaste decenniet har USA kämpat eller kämpar för närvarande i Irak, Afghanistan, Syrien, Libyen, Somalia, Afrika och i hemlighet på många andra platser och säkerheten i dessa  länder har inte förbättrats.
    Tvärtom är hotet mot amerikanska intressen högre på varje enskild plats än det var innan militärmaktens inblandning.   Det är uppenbarligen inte ett bra sätt att stärka amerikansk nationell säkerhet och ekonomiskt välstånd.

  “No Blood for Oil” var en ständig refräng (eller anklagelse) i debatterna om USA:s olika engagemang i regionen för en del år sedan,  men ordet "olja" hörs sällan i konversationen numera.   Sanningen är att i Mellanöstern handlar det alltid om oljan.
Det tillhandahåller 97 procent av det globala bränslebehovet för alla transportfordon till land, hav och luft.

Amerika, som startade som ett fantastiskt experiment i självstyre, har utvecklats till en hänsynslös, förstörande kraft som drivs av dumhet och övermod hos sin politiska klass. Det är en politisk klass som också jobbar hårt för att bringa kaos och blodig konflikt till sin egen kontinent.


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.